Paszteciki z karkówką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

331 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

214 osób wydrukowało

Pobierz pdf

340 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

3 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę zagnieć z masłem, żółtkami oraz solą.

Paszteciki z karkówką - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w kosteczkę. Cebulę oraz czosnek posiekaj.

Paszteciki z karkówką - Krok 2

Krok 3

Cebulę i czosnek zeszklij na smalcu. Dodaj mięso i smaż 5 minut. Dopraw Przyprawą do karkówki Knorr i majerankiem.

Paszteciki z karkówką - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkuj i powycinaj krążki.

Paszteciki z karkówką - Krok 4

Krok 5

Na połowę nałóż farsz, a drugą połową przykryj, zlep brzegi.

Paszteciki z karkówką - Krok 5

Krok 6

Ułóż na blaszce przykrytej pergaminem

Paszteciki z karkówką - Krok 6

Krok 7

Posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp kminkiem i papryką, piecz około ½ godziny w temperaturze 200 stopni.

Paszteciki z karkówką - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Anna Tucznio

    Anna Tucznio

    Niestety nie jest to przepis z którego chciałabym skorzystać ponownie, ciasto było zbyt kruche i bez smaku, w podanych temperaturach było też za mocno spieczone mimo wyjęcia przed czasem, farsz lepiej smakował z patelni. :(

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki z karkówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki z karkówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki z karkówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki z karkówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki z karkówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki z karkówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki z karkówką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki z karkówkąPaszteciki z karkówką

Paszteciki z karkówką to idealny pomysł zarówno na obiad, jak i kolację. Sprawdzą się także jako przystawka przed daniem głównym. Karkówkę zazwyczaj podajemy zapieczoną w piekarniku jako mięso do obiadu lub pokrojoną w cienkie plastry jak szynkę. Warto wypróbować ten przepis, żeby przekonać się, że inny sposób przyrządzenia karkówki może być równie dobry, a może nawet lepszy niż te, które znałaś do tej pory. Przygotowanie potrawy zajmie ci dokładnie godzinę i nie powinno sprawić trudności. Zagnieć ciasto na paszteciki i wytnij z nich koła, takie jak na pierogi. Mięso pokrojone w kosteczkę podsmaż na patelni. Dodatek cebuli i czosnku nada karkówce ostrości i aromatu. Tak przygotowany farsz ułóż na krążkach z ciasta i zlep brzegi. Możesz zostawić gładkie brzegi lub ozdobić je według własnego uznania, np. widelcem. Na koniec przypraw paszteciki papryką, która nada im koloru. Upiecz w piekarniku i podawaj na ciepło.