Curry z soczewicy i jajek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z soczewicy i jajek

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

1.5 łyżki

0.5 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę wypłucz i zostaw namoczoną na noc. Następnego dnia ugotuj jajka na twardo, a cebulę posiekaj.

Krok 2

Następnie dodaj soczewicę, wlej pół szklanki wody.

Krok 3

Kiedy soczewica będzie miękka, dodaj pokrojone jajka, wymieszaj i duś jeszcze 5 minut.

Krok 4

Na rozgrzane masło wrzuć cebulę oraz garam masalę i smaż przez ok. 10 minut ciągle mieszając.

Krok 5

Dodaj curry w paście, bulion Knorr i duś pod przykryciem przez 15 minut aż soczewica zmięknie.

garlic

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej