Wegańska lasagne w stylu bolognese
NOWY PRZEPIS
łatwe
24 osoby zapisały

Składniki
9 sztuk
200 gramów
2 sztuki
3 łyżki
600 gramów
600 gramów
2 łyżeczki
25 gramów
350 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz i posiekaj czosnek. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż czosnek oraz roślinne mięso mielone.
Krok 2
Po chwili smażenia dodaj mieszankę warzyw. Wymieszaj, wlej passatę, dopraw szczyptą soli, oregano i gotuj powoli ok 10 minut.
Krok 3
Przygotuj wegański sos beszamelowy. Na oliwie podsmaż mąkę, następnie wlej napój owsiany i dokładnie wymieszaj. Dopraw szczyptą soli, gałką muszkatołową i dokładnie mieszając zagotuj.
Krok 4
Dno małego naczynia do pieczenie (20cm x 20cm) posmaruj sosem pomidorowym. Rozłóż na nim 2 arkusze lasagne, następnie posmaruj sosem beszamelowym i sosem pomidorowym. Przykryj arkuszem makaronu. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania sosu w stylu bolognese. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron. Posmaruj go na wierzchu sosem beszamelowy.
Krok 5
Lasagne przykryj folią aluminiową i piecz przez 35 minut. Po tym czasie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 220 stopni i zapiecz na wierzchu. Po wyjęciu z pieca odczekaj 10 minut i podawaj.

Dobra rada:
Jeśli lubisz pikantne potrawy dodaj do sosu świeże chili. Zwiększ ilość składników i przygotuj obiad nawet dla całej rodziny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Wegańska lasagne w stylu bolognese
Wegańska lasagne w stylu bolognese 
Dania kuchni włoskiej na stałe rozgościły się na naszych stołach. Na tę popularność ma ogromny wpływ łatwość przygotowywania posiłków rodem ze słonecznej Italii, ale także ich niepowtarzalny smak. Do dań szczególnie ukochanych przez Polaków można z pewnością zaliczyć pizzę, ale także różnego rodzaju sałatki oraz makarony. Jedną z propozycji na każdą okazję jest lasagne bolognese w wersji bezmięsnej. Jeśli szukacie pysznej alternatywy dla klasycznej makaronowej zapiekanki – sprawdźcie nasz przepis na wegańską lasagne bolognese!
Dla kogo?
Wegańska lasagne przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom włoskiej kuchni, ale także tym z was, którzy szukają inspiracji na proste i pyszne dania.
Na jaką okazję?
Mimo że przepis na lasagne bolognese bez mięsa to idealna propozycja na codzienny obiad, nie zapominajcie o niej także podczas przygotowań do domowej imprezy. Świetnie sprawdzi się również w porze kolacji.
Czy wiesz, że?
Lasagne znana jest w dwóch najpopularniejszych wersjach – bolognese oraz napoli. Różni je sposób przygotowania – napoli podawane jest z mięsnymi pulpecikami, zanurzonymi w sosie pomidorowym.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy pikantnych dań mogą dodać do sosu w wegańskiej lasagne bolognese świeże chili.































