Sałatka z tortellini ze szpinakiem i czosnkiem | Przepisy.pl pixel

Sałatka z tortellini i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

397 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

489 osób wydrukowało

Pobierz pdf

851 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj tortellini w osolonej wodzie. Odsącz i wystudź.

Sałatka z tortellini i szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Szałwię pokrój w drobne paski. Pomidorki pokrój na ćwiartki, cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekaj.

Sałatka z tortellini i szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Rozrób Sos Knorr z olejem i wodą.

Sałatka z tortellini i szpinakiem  - Krok 3

Krok 4

Tortellini wymieszaj z pomidorami, szpinakiem i cebulą.

Sałatka z tortellini i szpinakiem  - Krok 4

Krok 5

Podawaj polane sosem i posypane szałwią.

Sałatka z tortellini i szpinakiem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Estera Szołtysek

    Estera Szołtysek , 10.04.2019

    bqrdzo pyszna salatka polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tortellini i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tortellini i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tortellini i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tortellini i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tortellini i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tortellini i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tortellini i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tortellini i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tortellini i szpinakiem Sałatka z tortellini i szpinakiem

Tortellini są niezastąpionym dodatkiem do sałatek. Jest to rodzaj małych włoskich pierożków, które wypełnione są nadzieniem. Jak sprawić, żeby twoja sałatka była pełna żywych kolorów? Wystarczy do szpinakowego tortellini dodać pomidory koktajlowe, czerwoną cebulę oraz zielony szpinak. Najlepiej użyć świeżego. Oczywiście sałatkę z tortellini i szpinakiem należy polać sosem, w tym wypadku idealnie będzie pasował orzeźwiający czosnkowo-ziołowy. Dodatek świeżych ziół również urozmaici smak dania. Zapoznaj się z naszą recepturą, w której wyjaśniamy wszystkie etapy przygotowania sałatki z tortellini ze szpinakiem krok po kroku.

Dla kogo?

Włoskie pierożki tortellini dobre są zarówno na zimno, jak i na ciepło, w zupach czy polane gęstym, pomidorowym sosem. Tym razem sałatkę z tortellini ze szpinakiem i czosnkiem dedykujemy miłośnikom kolorowych dań, w których nie brakuje świeżych, chrupiących warzyw.

Na jaką okazję?

Nasz przepis jest pomysłem na szybką sałatkę na zimno, którą z powodzeniem możesz zabrać do pracy i zjeść w porze lunchu. To dużo ciekawsza opcja niż standardowa kanapka! Współpracownicy będą z zazdrością zerkać na twoje tortellini ze szpinakiem. Sałatka u każdego wzbudzi nie tylko ciekawość, ale i apetyt. Koniecznie podziel się z nimi tym przepisem!

Czy wiesz, że?

Pochodzące z Włoch tortellini o charakterystycznym kształcie zazwyczaj mają farsz mięsny, warzywny lub grzybowy. Można porównać je do małych pierożków, więc polskim smakoszom sałatka z tortellini i szpinakiem na pewno przypadnie do gustu.

Dla urozmaicenia:

Każdą recepturę warto wzbogacić dodatkami, które nie zostały uwzględnione na liście potrzebnych składników. Sałatkę z tortellini ze szpinakiem można posypać utartym parmezanem wedle uznania.