Składniki
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
1 szklanka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 szklanka
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na łyżce masła. Ugotowane wcześniej i przestudzone ziemniaki dokładnie ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z oboma rodzajami mięsa, jajkiem, śmietaną, woda i bułką tartą. Doprawiamy pieprzem i dobrze wyrabiamy
Krok 2
Z masy formujemy nieduże, okrągłe klopsiki, które układamy na oprószonej mąką stolnicy. Kiedy wszystkie są gotowe, rozpuszczamy na patelni resztę masła, wkładamy klopsiki i smażymy na rumiano ze wszystkich stron
Krok 3
W międzyczasie robimy sos. W rondelku roztapiamy masło. Rozprowadzamy w nim mąkę i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy bulion wołowy i śmietankę z mlekiem a następnie podgrzewamy aż wyraźnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. gotowym sosem polewamy usmażone klopsiki Podajemy z borówkami lub żurawiną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej