Curry z soczewicy i jajek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z soczewicy i jajek

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

1.5 łyżki

0.5 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę wypłucz i zostaw namoczoną na noc. Następnego dnia ugotuj jajka na twardo, a cebulę posiekaj.

Krok 2

Następnie dodaj soczewicę, wlej pół szklanki wody.

Krok 3

Kiedy soczewica będzie miękka, dodaj pokrojone jajka, wymieszaj i duś jeszcze 5 minut.

Krok 4

Na rozgrzane masło wrzuć cebulę oraz garam masalę i smaż przez ok. 10 minut ciągle mieszając.

Krok 5

Dodaj curry w paście, bulion Knorr i duś pod przykryciem przez 15 minut aż soczewica zmięknie.

garlic

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z soczewicy i jajek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekane warzywa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej