
Składniki
6 sztuk
2 szklanki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
2 szczypty
3 łyżeczki
1500 mililitrów
2 sztuki
10 sztuk
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa myjemy i kroimy w talarki. Pomidorki zostawiamy na koniec do dekoracji. Mięso myjemy, dzielimy w razie konieczności na mniejsze części. Obsypujemy przyprawą Delikat.

Krok 2
Pokrojone warzywa przekładamy na patelnię i dusimy na niewielkiej ilości oleju ok. 5 minut.

Krok 3
Na brytfankę, blaszkę lub naczynie żaroodporne wsypujemy 2 szklanki surowego ryżu, następnie warstwę duszonych warzyw.

Krok 4
Na warstwę ryżu i warzyw układamy przyprawione mięso, całość posypujemy odrobiną pieprzu i zalewamy bulionem, który powstanie z gorącej wody i 2 kostek rosołu z kury Knorr. Wierzch zrobimy pomidorami. Pieczemy w piekarniku na grzanym do 180 stopni około 1 godziny. Po upieczenia posypać zieloną pietruszką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej