Soczewica z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

3 sztuki

1 sztuka

400 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

200 gramów

1 pęczek

3 cm

1 pęczek

3 łyżki

1 opakowanie

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew obierz i pokrój w półplastry, paprykę pokrój w kosteczkę wielkości ok. 5 mm x 5 mm. Kalafior rozdrobnij, dzieląc na mniejsze różyczki. Fasolkę szparagową oczyść z końcówek oraz przekrój na trzy części. Posiekaj czosnek, chili, miętę i natkę kolendry. Imbir zetrzyj na tarce.

Soczewica z warzywami - Krok 1

Krok 2

Do gotującej się, lekko osolonej wody wsyp ziarna soczewicy. Gotuj ok. 20–30 minut, aż soczewica zmięknie. Po tym czasie odsącz ją na sicie.

Soczewica z warzywami - Krok 2

Krok 3

W tym samym garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę, czosnek i chili. Warzywa smaż, aż zaczną się rumienić. Dodaj do nich przyprawę Garam Masala Knorr i smaż jeszcze przez chwilę do momentu, gdy składniki zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj imbir, pomidory z puszki, napój kokosowy oraz rozdrobnione warzywa.

Soczewica z warzywami - Krok 3

Krok 4

Całość gotuj pod przykryciem ok. 10–15 minut, aż warzywa zrobią się miękkie. Dodaj do nich soczewicę. Gotuj jeszcze 5 minut. Całość dopraw do smaku łyżką kminu rzymskiego, posiekaną natką kolendry i miętą.

Soczewica z warzywami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Duszoną soczewicę podawaj z uprażonymi na patelni migdałami oraz cząstką limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chłodnik litewski
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczewica z warzywamiSoczewica z warzywami

Urozmaicenie swojego jadłospisu potrawami z różnych zakątków świata to niekoniecznie wyzwanie – niektóre z dań są naprawdę proste i szybkie do zrobienia. Indyjska soczewica z warzywami to jeden z takich przykładów! W kilku prostych krokach otrzymasz danie, które doda egzotyki na stole, zaskoczy znajomych i będzie pysznie smakować!

Dla kogo?

Soczewica jest przyjazna szczególnie weganom i wegetarianom. Jeśli ktoś lubi gotować na zapas, to również powinien zainteresować się soczewicą — ugotowane i gotowe danie można przechowywać w lodówce nawet 3 dni bez utraty smaku.

Na jakie okazje?

Soczewica z warzywami będzie idealnym śniadaniem, kolacją lub przekąską.

Czy wiesz, że?

Istnieje wiele rodzajów soczewicy, z których każda ma określoną twardość i strukturę. Warto je przetestować, by odkryć, która najbardziej przypadnie nam do gustu.

Dla urozmaicenia:

Duszoną soczewicę podawaj z uprażonymi na patelni migdałami oraz cząstką limonki.