Funghi gratinati przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Funghi gratinati

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj i pokrój w cienkie paski. Włóż do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Seler i marchewkę pokrój w małą kostkę.

Krok 3

Przygotuj sos: wymieszaj żółtka, filety anchois, sok z cytryny oraz roztopione masło.

Krok 4

Dodaj odrobinę wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Grzyby polej sosem i piecz około 10 minut w temperaturze 220 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Funghi gratinati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Funghi gratinati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Funghi gratinati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Funghi gratinati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Funghi gratinati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Funghi gratinati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Funghi gratinati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Funghi gratinati - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Włoskie kotleciki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej