
Składniki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby umyj i pokrój w cienkie paski. Włóż do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Krok 2
Seler i marchewkę pokrój w małą kostkę.
Krok 3
Przygotuj sos: wymieszaj żółtka, filety anchois, sok z cytryny oraz roztopione masło.
Krok 4
Dodaj odrobinę wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Grzyby polej sosem i piecz około 10 minut w temperaturze 220 stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej