Zapiekanka z klopsikami - włoska: makaronowa | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka włoska z klopsikami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

83

heart
1141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1321 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 łyżka

0.5 pęczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

450 mililitrów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj przyprawę do mięs, oregano, bazylię suszoną, posiekaną natkę, połowę sera, jajko oraz odciśniętą kajzerkę. Wyrób jednolitą masę a następnie uformuj niewielkie klopsiki.

Zapiekanka włoska z klopsikami - Krok 1

Krok 2

W niedużym garnku wymieszaj zawartość opakowania Knorr, wodę oraz śmietanę, gotuj 1 minutę.

Zapiekanka włoska z klopsikami - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj ugotowany makaron oraz przygotowany sos, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj klopsiki i delikatnie wymieszaj.

Zapiekanka włoska z klopsikami - Krok 3

Krok 4

Wierzch zapiekanki posyp pozostałym serem, naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 40 minut. Na 3 minuty przed końcem czasu odkryj naczynie i pozwól, aby zapiekanka zarumieniła się. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

Zapiekanka włoska z klopsikami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Korni

    Korni , 01.08.2024

    Czy makaron należy wcześniej ugotować?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Lidia Dyba

    Lidia Dyba , 12.01.2020

    Danie proste, szybkie i najważniejsze bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Irena Kudyba

    Irena Kudyba , 16.04.2017

    Bardzo dobry smak lubialm

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka włoska z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka włoska z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka włoska z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka włoska z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka włoska z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka włoska z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka włoska z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka włoska z klopsikami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka włoska z klopsikamiZapiekanka włoska z klopsikami

Spróbuj urozmaicić swoje makaronowe dania – przygotuj zapiekankę włoską z klopsikami. Sekret jej smaku kryje się przede wszystkim w sposobie przyrządzenia mięsa, a także w kremowym sosie. Zacznij od przygotowania klopsików. Oprócz klasycznych dodatków, takich jak namoczona w mleku kajzerka, jajko i przyprawy, dodaj do nich także startą mozzarellę. Wymieszaj wszystko, aż uzyskasz jednolitą masę i formuj niewielkie kuleczki. Do naczynia żaroodpornego wsyp makaron – najlepsze będą rurki, kolanka, albo inny, krótki i dość gruby. Wtedy zapiekanka będzie łatwiejsza do nakładania na talerze. Makaron zalej gęstym sosem przyrządzonym na bazie śmietanki. Będzie miał delikatny smak, więc jeśli lubisz wyraziste potrawy, dopraw go niewielką ilością pieprzu cayenne. Wymieszaj wszystko, by sos dobrze oblepił makaron, a następnie ułóż na wierzchu zapiekanki klopsiki. Posyp mozzarellą i zapiecz pod przykryciem. Pod koniec pieczenia odwiń folię, żeby ser się apetycznie zarumienił. Zapiekankę włoską podawaj udekorowaną listkami świeżej bazylii.