Köttbullar przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Köttbullar

Autor: Ukasz

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szklanka

1 sztuka

200 gramów

1 szklanka

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na łyżce masła. Ugotowane wcześniej i przestudzone ziemniaki dokładnie ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z oboma rodzajami mięsa, jajkiem, śmietaną, woda i bułką tartą. Doprawiamy pieprzem i dobrze wyrabiamy

Krok 2

Z masy formujemy nieduże, okrągłe klopsiki, które układamy na oprószonej mąką stolnicy. Kiedy wszystkie są gotowe, rozpuszczamy na patelni resztę masła, wkładamy klopsiki i smażymy na rumiano ze wszystkich stron

Krok 3

W międzyczasie robimy sos. W rondelku roztapiamy masło. Rozprowadzamy w nim mąkę i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy bulion wołowy i śmietankę z mlekiem a następnie podgrzewamy aż wyraźnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. gotowym sosem polewamy usmażone klopsiki Podajemy z borówkami lub żurawiną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej