Ciasto francuskie z pomidorami i fetą
czyli chrupiące torciki
łatwe
1023 osoby zapisały

Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
200 gramów
150 gramów
1 pęczek
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
50 mililitrów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W kielichu blendera umieść bazylię, parmezan, orzeszki oraz sok z połowy cytryny. Zmiksuj i dopraw do smaku.
Krok 2
Pomidorki pokrój na połówki, a ser feta w niedużą kostkę. Połącz razem w misce, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku pokruszoną mini kostką Knorr.
Krok 3
Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku 8 centymetrów i rozłóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Środek każdego z ciasta posmaruj przygotowanym wcześniej sosem.
Krok 4
Na kwadraty nałóż pomidorki z serem, a brzegi posmaruj rozkłóconym jajkiem. Blaszkę z przygotowanymi torcikami wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj około 15-20 minut. Podawaj ciepłe.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto francuskie z pomidorami i fetą
Jeśli szukacie ciekawej inspiracji na przekąskę lub oryginalne menu obiadowe, zainteresujcie się kuchnią włoską. Ciasto francuskie z serem feta i pomidorami sprawdzi się w tej roli idealnie. Może być nie tylko daniem głównym, ale także doskonałą przystawką. Wystarczy ciasto, pomidorki, ser, bazylia, orzeszki pinii, jajko, przyprawy i obowiązkowo tarty parmezan. To klucz do Waszego kulinarnego sukcesu. Ciasto francuskie z pomidorami i serem feta przygotujecie w zaledwie pół godziny. Zatem: czas start! Dla kogo? Ciasto francuskie z pomidorami fetą przypadnie do gustu miłośnikom szybkich i aromatycznych dań. Zachwyci także zwolenników kuchni włoskiej.
Na jaką okazję?
Ciasto francuskie z fetą i pomidorami to doskonała propozycja na imprezę. Potrawę możecie zaserwować w formie przystawki lub dania głównego. Ciasto francuskie z warzywami i serem feta idealnie sprawdzi się także podczas rodzinnej kolacji.
Czy wiesz, że?
Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast. Pierwszym z nich jest placek z mąki pszennej, jajek, soli i octu lub kwasku cytrynowego. Drugie z kolej stanowi warstwa przygotowana z masła i mąki.
Dla urozmaicenia:
Ciasto francuskie z pomidorami i fetą możesz po upieczeniu ozdobić listkami świeżej bazylii. Dodadzą prawdziwie włoskiego klimatu.