Pyzy z mięsem i papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyzy z mięsem i papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

356 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 kilogram

2 łyżki

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połowę ziemniaków ugotuj i przeciśnij przez praskę na purée. Resztę zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru płynu.

Pyzy z mięsem i papryką - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki połącz ze sobą, dodając mąkę i jajko. Wyrób na gładką masę, podsypując mąką. Uformuj kulki, a następnie rozgnieć je na płasko.

Pyzy z mięsem i papryką - Krok 2

Krok 3

Cebulę obierz i posiekaj, paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę. Połowę cebuli i paprykę przesmaż. Dodaj oba składniki do mięsa, dopraw Delikatem Knorr i pieprzem. Następnie dodaj jajko oraz bułkę tartą i majeranek. Dobrze wymieszaj.

Pyzy z mięsem i papryką - Krok 3

Krok 4

Z farszu mięsnego uformuj kule wielkości orzecha włoskiego i układaj na kawałkach ciasta. Sklej brzegi tak, by powstała kula.

Pyzy z mięsem i papryką - Krok 4

Krok 5

Na gotującą się i osoloną wodę wkładaj pyzy. Po wypłynięciu gotuj jeszcze 7 minut. Podawaj posypane przesmażoną cebulą.

Pyzy z mięsem i papryką - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy z mięsem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy z mięsem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy z mięsem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy z mięsem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy z mięsem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy z mięsem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy z mięsem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy z mięsem i papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej