Paszteciki z mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Paszteciki z mięsem

Autor: ilka_86

ratingratingratingratingrating

6

39 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

260 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

100 gramów

500 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso ugotować z dodatkiem kostki drobiowej Knorr. Mięso zmielić w maszynce. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić smażoną cebulką Knorr, czosnkiem Knorr, przyprawą w płynie Knorr oraz solą i pieprzem.

Krok 2

Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.

Krok 3

Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2cm.

Krok 4

Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Gotowe paszteciki podaję z kremem z kurek Knorr przyrządzonym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Paszteciki z mięsem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki z mięsemPaszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem to pyszna, a jednocześnie łatwa w przygotowaniu przekąska. Aby je przyrządzić, potrzebujesz m.in. mięsa drobiowego, mąki, kwaśnej śmietany, jajek i przypraw. Ugotowane w wywarze mięso wystarczy zmielić, dodając do niego cebulę, czosnek oraz zioła – możesz je urozmaicić majerankiem, oregano, tymiankiem lub chili. Farsz układa się na przygotowanym wcześniej i rozwałkowanym cieście, a następnie dokładnie zawija. Przed pieczeniem paszteciki z mięsem smaruje się roztrzepanym jajkiem, warto je również posypać sezamem, makiem, kminkiem, suszonym oregano albo bazylią. Gotowe serwuj z kremem z kurek, barszczem czerwonym, żurkiem albo rosołem. Możesz nalać zupę do filiżanek i podawać paszteciki na spodku obok – w ten sposób przekąska będzie się efektownie prezentowała podczas przyjęcia. Jeśli zdecydujesz się ją podać na półmisku, ozdób danie natką pietruszki, koperkiem lub świeżą kolendrą. Wypróbuj nasz przepis na te smaczne i uniwersalne paszteciki z mięsem. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią.