
Składniki
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
6 plastrów
1 szklanka
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżeczka
0.5 szklanki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól, dodaj wodę i olej, wymieszaj drewnianą łyżką.
Krok 2
Wyłóż masę na wysypaną mąką stolnicę, formuj ciasto.
Krok 3
Wyrobioną kulkę przełóż na wysypaną mąką deskę, posmaruj oliwą, odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
Krok 4
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kulkę podziel na 4 części, każdą rozbij dłonią.
Krok 5
Przecier, keczup, zioła, sól, pieprz i zmiażdżony czosnek wymieszaj i posmaruj każdy placek.
Krok 6
Z sera wycinaj cienkie paski, układaj na pizzerinkach na kształt pajęczyny. Na każdą pajęczynę dodaj pająka wykonanego z oliwek.
Krok 7
Piecz przez 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej