Sałatka z soczewicy z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z soczewicy z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
137 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

558 osób wydrukowało

Pobierz pdf

531 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę wypłucz pod zimną, bieżącą wodą. Przełóż do garnka, dodaj kostkę rosołową Knorr i około 400 ml wody. Całość gotuj pod przykryciem około 30 minut aż soczewica zrobi się miękka i wchłonie bulion. Na koniec soczewicę przecedź, usuwając nadmiar bulionu.

Krok 2

Marchew obierz, pokrój w talarki, fasolkę w 2-3 cm kawałki, a grzyby pokrój w ćwiartki. Pokrojone grzyby usmaż na dwóch łyżkach oliwy. Fasolkę i marchew ugotuj w wodzie do miękkości – wystudź.

Krok 3

W misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj wszystkie składniki. Całość dopraw pieprzem i posiekaną natką pietruszki do smaku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę dopraw do smaku łyżką kminu rzymskiego. Czosnek i ostre chili również będą pasowały.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z soczewicy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Calzone ze szpinakiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z soczewicy z warzywamiSałatka z soczewicy z warzywami

Jeśli szukasz inspiracji na smaczną sałatkę, koniecznie wykorzystaj ten przepis. Bazę tego dania wegetariańskiego stanowi soczewica. Dobrym wyborem będzie zielona lub brązowa – te dwie odmiany nie mają bowiem tendencji do rozpadania się w trakcie gotowania. Dbając o zdrowie, wybierz soczewicę eko. Ciekawego smaku nabierze, jeśli ugotujesz ją w bulionie warzywnym. Do tak przygotowanej świetnie pasować będzie zielona fasolka szparagowa, marchew i pieczarki. Marchew dokładnie wyczyść, dzięki temu wykorzystasz również jej skórkę, która zawiera w sobie wiele smaku. Możesz dodać również kilka drobno pokrojonych kaparów. Smacznym i niekłopotliwym w przygotowaniu sosem, który połączy smak wszystkich składników będzie oliwa z oliwek wymieszana z cytryną, przyprawami i drobno posiekaną natką pietruszki. Interesującą propozycją podania gotowego dania będzie wyłożenie go na liściach świeżego jarmużu. Zobacz, jak szybko przyrządzisz sałatkę z naszym przepisem. Mamy nadzieję, że gotowanie z nim będzie dla Ciebie przyjemnością.