
Składniki
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę wypłucz pod zimną, bieżącą wodą. Przełóż do garnka, dodaj kostkę rosołową Knorr i około 400 ml wody. Całość gotuj pod przykryciem około 30 minut aż soczewica zrobi się miękka i wchłonie bulion. Na koniec soczewicę przecedź, usuwając nadmiar bulionu.
Krok 2
Marchew obierz, pokrój w talarki, fasolkę w 2-3 cm kawałki, a grzyby pokrój w ćwiartki. Pokrojone grzyby usmaż na dwóch łyżkach oliwy. Fasolkę i marchew ugotuj w wodzie do miękkości – wystudź.
Krok 3
W misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj wszystkie składniki. Całość dopraw pieprzem i posiekaną natką pietruszki do smaku.

Dobra rada:
Sałatkę dopraw do smaku łyżką kminu rzymskiego. Czosnek i ostre chili również będą pasowały.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z soczewicy z warzywami
Jeśli szukasz inspiracji na smaczną sałatkę, koniecznie wykorzystaj ten przepis. Bazę tego dania wegetariańskiego stanowi soczewica. Dobrym wyborem będzie zielona lub brązowa – te dwie odmiany nie mają bowiem tendencji do rozpadania się w trakcie gotowania. Dbając o zdrowie, wybierz soczewicę eko. Ciekawego smaku nabierze, jeśli ugotujesz ją w bulionie warzywnym. Do tak przygotowanej świetnie pasować będzie zielona fasolka szparagowa, marchew i pieczarki. Marchew dokładnie wyczyść, dzięki temu wykorzystasz również jej skórkę, która zawiera w sobie wiele smaku. Możesz dodać również kilka drobno pokrojonych kaparów. Smacznym i niekłopotliwym w przygotowaniu sosem, który połączy smak wszystkich składników będzie oliwa z oliwek wymieszana z cytryną, przyprawami i drobno posiekaną natką pietruszki. Interesującą propozycją podania gotowego dania będzie wyłożenie go na liściach świeżego jarmużu. Zobacz, jak szybko przyrządzisz sałatkę z naszym przepisem. Mamy nadzieję, że gotowanie z nim będzie dla Ciebie przyjemnością.