Zapiekanka z ravioli i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ravioli i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

61 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

450 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

150 mililitrów

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ravioli ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie i odcedź.

Krok 2

Szpinak rozmroź a następnie dobrze odcedź na sicie.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekany czosnek oraz cebulę. Dodaj liście szpinaku i smaż chwilę razem.

Krok 4

Stwórz pełen smaku sos mieszając zawartość opakowania Knorr ze śmietaną, wlej go na patelnię i zagotuj.

Krok 5

Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż połowę szpinaku, następnie wyłóż ravioli. Pierożki przykryj pozostałym szpinakiem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawaj na ciepło z chrupiącą bagietką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli w Twojej spiżarni znajdują się suszone pomidory, możesz pokroić kilka sztuk w cienkie paski i dodać do szpinaku. Danie nabierze jeszcze bardziej włoskiego charakteru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ravioli i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ravioli i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ravioli i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ravioli i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ravioli i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ravioli i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ravioli i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ravioli i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej