ciasto francuskie
217 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: ciasto francuskie (217) 
średnie
łatwe
łatwe
łatwe

łatwe
łatwe

łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciasto francuskie
Ciasto francuskie jest delikatne i wielowarstwowe, a jego charakterystyczna struktura stanowi efekt kilkukrotnego składania i wałkowania płatów. Podstawowa wersja ma neutralny smak, dzięki czemu doskonale smakuje zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami. Wielką zaletą tego ciasta jest jego uniwersalność – zrobisz z niego drobne paszteciki, rogaliki i roladki, nadaje się też jako spód do tarty, podstawa rolad i dań nadziewanych. Jego przyrządzenie jest dość pracochłonne, a potrawy, które przygotowuje się z jego dodatkiem, uchodzą za dość wykwintne. Podając danie lub przekąski z ciasta francuskiego weź pod uwagę nadzienie z ryb. Łosoś pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem i sosem pieczarkowym to proste i jednocześnie bardzo udane połączenie smaków. To doskonała kompozycja, podobnie jak kapusta i grzyby. Ciasto francuskie, dzięki swojej kruchości, świetnie będzie współgrało z miękką rybą. Jeśli na drugie danie masz już inne plany, weź pod uwagę ciasto francuskie, planując przystawkę. Pokrojone na kwadraty wypełnij np. kurczakiem i warzywami. Przyda Ci się także do podania zupy. Każdą porcję przykryj blatem z ciasta i zapiekaj do momentu, aż stanie się złociste. To bardzo dobry sposób na zupę cebulową, popularną we Francji, gdzie serwuje się ją zapieczoną z żółtym serem i kawałkiem bagietki. Pierzynka z ciasta będzie także doskonałym dodatkiem do zupy gulaszowej albo polskiego żurku. Delikatne, chrupiące płaty to również świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować szybką przekąskę. Wystarczy zawinąć w nie parówki – solo, z warzywami albo z sosem pomidorowym. Jako nadzienie sprawdzi się jednocześnie szpinak, ser bądź mięso mielone. Paszteciki z mięsem z indyka to pyszna przekąska do barszczu czerwonego, dzięki której potrawa ta może stanowić pełny obiad. Chcesz przyrządzić ciasto francuskie na słodko? Pokrój na kawałki jabłka, brzoskwinie, albo trójkąciki ciasta nadziewaj dżemem lub czekoladą. Rożki, rogaliki, wiatraczki – inspiracji na przekąski z ciasta francuskiego jest naprawdę mnóstwo. Na ciepło, na zimno, z mięsem czy z dżemem – przekonaj się, jakie to łatwe z naszymi przepisami!