Curry z soczewicy i jajek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z soczewicy i jajek

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

1.5 łyżki

0.5 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę wypłucz i zostaw namoczoną na noc. Następnego dnia ugotuj jajka na twardo, a cebulę posiekaj.

Krok 2

Następnie dodaj soczewicę, wlej pół szklanki wody.

Krok 3

Kiedy soczewica będzie miękka, dodaj pokrojone jajka, wymieszaj i duś jeszcze 5 minut.

Krok 4

Na rozgrzane masło wrzuć cebulę oraz garam masalę i smaż przez ok. 10 minut ciągle mieszając.

Krok 5

Dodaj curry w paście, bulion Knorr i duś pod przykryciem przez 15 minut aż soczewica zmięknie.

garlic

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej