Funghi gratinati przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Funghi gratinati

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj i pokrój w cienkie paski. Włóż do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Seler i marchewkę pokrój w małą kostkę.

Krok 3

Przygotuj sos: wymieszaj żółtka, filety anchois, sok z cytryny oraz roztopione masło.

Krok 4

Dodaj odrobinę wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Grzyby polej sosem i piecz około 10 minut w temperaturze 220 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Funghi gratinati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Funghi gratinati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Funghi gratinati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Funghi gratinati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Funghi gratinati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Funghi gratinati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Funghi gratinati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Funghi gratinati - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej