
Składniki
0.5 kilograma
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
0.5 łyżki
2 szklanki
3 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę zagnieć z masłem, żółtkami oraz solą.

Krok 2
Mięso pokrój w kosteczkę. Cebulę oraz czosnek posiekaj.

Krok 3
Cebulę i czosnek zeszklij na smalcu. Dodaj mięso i smaż 5 minut. Dopraw Przyprawą do karkówki Knorr i majerankiem.

Krok 4
Ciasto rozwałkuj i powycinaj krążki.

Krok 5
Na połowę nałóż farsz, a drugą połową przykryj, zlep brzegi.

Krok 6
Ułóż na blaszce przykrytej pergaminem

Krok 7
Posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp kminkiem i papryką, piecz około ½ godziny w temperaturze 200 stopni.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paszteciki z karkówką
Paszteciki z karkówką to idealny pomysł zarówno na obiad, jak i kolację. Sprawdzą się także jako przystawka przed daniem głównym. Karkówkę zazwyczaj podajemy zapieczoną w piekarniku jako mięso do obiadu lub pokrojoną w cienkie plastry jak szynkę. Warto wypróbować ten przepis, żeby przekonać się, że inny sposób przyrządzenia karkówki może być równie dobry, a może nawet lepszy niż te, które znałaś do tej pory. Przygotowanie potrawy zajmie ci dokładnie godzinę i nie powinno sprawić trudności. Zagnieć ciasto na paszteciki i wytnij z nich koła, takie jak na pierogi. Mięso pokrojone w kosteczkę podsmaż na patelni. Dodatek cebuli i czosnku nada karkówce ostrości i aromatu. Tak przygotowany farsz ułóż na krążkach z ciasta i zlep brzegi. Możesz zostawić gładkie brzegi lub ozdobić je według własnego uznania, np. widelcem. Na koniec przypraw paszteciki papryką, która nada im koloru. Upiecz w piekarniku i podawaj na ciepło.