Paszteciki mięsne w cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paszteciki mięsne w cieście francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

88

449 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1047 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1995 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

500 gramów

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj kapary i chilli, suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę, zetrzyj ser gruyere. Kajzerkę namocz w wodzie i dokładnie odciśnij.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 1

Krok 2

W dużej misce połącz mięso, bułkę, jedno jajko, połowę opakowania Knorra do klopsików, chilli, kapary i suszone pomidory. Z mięsa uformuj 2 cm grubości walec.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 2

Krok 3

Ciasto francuskie rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i posmaruj jajkiem. W środku umieść liście rukoli i mięsny farsz. Całość posyp serem.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem zroluj, połóż roladę na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 200° C piekarniku przez około 25 minut.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 4

Krok 5

W międzyczasie w garnku połącz pomidory z puszki z pozostałą częścią Knorra do klopsików. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotową roladę pokrój w mniejsze kawałki i podawaj z sosem pomidorowym.

Paszteciki mięsne w cieście francuskim - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać porwane liście świeżej bazylii.

1

Opinie o przepisie

  • Dariusz No

    Dariusz No , 15.02.2019

    Lepiej wygląda niż smakuje. Daje 3+

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paszteciki mięsne w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki mięsne w cieście francuskimPaszteciki mięsne w cieście francuskim

Paszteciki mięsne w cieście francuskim to uniwersalne i lubiane połączenie smaków: wyrazistego mięsa mielonego, delikatnych warzyw oraz sera żółtego, zamkniętych w kruchym cieście. Ich przygotowanie nie jest trudne – wystarczy, że zasugerujesz się poradami zawartymi w przepisie. Efektowne potrawy wcale nie muszą być skomplikowane i czasochłonne.

Dla kogo?

Masz ochotę na smaczną wytrawną przekąskę, ale nie chcesz spędzać w kuchni wielu długich godzin? Ciasto francuskie z mięsem mielonym i pomidorami to strzał w dziesiątkę. Na początek posiekaj kapary i chili, suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, a ser gruyère zetrzyj na tarce. Kajzerkę namocz w wodzie i odciśnij. Teraz czas na mięso – połącz je z wymienionymi składnikami, przypraw wyrazistymi przyprawami i uformuj walec, a następnie rozwałkuj ciasto francuskie, które będzie podstawą pasztecików. 

Na jaką okazję?

Paszteciki mięsne w cieście francuskim to propozycja na przystawkę przed uroczystym obiadem, która sprawdzi się również jako ciepła przekąska w ciągu dnia. Paszteciki z mięsem w cieście francuskim umieść na liście dań, którymi chcesz poczęstować gości podczas imprezy. Znikną z talerzy jako pierwsze.

Czy wiesz, że?

Paszteciki z mięsem z ciasta francuskiego wyłóż liśćmi rukoli (ewentualnie zastąpisz je roszponką) oraz mięsnym farszem, a całość posyp obficie serem. Zroluj ciasto na kształt rolady, posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika na kilkanaście minut. Ostatnim krokiem jest przyrządzenie sosu pomidorowego.

Dla urozmaicenia:

Tak przygotowane danie serwuj udekorowane listkami świeżej rukoli lub bazylii. Nadprogramową porcję pasztecików mięsnych z ciasta francuskiego możesz wykorzystać jako pomysł na lunch do pracy.