Paszteciki mięsne w cieście francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

78

213 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

900 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1680 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

500 gramów

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj kapary i chilli, suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę, zetrzyj ser gruyere. Kajzerkę namocz w wodzie i dokładnie odciśnij.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 1

Krok 2

W dużej misce połącz mięso, bułkę, jedno jajko, połowę opakowania Knorra do klopsików, chilli, kapary i suszone pomidory. Z mięsa uformuj 2 cm grubości walec.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 2

Krok 3

Ciasto francuskie rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i posmaruj jajkiem. W środku umieść liście rukoli i mięsny farsz. Całość posyp serem.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem zroluj, połóż roladę na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 200° C piekarniku przez około 25 minut.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 4

Krok 5

W międzyczasie w garnku połącz pomidory z puszki z pozostałą częścią Knorra do klopsików. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotową roladę pokrój w mniejsze kawałki i podawaj z sosem pomidorowym.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać porwane liście świeżej bazylii.

1

Opinie o przepisie

  • Dariusz No

    Dariusz No, 15.02.2019

    Lepiej wygląda niż smakuje. Daje 3+

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki mięsne w cieście francuskimPaszteciki mięsne w cieście francuskim

To propozycja na przystawkę przed uroczystym obiadem, która sprawdzi się również jako ciepła przekąska w ciągu dnia. Paszteciki mięsne w cieście francuskim to uniwersalne i lubiane połączenie smaków: wyrazistego mięsa mielonego, delikatnych warzyw oraz sera żółtego, zamkniętych w kruchym cieście. Ich przygotowanie nie jest trudne – wystarczy, że zasugerujesz się poradami zawartymi w przepisie. Na początek posiekaj kapary i chili, suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, a ser gruyère zetrzyj na tarce. Kajzerkę namocz w wodzie i odciśnij. Teraz czas na mięso – połącz je z wymienionymi składnikami, przypraw wyrazistymi przyprawami i uformuj walec, a następnie rozwałkuj ciasto francuskie, które będzie podstawą pasztecików. Wyłóż je liśćmi rukoli (ewentualnie zastąpisz je roszponką) oraz mięsnym farszem, a całość posyp obficie serem. Zroluj ciasto na kształt rolady, posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika na kilkanaście minut. Ostatnim krokiem jest przyrządzenie sosu pomidorowego. Tak przygotowane danie serwuj udekorowane listkami świeżej rukoli lub bazylii.