Köttbullar przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Köttbullar

Autor: Ukasz

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na łyżce masła. Ugotowane wcześniej i przestudzone ziemniaki dokładnie ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z oboma rodzajami mięsa, jajkiem, śmietaną, woda i bułką tartą. Doprawiamy pieprzem i dobrze wyrabiamy

Krok 2

Z masy formujemy nieduże, okrągłe klopsiki, które układamy na oprószonej mąką stolnicy. Kiedy wszystkie są gotowe, rozpuszczamy na patelni resztę masła, wkładamy klopsiki i smażymy na rumiano ze wszystkich stron

Krok 3

W międzyczasie robimy sos. W rondelku roztapiamy masło. Rozprowadzamy w nim mąkę i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy bulion wołowy i śmietankę z mlekiem a następnie podgrzewamy aż wyraźnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. gotowym sosem polewamy usmażone klopsiki Podajemy z borówkami lub żurawiną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Köttbullar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Czeskie knedliczki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej