Zapiekanka z ravioli i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ravioli i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
68 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

450 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

150 mililitrów

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ravioli ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie i odcedź.

Krok 2

Szpinak rozmroź a następnie dobrze odcedź na sicie.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekany czosnek oraz cebulę. Dodaj liście szpinaku i smaż chwilę razem.

Krok 4

Stwórz pełen smaku sos mieszając zawartość opakowania Knorr ze śmietaną, wlej go na patelnię i zagotuj.

Krok 5

Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż połowę szpinaku, następnie wyłóż ravioli. Pierożki przykryj pozostałym szpinakiem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawaj na ciepło z chrupiącą bagietką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli w Twojej spiżarni znajdują się suszone pomidory, możesz pokroić kilka sztuk w cienkie paski i dodać do szpinaku. Danie nabierze jeszcze bardziej włoskiego charakteru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ravioli i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ravioli i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ravioli i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ravioli i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ravioli i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ravioli i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ravioli i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ravioli i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z ravioli i szpinakiemZapiekanka z ravioli i szpinakiem

Ravioli ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie i odcedź.