• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Blog
  • Uczta w paryskim stylu, czyli ciasto francuskie w roli głównej!
Uczta w paryskim stylu, czyli ciasto francuskie w roli głównej!

Uczta w paryskim stylu, czyli ciasto francuskie w roli głównej!

Trudno znaleźć osobę, która nie zalicza się do grona miłośników ciast. Z czego to wynika? Ich smak, uniwersalność, niezliczona ilość możliwości podania – za to kochamy je w każdej odsłonie, zarówno na słodko, jak i na słono. Dziś pod lupę weźmiemy jeden z najbardziej popularnych i często wybieranych przysmaków. Udajmy się w kulinarną podróż śladami paryskich kawiarni! Pora na ciasto francuskie! Bon appetit!

Z czym to się je?

Ciasto francuskie znane jest niemal na całym świecie. Przekąski i wyroby, do przygotowania których wykorzystuje się właśnie ten rodzaj ciasta...

Więcej

Jak się za to zabrać?

Chcesz poznać sekret na idealne ciasto francuskie? Dobrze trafiłeś! Jeśli zdecydowałeś się przygotować je w zaciszu swojej kuchni...

Więcej

Czy wiesz, że?

Historia ciasta francuskiego jest dość zawiła. Nie sposób znaleźć jednoznaczną informację na temat tego, kto jest autorem przepisu..

Więcej

Zainspiruj się!

Jak wyobrażasz sobie klasyczne francuskie śniadanie? Kawa i rogalik! Tym można zacząć dzień! Skusisz się?

Więcej

Z czym to się je?

Ciasto francuskie znane jest niemal na całym świecie. Przekąski i wyroby, do przygotowania których wykorzystuje się właśnie ten rodzaj ciasta, można kupić prawie w każdej piekarni i kawiarni. Miłośnicy słodkości wiedzą, że tego typu przysmak idealnie komponuje się z czekoladą, owocami, konfiturą, twarożkiem czy bakaliami. W wersji wytrawnej (na słono) ciasto francuskie można połączyć z warzywami, serem fetą, mięsem, kapustą, grzybami i rybą. Wszystko wedle upodobania! Smak ciasta francuskiego jest na tyle neutralny, że z pewnością możesz dodawać do niego składniki, które akurat masz pod ręką. To nie wszystko! Możliwości wykorzystania ciasta francuskiego są naprawdę niemalże nieograniczone. Ten przysmak sprawdzi się zarówno w formie roladek, rogalików, pasztecików, zapiekanek, jak i tarty. Brzmi pysznie, prawda? Tak też wygląda i smakuje!

powrót do góry

Jak się za to zabrać?

Chcesz poznać sekret na idealne ciasto francuskie? Dobrze trafiłeś! Jeśli zdecydowałeś się przygotować je w zaciszu swojej kuchni, niniejsze rady z pewnością będą pomocne. Zaczynamy! Po wymieszaniu wszystkich składników, bardzo ważne jest, aby ciasto uformować w kulkę i umieścić je w lodówce na około dwie godziny. Pamiętaj, by uprzednio owinąć je folią spożywczą – w przeciwnym razie może się stać nieco suche. Przed samym pieczeniem ciasto powinno być schłodzone. Jednym z ważniejszych składników ciasta francuskiego jest masło. Pokrojone na małe kawałki, a następnie utarte na gładką masę zaleca się włożyć między dwie warstwy papieru do pieczenia. W takiej formie należy je rozwałkować i umieścić w lodówce. Najważniejszą częścią przygotowań jest wyrabianie ciasta i jego optymalne schłodzenie. Odpowiednie rozwałkowywanie i składanie to kwestia, do której trzeba się naprawdę przyłożyć. Sam proces wyrabiania ciasta francuskiego do najłatwiejszych nie należy, jednak i w tym przypadku praktyka czyni mistrza! Pamiętając o powyższych wytycznych i postępując krok po kroku według przepisu, stworzysz delikatne, wielowarstwowe, puszyste ciasto francuskie! Sekret tkwi również w składnikach i odpowiednich proporcjach – bądź czujny, a wszystko pójdzie jak z płatka!

powrót do góry

Czy wiesz, że?

