Sałatka z soczewicy z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z soczewicy z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

137 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

550 osób wydrukowało

Pobierz pdf

526 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę wypłucz pod zimną, bieżącą wodą. Przełóż do garnka, dodaj kostkę rosołową Knorr i około 400 ml wody. Całość gotuj pod przykryciem około 30 minut aż soczewica zrobi się miękka i wchłonie bulion. Na koniec soczewicę przecedź, usuwając nadmiar bulionu.

Krok 2

Marchew obierz, pokrój w talarki, fasolkę w 2-3 cm kawałki, a grzyby pokrój w ćwiartki. Pokrojone grzyby usmaż na dwóch łyżkach oliwy. Fasolkę i marchew ugotuj w wodzie do miękkości – wystudź.

Krok 3

W misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj wszystkie składniki. Całość dopraw pieprzem i posiekaną natką pietruszki do smaku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę dopraw do smaku łyżką kminu rzymskiego. Czosnek i ostre chili również będą pasowały.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z soczewicy z warzywamiSałatka z soczewicy z warzywami

Jeśli szukasz inspiracji na smaczną sałatkę, koniecznie wykorzystaj ten przepis. Bazę tego dania wegetariańskiego stanowi soczewica. Dobrym wyborem będzie zielona lub brązowa – te dwie odmiany nie mają bowiem tendencji do rozpadania się w trakcie gotowania. Dbając o zdrowie, wybierz soczewicę eko. Ciekawego smaku nabierze, jeśli ugotujesz ją w bulionie warzywnym. Do tak przygotowanej świetnie pasować będzie zielona fasolka szparagowa, marchew i pieczarki. Marchew dokładnie wyczyść, dzięki temu wykorzystasz również jej skórkę, która zawiera w sobie wiele smaku. Możesz dodać również kilka drobno pokrojonych kaparów. Smacznym i niekłopotliwym w przygotowaniu sosem, który połączy smak wszystkich składników będzie oliwa z oliwek wymieszana z cytryną, przyprawami i drobno posiekaną natką pietruszki. Interesującą propozycją podania gotowego dania będzie wyłożenie go na liściach świeżego jarmużu. Zobacz, jak szybko przyrządzisz sałatkę z naszym przepisem. Mamy nadzieję, że gotowanie z nim będzie dla Ciebie przyjemnością.