Młoda kapusta faszerowana mięsem mielonym
trudne
15 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
5 łyżek
null
null
2 sztuki
3 łyżki
500 gramów
4 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
1 litr
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę gotuj przez 10 minut w osolonym wrzątku, wystudź.
Krok 2
Wierzch główki odetnij, środek wydrąż i poszatkuj, a następnie uduś na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 3
Obraną cebule i czosnek posiekaj. Obraną i grubo startą włoszczyznę usmaż na maśle.
Krok 4
Do warzyw dodaj podduszona kapustę i mięso mielone, wbij jajka, przypraw solą , pieprzem i papryką, wymieszaj.
Krok 5
Wydrążoną kapustę napełnij farszem i przykryj odciętym wierzchem. Całość włóż do garnka, zalej gorącym bulionem.
Krok 6
Doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 45 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej