Składniki
200 gramów
1 opakowanie
300 gramów
1 łyżka
0.5 pęczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 sztuki
1 sztuka
200 mililitrów
450 mililitrów
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj przyprawę do mięs, oregano, bazylię suszoną, posiekaną natkę, połowę sera, jajko oraz odciśniętą kajzerkę. Wyrób jednolitą masę a następnie uformuj niewielkie klopsiki.
Krok 2
W niedużym garnku wymieszaj zawartość opakowania Knorr, wodę oraz śmietanę, gotuj 1 minutę.
Krok 3
W misce wymieszaj ugotowany makaron oraz przygotowany sos, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj klopsiki i delikatnie wymieszaj.
Krok 4
Wierzch zapiekanki posyp pozostałym serem, naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 40 minut. Na 3 minuty przed końcem czasu odkryj naczynie i pozwól, aby zapiekanka zarumieniła się. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka włoska z klopsikami
Spróbuj urozmaicić swoje makaronowe dania – przygotuj zapiekankę włoską z klopsikami. Sekret jej smaku kryje się przede wszystkim w sposobie przyrządzenia mięsa, a także w kremowym sosie. Zacznij od przygotowania klopsików. Oprócz klasycznych dodatków, takich jak namoczona w mleku kajzerka, jajko i przyprawy, dodaj do nich także startą mozzarellę. Wymieszaj wszystko, aż uzyskasz jednolitą masę i formuj niewielkie kuleczki. Do naczynia żaroodpornego wsyp makaron – najlepsze będą rurki, kolanka, albo inny, krótki i dość gruby. Wtedy zapiekanka będzie łatwiejsza do nakładania na talerze. Makaron zalej gęstym sosem przyrządzonym na bazie śmietanki. Będzie miał delikatny smak, więc jeśli lubisz wyraziste potrawy, dopraw go niewielką ilością pieprzu cayenne. Wymieszaj wszystko, by sos dobrze oblepił makaron, a następnie ułóż na wierzchu zapiekanki klopsiki. Posyp mozzarellą i zapiecz pod przykryciem. Pod koniec pieczenia odwiń folię, żeby ser się apetycznie zarumienił. Zapiekankę włoską podawaj udekorowaną listkami świeżej bazylii.