Paszteciki z karkówką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paszteciki z karkówką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
424 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

418 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżki

2 szklanki

3 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę zagnieć z masłem, żółtkami oraz solą.

Paszteciki z karkówką - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w kosteczkę. Cebulę oraz czosnek posiekaj.

Paszteciki z karkówką - Krok 2

Krok 3

Cebulę i czosnek zeszklij na smalcu. Dodaj mięso i smaż 5 minut. Dopraw Przyprawą do karkówki Knorr i majerankiem.

Paszteciki z karkówką - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj i powycinaj krążki.

Paszteciki z karkówką - Krok 4

Krok 5

Na połowę nałóż farsz, a drugą połową przykryj, zlep brzegi.

Paszteciki z karkówką - Krok 5

Krok 6

Ułóż na blaszce przykrytej pergaminem

Paszteciki z karkówką - Krok 6

Krok 7

Posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp kminkiem i papryką, piecz około ½ godziny w temperaturze 200 stopni.

Paszteciki z karkówką - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Anna Tucznio

    Anna Tucznio , 16.10.2018

    Niestety nie jest to przepis z którego chciałabym skorzystać ponownie, ciasto było zbyt kruche i bez smaku, w podanych temperaturach było też za mocno spieczone mimo wyjęcia przed czasem, farsz lepiej smakował z patelni. :(

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki z karkówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki z karkówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki z karkówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki z karkówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki z karkówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki z karkówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki z karkówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paszteciki z karkówką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki z karkówkąPaszteciki z karkówką

Paszteciki z karkówką to idealny pomysł zarówno na obiad, jak i kolację. Sprawdzą się także jako przystawka przed daniem głównym. Karkówkę zazwyczaj podajemy zapieczoną w piekarniku jako mięso do obiadu lub pokrojoną w cienkie plastry jak szynkę. Warto wypróbować ten przepis, żeby przekonać się, że inny sposób przyrządzenia karkówki może być równie dobry, a może nawet lepszy niż te, które znałaś do tej pory. Przygotowanie potrawy zajmie ci dokładnie godzinę i nie powinno sprawić trudności. Zagnieć ciasto na paszteciki i wytnij z nich koła, takie jak na pierogi. Mięso pokrojone w kosteczkę podsmaż na patelni. Dodatek cebuli i czosnku nada karkówce ostrości i aromatu. Tak przygotowany farsz ułóż na krążkach z ciasta i zlep brzegi. Możesz zostawić gładkie brzegi lub ozdobić je według własnego uznania, np. widelcem. Na koniec przypraw paszteciki papryką, która nada im koloru. Upiecz w piekarniku i podawaj na ciepło.