
Składniki
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
6 plastrów
1 szklanka
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżeczka
0.5 szklanki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól, dodaj wodę i olej, wymieszaj drewnianą łyżką.
Krok 2
Wyłóż masę na wysypaną mąką stolnicę, formuj ciasto.
Krok 3
Wyrobioną kulkę przełóż na wysypaną mąką deskę, posmaruj oliwą, odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
Krok 4
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kulkę podziel na 4 części, każdą rozbij dłonią.
Krok 5
Przecier, keczup, zioła, sól, pieprz i zmiażdżony czosnek wymieszaj i posmaruj każdy placek.
Krok 6
Z sera wycinaj cienkie paski, układaj na pizzerinkach na kształt pajęczyny. Na każdą pajęczynę dodaj pająka wykonanego z oliwek.
Krok 7
Piecz przez 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej