Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

19

336 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

480 osób zapisało

Udostępnij
Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami

Składniki

ciasto francuskie:

0.25 opakowania

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

1 szklanka

nadzienie:

0.5 puszka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto francuskie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i roztopioną Kasię. Mieszamy, następnie przekładamy na blat i podsypując mąką wyrabiamy, aby nie kleiło się do rąk. Rozwałkowujemy w kwadracie mniej więcej 20x20 cm. Zawijamy w folie i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Schłodzone ciasto lepiej się wałkuje.

Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Na środek kładziemy Kostkę do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak, lekko rozgniecioną i zakładamy na nią ciasto. Najpierw boki, potem górę i dół. Tak złożone ciasto rozwałkowujemy by miało długość 3 razy większą na szerokość. Potem składamy na 3 i ponownie chowamy do lodówki na ok. 1-2 godz. Wyciągamy ciasto, obracamy o 90 stopni, rozwałkowujemy tak, by było 3 razy dłuższe niż szersze i ponownie składamy i chowamy do lodówki (1-2 godz.). Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie i mamy gotowe ciasto. Przed użyciem ciasto powinno być schłodzone.

Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami - Krok 2

Krok 3

Stolnice oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto francuskie. Ciasto powinno być wystarczająco miękkie do rozwałkowania na grubość ok. 3-4 mm. Z ciasta wycinać duże serca, około 8-10 cm średnicy, foremką do ciastek.

Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami - Krok 3

Krok 4

Wycięte serca przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego serca nakładać pełną łyżeczkę nutelli i kilka plasterków truskawki. Piec w temp. 220°C przez 15-17 minut do złotego koloru. Przestudzić, oprószyć pudrem i posypać pokruszonymi migdałami.

Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami - Krok 4
Moje Ciasto

Dobra rada:

Z tej ilości składników przygotujesz około 500g ciasta francuskiego.

1

Opinie o przepisie

  • alicja zpasty

    alicja zpasty

    żelipapą manifik

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkamiFrancuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami

Ciasto francuskie to bardzo uniwersalny produkt, z którego przygotujesz zarówno wytrawne przekąski z mięsem, paszteciki z kapustą oraz tartę, jak i pyszne słodkie ciastka. Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami to połączenie doskonałe – kruche i delikatne warstwowe ciasto, słodki krem czekoladowy i soczyste owoce, które służą dodatkowo za dekorację. Żeby ciasto francuskie się udało, należy je dokładnie i kilkakrotnie rozwałkować na cienkie blaty. W międzyczasie schładzaj je w lodówce – będzie wtedy łatwiejsze w obróbce. Z gotowego ciasta wykrój dowolne kształty, np. serca czy kwiatki. Możesz także wyciąć kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego ciasteczka wyłóż łyżkę kremu oraz kilka plasterków truskawek. Upiecz je na złocisty kolor, a po przestudzeniu posyp cukrem pudrem. Tak przygotowane ciasteczka będą smaczną słodką przekąską lub doskonałym prezentem, np. na urodziny lub pod choinkę. Wypróbuj je także w wersji z innymi owocami (wiśniami lub malinami) albo z orzechami włoskimi.