
Składniki
1 sztuka
4 plastry
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżeczki
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka i uduś na oliwie.
Krok 2
Dodaj skórkę cytrynową, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w krążki oliwki - wymieszaj i odstaw.
Krok 3
Z filetów usuń skórę i ości, podziel je na pół.
Krok 4
Chlebki pita przekrój wszerz na połowy i wybierz większość miąższu.
Krok 5
Do środka każdej połówki chleba włóż połowę fileta, polej 1/4 cebulowego nadzienia, ułóż plaster pomidora i drugą połowę fileta.
Krok 6
Brzegi skórki posmaruj ciepłą wodą i złóż razem tak, aby powstały całe bochenki. Chlebki ułóż na natłuszczonej blasze i posmaruj je ubitym jajkiem.
Krok 7
Piecz w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez 20 - 25 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej