Paszteciki z mięsem

Autor: ilka_86 ilka_86

ratingratingratingratingrating

6

39 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

260 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 gramów

1

200 gramów

1 sztuka

300 gramów

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso ugotować z dodatkiem kostki drobiowej Knorr. Mięso zmielić w maszynce. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić smażoną cebulką Knorr, czosnkiem Knorr, przyprawą w płynie Knorr oraz solą i pieprzem.

Krok 2

Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.

Krok 3

Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2cm.

Krok 4

Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Gotowe paszteciki podaję z kremem z kurek Knorr przyrządzonym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Paszteciki z mięsem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki z mięsemPaszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem to pyszna, a jednocześnie łatwa w przygotowaniu przekąska. Aby je przyrządzić, potrzebujesz m.in. mięsa drobiowego, mąki, kwaśnej śmietany, jajek i przypraw. Ugotowane w wywarze mięso wystarczy zmielić, dodając do niego cebulę, czosnek oraz zioła – możesz je urozmaicić majerankiem, oregano, tymiankiem lub chili. Farsz układa się na przygotowanym wcześniej i rozwałkowanym cieście, a następnie dokładnie zawija. Przed pieczeniem paszteciki z mięsem smaruje się roztrzepanym jajkiem, warto je również posypać sezamem, makiem, kminkiem, suszonym oregano albo bazylią. Gotowe serwuj z kremem z kurek, barszczem czerwonym, żurkiem albo rosołem. Możesz nalać zupę do filiżanek i podawać paszteciki na spodku obok – w ten sposób przekąska będzie się efektownie prezentowała podczas przyjęcia. Jeśli zdecydujesz się ją podać na półmisku, ozdób danie natką pietruszki, koperkiem lub świeżą kolendrą. Wypróbuj nasz przepis na te smaczne i uniwersalne paszteciki z mięsem. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią.