
Składniki
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
6 plastrów
1 szklanka
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżeczka
0.5 szklanki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól, dodaj wodę i olej, wymieszaj drewnianą łyżką.
Krok 2
Wyłóż masę na wysypaną mąką stolnicę, formuj ciasto.
Krok 3
Wyrobioną kulkę przełóż na wysypaną mąką deskę, posmaruj oliwą, odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
Krok 4
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kulkę podziel na 4 części, każdą rozbij dłonią.
Krok 5
Przecier, keczup, zioła, sól, pieprz i zmiażdżony czosnek wymieszaj i posmaruj każdy placek.
Krok 6
Z sera wycinaj cienkie paski, układaj na pizzerinkach na kształt pajęczyny. Na każdą pajęczynę dodaj pająka wykonanego z oliwek.
Krok 7
Piecz przez 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

























