
Składniki
400 gramów
200 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj tortellini w osolonej wodzie. Odsącz i wystudź.

Krok 2
Szałwię pokrój w drobne paski. Pomidorki pokrój na ćwiartki, cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekaj.

Krok 3
Rozrób Sos Knorr z olejem i wodą.

Krok 4
Tortellini wymieszaj z pomidorami, szpinakiem i cebulą.

Krok 5
Podawaj polane sosem i posypane szałwią.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Sałatka z tortellini i szpinakiem
Sałatka z tortellini i szpinakiem 
Tortellini są niezastąpionym dodatkiem do sałatek. Jest to rodzaj małych włoskich pierożków, które wypełnione są nadzieniem. Jak sprawić, żeby twoja sałatka była pełna żywych kolorów? Wystarczy do szpinakowego tortellini dodać pomidory koktajlowe, czerwoną cebulę oraz zielony szpinak. Najlepiej użyć świeżego. Oczywiście sałatkę z tortellini i szpinakiem należy polać sosem, w tym wypadku idealnie będzie pasował orzeźwiający czosnkowo-ziołowy. Dodatek świeżych ziół również urozmaici smak dania. Zapoznaj się z naszą recepturą, w której wyjaśniamy wszystkie etapy przygotowania sałatki z tortellini ze szpinakiem krok po kroku.
Dla kogo?
Włoskie pierożki tortellini dobre są zarówno na zimno, jak i na ciepło, w zupach czy polane gęstym, pomidorowym sosem. Tym razem sałatkę z tortellini ze szpinakiem i czosnkiem dedykujemy miłośnikom kolorowych dań, w których nie brakuje świeżych, chrupiących warzyw.
Na jaką okazję?
Nasz przepis jest pomysłem na szybką sałatkę na zimno, którą z powodzeniem możesz zabrać do pracy i zjeść w porze lunchu. To dużo ciekawsza opcja niż standardowa kanapka! Współpracownicy będą z zazdrością zerkać na twoje tortellini ze szpinakiem. Sałatka u każdego wzbudzi nie tylko ciekawość, ale i apetyt. Koniecznie podziel się z nimi tym przepisem!
Czy wiesz, że?
Pochodzące z Włoch tortellini o charakterystycznym kształcie zazwyczaj mają farsz mięsny, warzywny lub grzybowy. Można porównać je do małych pierożków, więc polskim smakoszom sałatka z tortellini i szpinakiem na pewno przypadnie do gustu.
Dla urozmaicenia:
Każdą recepturę warto wzbogacić dodatkami, które nie zostały uwzględnione na liście potrzebnych składników. Sałatkę z tortellini ze szpinakiem można posypać utartym parmezanem wedle uznania.




































