Ryż z warzywami i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z warzywami i kurczakiem

Autor: Anna Wąsik

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

2 szczypty

3 łyżeczki

1500 mililitrów

2 sztuki

10 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa myjemy i kroimy w talarki. Pomidorki zostawiamy na koniec do dekoracji. Mięso myjemy, dzielimy w razie konieczności na mniejsze części. Obsypujemy przyprawą Delikat.

Ryż z warzywami i kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Pokrojone warzywa przekładamy na patelnię i dusimy na niewielkiej ilości oleju ok. 5 minut.

Ryż z warzywami i kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Na brytfankę, blaszkę lub naczynie żaroodporne wsypujemy 2 szklanki surowego ryżu, następnie warstwę duszonych warzyw.

Ryż z warzywami i kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Na warstwę ryżu i warzyw układamy przyprawione mięso, całość posypujemy odrobiną pieprzu i zalewamy bulionem, który powstanie z gorącej wody i 2 kostek rosołu z kury Knorr. Wierzch zrobimy pomidorami. Pieczemy w piekarniku na grzanym do 180 stopni około 1 godziny. Po upieczenia posypać zieloną pietruszką.

Ryż z warzywami i kurczakiem - Krok 4
Anna Wąsik

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z warzywami i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej