Paszteciki mięsne w cieście francuskim
łatwe
2015 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
500 gramów
1 słoik
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj kapary i chilli, suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę, zetrzyj ser gruyere. Kajzerkę namocz w wodzie i dokładnie odciśnij.

Krok 2
W dużej misce połącz mięso, bułkę, jedno jajko, połowę opakowania Knorra do klopsików, chilli, kapary i suszone pomidory. Z mięsa uformuj 2 cm grubości walec.

Krok 3
Ciasto francuskie rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i posmaruj jajkiem. W środku umieść liście rukoli i mięsny farsz. Całość posyp serem.

Krok 4
Wszystko razem zroluj, połóż roladę na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 200° C piekarniku przez około 25 minut.

Krok 5
W międzyczasie w garnku połącz pomidory z puszki z pozostałą częścią Knorra do klopsików. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotową roladę pokrój w mniejsze kawałki i podawaj z sosem pomidorowym.


Dobra rada:
Do sosu możesz dodać porwane liście świeżej bazylii.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paszteciki mięsne w cieście francuskim
Paszteciki mięsne w cieście francuskim to uniwersalne i lubiane połączenie smaków: wyrazistego mięsa mielonego, delikatnych warzyw oraz sera żółtego, zamkniętych w kruchym cieście. Ich przygotowanie nie jest trudne – wystarczy, że zasugerujesz się poradami zawartymi w przepisie. Efektowne potrawy wcale nie muszą być skomplikowane i czasochłonne.
Dla kogo?
Masz ochotę na smaczną wytrawną przekąskę, ale nie chcesz spędzać w kuchni wielu długich godzin? Ciasto francuskie z mięsem mielonym i pomidorami to strzał w dziesiątkę. Na początek posiekaj kapary i chili, suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, a ser gruyère zetrzyj na tarce. Kajzerkę namocz w wodzie i odciśnij. Teraz czas na mięso – połącz je z wymienionymi składnikami, przypraw wyrazistymi przyprawami i uformuj walec, a następnie rozwałkuj ciasto francuskie, które będzie podstawą pasztecików.
Na jaką okazję?
Paszteciki mięsne w cieście francuskim to propozycja na przystawkę przed uroczystym obiadem, która sprawdzi się również jako ciepła przekąska w ciągu dnia. Paszteciki z mięsem w cieście francuskim umieść na liście dań, którymi chcesz poczęstować gości podczas imprezy. Znikną z talerzy jako pierwsze.
Czy wiesz, że?
Paszteciki z mięsem z ciasta francuskiego wyłóż liśćmi rukoli (ewentualnie zastąpisz je roszponką) oraz mięsnym farszem, a całość posyp obficie serem. Zroluj ciasto na kształt rolady, posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika na kilkanaście minut. Ostatnim krokiem jest przyrządzenie sosu pomidorowego.
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowane danie serwuj udekorowane listkami świeżej rukoli lub bazylii. Nadprogramową porcję pasztecików mięsnych z ciasta francuskiego możesz wykorzystać jako pomysł na lunch do pracy.