- Historia ciasta francuskiego jest dość zawiła. Nie sposób znaleźć jednoznaczną informację na temat tego, kto jest autorem przepisu.. Z rożnych źródeł wiadomo natomiast, że podobny specjał był popularny już w starożytności na Starym Kontynencie, gdzie został przywieziony przez Arabów, którzy zamiast masła używali oliwy.
- Francuzi napisali swoją wersję tej historii. Dość głośno swego czasu było o malarzu i kucharzu Claude Gellée, który upiekł maślane pieczywo dla swojego schorowanego ojca. Wspomniany wyrób kształtem przypominał dzisiejszego croissanta. Pierwsza wzmianka na temat tego ciasta we francuskiej książce kucharskiej pojawiła się natomiast w 1650 roku, choć całkiem możliwe, że receptura popularna była już w średniowieczu.
- Znana jest jeszcze opowieść, w której „wynalezienie” ciasta francuskiego przypisuje się Austriakom, którzy po wygranej bitwie z Turkami upiekli ponoć pieczywo w kształcie półksiężyca. Wyrób miał symbolizować przegraną wroga. Legendy głoszą, że za sprawą Marii Antoniny croissanty zawędrowały do Francji. Mimo wielu spekulacji nie ma wątpliwości co do tego, że początki wyrobu ciasta francuskiego są mocno związane i zakorzenione właśnie we Francji.
- Ciekawą odmianą ciasta francuskiego jest to, które wyrabia się na ziemiach polskich, a dokładniej na Kaszubach. Miejscowe ciasto, zwane listkowym, zostało spopularyzowane przez Francuzów pod wodzą Napoleona Bonaparte, który wizytował w Gdańsku w 1807 roku.
- Złota rada! Aby ciasto francuskie równo się upiekło, nakłuj je widelcem! Proste, a jakie skuteczne!

powrót do góry

Zainspiruj się!

Jak wyobrażasz sobie klasyczne francuskie śniadanie? Kawa i rogalik! Tym można zacząć dzień! Skusisz się? Co powiesz na przepis na francuskiego rogalika z szynką i serem? Proste w przygotowaniu i pyszne! To ciekawe alternatywa dla typowych kanapek. W godzinach porannych równie dobrze smakują parówki w cieście francuskim z warzywami. Ta propozycja da Ci uczucie sytości na długo! A kiedy w szkole lub w pracy stoisz przed wyborem, co zjeść na lunch lub jako szybką przekąskę, odpowiedź jest jedna: wybierz ciasto francuskie! Gdy po nie sięgniesz, żaden posiłek nie będzie nudny! Gdy poczujesz burczenie w brzuchu, sięgnij po pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Warzywo idealnie komponuje się z nieco słonym ciastem, podkreślając tym samym jego wytrawność. Kolejną propozycją, która nie powinna ujść twojej uwadze, jest tarta warzywna na cieście francuskim. Jak powszechnie wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia – tak i w tym wypadku! A co na obiad? Zobacz sam! Rolada mięsna z ciasta francuskiego, łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem, a może pulpeciki zapiekane w cieście francuskim? Raz, dwa, trzy… wybierasz ty! A kiedy przyjdzie ulubiona pora dnia wszystkich łasuchów, czyli podwieczorek, ciasto francuskie idealnie sprawdzi się jako deser! Francuskie ciasteczka z czekoladowym kremem i truskawkami to przepis idealny! A to wszystko z miłości do słodkości! Szukając propozycji na ciekawe i proste w przygotowaniu przekąski, sięgnij po opracowane przez nas kulinarne inspiracje. Parówki w cieście francuskim z warzywami, podawane w towarzystwie sosów lub solo, to alternatywa dla kupnych i niezdrowych dań. Na tym nie koniec! Twój wieczór umilą również paszteciki z serem fetą lub z pieczarkami i serem pleśniowym. Każdy znajdzie tu coś, co lubi! Kończąc dzień pełen wrażeń, sięgnij po tartę! W tej formie ciasto francuskie smakuje wybornie! Proponujemy przepis na tartę ze szpinakiem i serem. Jedno jest pewne – nikt się jej nie oprze! Przedstawiamy ci całą gamę pomysłów i inspiracji! Zainspiruj się podanymi przepisami i poczuj francuski klimat w swojej kuchni! Na pewno ci się uda! Ciasto francuskie to produkt, który odgrywa dużą rolę w sztuce kulinarnej. Skradł serca nie tylko szefów kuchni, ale i gospodyń. Zarówno na słodko, jak i na słono smakuje pysznie i nie ma sobie równych! Chrupiące, złociste, delikatne, wielowarstwowe ciasto to marzenie podniebienia! Smacznego!

powrót do góry

Komentarze (0)

Sprawdź nasze przepisy

  • Łosoś gotowany na parze w warzywach

    Łosoś gotowany na parze w warzywach

    ULUBIONY!
    314
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Zielona zupa

    Zielona zupa

    ULUBIONY!
    441
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Sałatka grecka z sałatą lodową

    Sałatka grecka z sałatą lodową

    ULUBIONY!
    534
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    ULUBIONY!
    273
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    ULUBIONY!
    234
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    ULUBIONY!
    93
    osoba dodała do listy ulubionych
    45''
    4
  • Sałatka z dyni i cieciorki

    Sałatka z dyni i cieciorki

    ULUBIONY!
    16
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Włoska sałatka z makaronu

    Włoska sałatka z makaronu

    ULUBIONY!
    29
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Szybka zupa z soczewicy

    Szybka zupa z soczewicy

    ULUBIONY!
    76
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Boczniaki z sosem sojowym

    Boczniaki z sosem sojowym

    ULUBIONY!
    0
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby