
Składniki
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
6 plastrów
1 szklanka
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżeczka
0.5 szklanki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól, dodaj wodę i olej, wymieszaj drewnianą łyżką.
Krok 2
Wyłóż masę na wysypaną mąką stolnicę, formuj ciasto.
Krok 3
Wyrobioną kulkę przełóż na wysypaną mąką deskę, posmaruj oliwą, odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
Krok 4
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kulkę podziel na 4 części, każdą rozbij dłonią.
Krok 5
Przecier, keczup, zioła, sól, pieprz i zmiażdżony czosnek wymieszaj i posmaruj każdy placek.
Krok 6
Z sera wycinaj cienkie paski, układaj na pizzerinkach na kształt pajęczyny. Na każdą pajęczynę dodaj pająka wykonanego z oliwek.
Krok 7
Piecz przez 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

























