Paszteciki mięsne w cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paszteciki mięsne w cieście francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

89

heart
453 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1083 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2032 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

500 gramów

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj kapary i chilli, suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę, zetrzyj ser gruyere. Kajzerkę namocz w wodzie i dokładnie odciśnij.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 1

Krok 2

W dużej misce połącz mięso, bułkę, jedno jajko, połowę opakowania Knorra do klopsików, chilli, kapary i suszone pomidory. Z mięsa uformuj 2 cm grubości walec.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 2

Krok 3

Ciasto francuskie rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i posmaruj jajkiem. W środku umieść liście rukoli i mięsny farsz. Całość posyp serem.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem zroluj, połóż roladę na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 200° C piekarniku przez około 25 minut.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 4

Krok 5

W międzyczasie w garnku połącz pomidory z puszki z pozostałą częścią Knorra do klopsików. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotową roladę pokrój w mniejsze kawałki i podawaj z sosem pomidorowym.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać porwane liście świeżej bazylii.

1

Opinie o przepisie

  • Dariusz No

    Dariusz No , 15.02.2019

    Lepiej wygląda niż smakuje. Daje 3+

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki mięsne w cieście francuskimPaszteciki mięsne w cieście francuskim

Paszteciki mięsne w cieście francuskim to uniwersalne i lubiane połączenie smaków: wyrazistego mięsa mielonego, delikatnych warzyw oraz sera żółtego, zamkniętych w kruchym cieście. Ich przygotowanie nie jest trudne – wystarczy, że zasugerujesz się poradami zawartymi w przepisie. Efektowne potrawy wcale nie muszą być skomplikowane i czasochłonne.

Dla kogo?

Masz ochotę na smaczną wytrawną przekąskę, ale nie chcesz spędzać w kuchni wielu długich godzin? Ciasto francuskie z mięsem mielonym i pomidorami to strzał w dziesiątkę. Na początek posiekaj kapary i chili, suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, a ser gruyère zetrzyj na tarce. Kajzerkę namocz w wodzie i odciśnij. Teraz czas na mięso – połącz je z wymienionymi składnikami, przypraw wyrazistymi przyprawami i uformuj walec, a następnie rozwałkuj ciasto francuskie, które będzie podstawą pasztecików. 

Na jaką okazję?

Paszteciki mięsne w cieście francuskim to propozycja na przystawkę przed uroczystym obiadem, która sprawdzi się również jako ciepła przekąska w ciągu dnia. Paszteciki z mięsem w cieście francuskim umieść na liście dań, którymi chcesz poczęstować gości podczas imprezy. Znikną z talerzy jako pierwsze.

Czy wiesz, że?

Paszteciki z mięsem z ciasta francuskiego wyłóż liśćmi rukoli (ewentualnie zastąpisz je roszponką) oraz mięsnym farszem, a całość posyp obficie serem. Zroluj ciasto na kształt rolady, posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika na kilkanaście minut. Ostatnim krokiem jest przyrządzenie sosu pomidorowego.

Dla urozmaicenia:

Tak przygotowane danie serwuj udekorowane listkami świeżej rukoli lub bazylii. Nadprogramową porcję pasztecików mięsnych z ciasta francuskiego możesz wykorzystać jako pomysł na lunch do pracy.