Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

163 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

10 gramów

1 opakowanie

50 mililitrów

1 pęczek

50 mililitrów

1 sztuka

150 mililitrów

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka oczyść z żył i przerostów, rozetnij wzdłuż na dwie cieńsze części.

Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj kostkę rosołową z trzema łyżkami oleju i dodaj część posiekanej natki kolendry. W tak przygotowanej marynacie zanurz piersi z kurczaka.

Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz – piersi tuż przed smażeniem obtocz w ziarnie sezamowym.

Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu - Krok 3

Krok 4

Smaż mięso po około 4 minuty z każdej strony. Następnie przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu - Krok 4

Krok 5

Na tej samej patelni obsmaż pokrojone w plastry grzyby.

Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu - Krok 5

Krok 6

Sos sałatkowy wymieszaj ze słodkim sosem sojowym i startym korzeniem imbiru. Dodaj olej sezamowy.

Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu - Krok 6

Krok 7

Szpinak umyj, osusz i odetnij końcówki. Tak przygotowane listki wymieszaj z dressingiem, pokrojoną w plastry czerwoną cebulą i podsmażonymi grzybami. Rozłóż na talerze. Sałatkę podawaj z kurczakiem. Do tego dania warto dodać płaty marynowanego imbiru i udekorować je ziarnami sezamu.

Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

19

Opinie o przepisie

  • Dariusz Kozikowski

    Dariusz Kozikowski , 29.10.2015

    Tatiana,zrób sama a zmienisz zdanie:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Skapska

    Wanda Skapska , 24.10.2015

    Super danie bardzo prosze o porcje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 24.10.2015

    Tatiana, warto spróbować tego przepisu, bo świeży szpinak to zupełnie inna bajka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tatiana Korona

    Tatiana Korona , 23.10.2015

    W przedszkolu dawano nam obrzydliwą papkę ze szpinaku i od tej pory szpinaku nie znoszę. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Siwy

    Małgorzata Siwy , 23.10.2015

    ostatnio sie przekonalam ze szpinak jest naprawde dobry zwlaszcza gdy przygotuje go moja corcia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pelasia Duura

    Pelasia Duura , 23.10.2015

    szpinak to bomba witamin a salatka pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Hercka

    Jadwiga Hercka , 23.10.2015

    To nie mój faworyt!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 23.10.2015

    Waldemar my też! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Krzyżanowski

    Waldemar Krzyżanowski , 23.10.2015

    Kocham szpinak ...:-) .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Kuchta

    Irena Kuchta , 23.10.2015

    A ja szczaw szpinak lubie bardzo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Jasion

    Jacek Jasion , 23.10.2015

    Tylko nie szpinak ! :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jo Achim

    Jo Achim , 23.10.2015

    Polecam tarte dyle w samolotach!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Trzos

    Halina Trzos , 23.10.2015

    Nie lubię szpinaku!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Goska

    Anna Goska , 23.10.2015

    Bardzo dobry , zdrowy na wszelkie sposoby .My Polacy w wiekszosci go nie znamy.Polecam z cytrynka!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Kozioł

    Jerzy Kozioł , 23.10.2015

    kojarzy mi się ze szczawiem....................

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kumar

    Iwona Kumar , 23.10.2015

    szpinak w każdej postaci mniam pychaaaa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Ochman

    Jolanta Ochman , 23.10.2015

    MÓJ TEŻ.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Stefańska

    Agnieszka Stefańska , 23.10.2015

    Obrzydzające obrzydliwstwo!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Stępień

    Wojciech Stępień , 23.10.2015

    Smacznego pyszne jedzenie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ze szpinakiem w orientalnym styluSałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu

Szpinak kojarzy się zazwyczaj z potrawami na ciepło. Tymczasem jego świeże listki mogą stać się podstawą smacznego dania. Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu jest słodko-pikantna i bardzo wyrazista. Jej przygotowywanie zacznij od przyrządzenia mięsa. Kurczaka zamarynuj w zalewie z oleju, natki kolendry oraz przypraw. Obtocz go też w sezamie, co sprawi, że jego skórka po usmażeniu będzie chrupiąca. Na tej samej patelni podsmaż grzyby. Dobrze smakować będą zarówno pieczarki, jak i bardziej egzotyczne grzyby shitake albo popularne boczniaki. Gotowe ułóż na liściach szpinaku, dołącz do nich pokrojoną w plastry czerwoną cebulę oraz mięso. Sałatkę polej sosem z dodatkiem startego korzenia imbiru oraz słodkiego sosu sojowego. Ozdób ją marynowanym płatem imbiru. Potrawę serwuj z pieczywem lub waflami ryżowymi. Jeśli chcesz podać ją na obiad, dołącz miseczkę ugotowanego ryżu. Sprawdź, jak zrobić sałatkę nawiązującą do specjałów kuchni orientalnej. Przepis pokaże Ci to krok po kroku. Życzymy smacznego.