Sałatka z soczewicy z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z soczewicy z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

87 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

403 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

372 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę wypłucz pod zimną, bieżącą wodą. Przełóż do garnka, dodaj kostkę rosołową Knorr i około 400 ml wody. Całość gotuj pod przykryciem około 30 minut aż soczewica zrobi się miękka i wchłonie bulion. Na koniec soczewicę przecedź, usuwając nadmiar bulionu.

Krok 2

Marchew obierz, pokrój w talarki, fasolkę w 2-3 cm kawałki, a grzyby pokrój w ćwiartki. Pokrojone grzyby usmaż na dwóch łyżkach oliwy. Fasolkę i marchew ugotuj w wodzie do miękkości – wystudź.

Krok 3

W misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj wszystkie składniki. Całość dopraw pieprzem i posiekaną natką pietruszki do smaku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę dopraw do smaku łyżką kminu rzymskiego. Czosnek i ostre chili również będą pasowały.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z soczewicy z warzywamiSałatka z soczewicy z warzywami

Jeśli szukasz inspiracji na smaczną sałatkę, koniecznie wykorzystaj ten przepis. Bazę tego dania wegetariańskiego stanowi soczewica. Dobrym wyborem będzie zielona lub brązowa – te dwie odmiany nie mają bowiem tendencji do rozpadania się w trakcie gotowania. Dbając o zdrowie, wybierz soczewicę eko. Ciekawego smaku nabierze, jeśli ugotujesz ją w bulionie warzywnym. Do tak przygotowanej świetnie pasować będzie zielona fasolka szparagowa, marchew i pieczarki. Marchew dokładnie wyczyść, dzięki temu wykorzystasz również jej skórkę, która zawiera w sobie wiele smaku. Możesz dodać również kilka drobno pokrojonych kaparów. Smacznym i niekłopotliwym w przygotowaniu sosem, który połączy smak wszystkich składników będzie oliwa z oliwek wymieszana z cytryną, przyprawami i drobno posiekaną natką pietruszki. Interesującą propozycją podania gotowego dania będzie wyłożenie go na liściach świeżego jarmużu. Zobacz, jak szybko przyrządzisz sałatkę z naszym przepisem. Mamy nadzieję, że gotowanie z nim będzie dla Ciebie przyjemnością.