Paszteciki mięsne w cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl

Paszteciki mięsne w cieście francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

78

233 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

919 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1730 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

500 gramów

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj kapary i chilli, suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę, zetrzyj ser gruyere. Kajzerkę namocz w wodzie i dokładnie odciśnij.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 1

Krok 2

W dużej misce połącz mięso, bułkę, jedno jajko, połowę opakowania Knorra do klopsików, chilli, kapary i suszone pomidory. Z mięsa uformuj 2 cm grubości walec.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 2

Krok 3

Ciasto francuskie rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i posmaruj jajkiem. W środku umieść liście rukoli i mięsny farsz. Całość posyp serem.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem zroluj, połóż roladę na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 200° C piekarniku przez około 25 minut.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 4

Krok 5

W międzyczasie w garnku połącz pomidory z puszki z pozostałą częścią Knorra do klopsików. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotową roladę pokrój w mniejsze kawałki i podawaj z sosem pomidorowym.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać porwane liście świeżej bazylii.

1

Opinie o przepisie

  • Dariusz No

    Dariusz No , 15.02.2019

    Lepiej wygląda niż smakuje. Daje 3+

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki mięsne w cieście francuskimPaszteciki mięsne w cieście francuskim

To propozycja na przystawkę przed uroczystym obiadem, która sprawdzi się również jako ciepła przekąska w ciągu dnia. Paszteciki mięsne w cieście francuskim to uniwersalne i lubiane połączenie smaków: wyrazistego mięsa mielonego, delikatnych warzyw oraz sera żółtego, zamkniętych w kruchym cieście. Ich przygotowanie nie jest trudne – wystarczy, że zasugerujesz się poradami zawartymi w przepisie. Na początek posiekaj kapary i chili, suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, a ser gruyère zetrzyj na tarce. Kajzerkę namocz w wodzie i odciśnij. Teraz czas na mięso – połącz je z wymienionymi składnikami, przypraw wyrazistymi przyprawami i uformuj walec, a następnie rozwałkuj ciasto francuskie, które będzie podstawą pasztecików. Wyłóż je liśćmi rukoli (ewentualnie zastąpisz je roszponką) oraz mięsnym farszem, a całość posyp obficie serem. Zroluj ciasto na kształt rolady, posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika na kilkanaście minut. Ostatnim krokiem jest przyrządzenie sosu pomidorowego. Tak przygotowane danie serwuj udekorowane listkami świeżej rukoli lub bazylii.