
Składniki
400 gramów
200 gramów
3 sztuki
1 sztuka
400 mililitrów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
200 gramów
1 pęczek
3 cm
1 pęczek
3 łyżki
1 opakowanie
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew obierz i pokrój w półplastry, paprykę pokrój w kosteczkę wielkości ok. 5 mm x 5 mm. Kalafior rozdrobnij, dzieląc na mniejsze różyczki. Fasolkę szparagową oczyść z końcówek oraz przekrój na trzy części. Posiekaj czosnek, chili, miętę i natkę kolendry. Imbir zetrzyj na tarce.

Krok 2
Do gotującej się, lekko osolonej wody wsyp ziarna soczewicy. Gotuj ok. 20–30 minut, aż soczewica zmięknie. Po tym czasie odsącz ją na sicie.

Krok 3
W tym samym garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę, czosnek i chili. Warzywa smaż, aż zaczną się rumienić. Dodaj do nich przyprawę Garam Masala Knorr i smaż jeszcze przez chwilę do momentu, gdy składniki zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj imbir, pomidory z puszki, napój kokosowy oraz rozdrobnione warzywa.

Krok 4
Całość gotuj pod przykryciem ok. 10–15 minut, aż warzywa zrobią się miękkie. Dodaj do nich soczewicę. Gotuj jeszcze 5 minut. Całość dopraw do smaku łyżką kminu rzymskiego, posiekaną natką kolendry i miętą.


Dobra rada:
Duszoną soczewicę podawaj z uprażonymi na patelni migdałami oraz cząstką limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczewica z warzywami
Urozmaicenie swojego jadłospisu potrawami z różnych zakątków świata to niekoniecznie wyzwanie – niektóre z dań są naprawdę proste i szybkie do zrobienia. Indyjska soczewica z warzywami to jeden z takich przykładów! W kilku prostych krokach otrzymasz danie, które doda egzotyki na stole, zaskoczy znajomych i będzie pysznie smakować!
Dla kogo?
Soczewica jest przyjazna szczególnie weganom i wegetarianom. Jeśli ktoś lubi gotować na zapas, to również powinien zainteresować się soczewicą — ugotowane i gotowe danie można przechowywać w lodówce nawet 3 dni bez utraty smaku.
Na jakie okazje?
Soczewica z warzywami będzie idealnym śniadaniem, kolacją lub przekąską.
Czy wiesz, że?
Istnieje wiele rodzajów soczewicy, z których każda ma określoną twardość i strukturę. Warto je przetestować, by odkryć, która najbardziej przypadnie nam do gustu.
Dla urozmaicenia:
Duszoną soczewicę podawaj z uprażonymi na patelni migdałami oraz cząstką limonki.