
Składniki
400 gramów
2 opakowania
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
3 sztuki
100 gramów
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tortellini ugotuj i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 2
Pomidory obierz ze skóry, ogórka obierz, pokrój oba warzywa w kostkę. Seler naciowy umyj i pokrój w plastry, a ser w drobną kostkę.
Krok 3
Sos Knorr wymieszaj z majonezem i jogurtem.
Krok 4
Połącz ze sobą wszystkie składniki, dodając odsączona kukurydzę.
Krok 5
Podawaj sałatkę posypaną serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejInne przepisy
Sałatka z tortellini grzybowymi
Prosta i kolorowa sałatka z tortellini z grzybami stanie się przebojem twojego jadłospisu. Oprócz niewielkich pierożków z nadzieniem, znajdziesz w niej także pomidory, ogórki, seler naciowy i kukurydzę. Nie bój się korzystać ze składników, które akurat masz pod ręką. Dzięki temu sałatka tortellini z grzybami za każdym razem może wyglądać odrobinę inaczej. Smacznego!
Dla kogo? Jeśli lubisz sałatki makaronowe, powinna smakować Ci również sałatka z grzybowymi tortellini. To doskonała propozycja dla osób, którym znudziły się już klasyki pokroju jarzynowej albo sałatki gyros.
Na jaką okazję? Sprawdzi się jako szybki obiad lub kolacja. Sałatka z tortellini grzybowym to pyszny sposób na posiłek do pracy. Przygotuj ją dzień wcześniej. Pierożki ugotuj i ostudź. W tym czasie pokrój obrane ze skórki pomidory, świeże ogórki i selera naciowego. W przepisie na sałatkę z grzybowym tortellini sprawdzą się także pomidorki koktajlowe. Na bazie majonezu i gęstego jogurtu naturalnego, np. typu greckiego, przygotuj sos czosnkowy, który świetnie podkreśli smak wszystkich składników i pozwoli połączyć je w jedno danie. Żeby sałatka z tortellini z grzybami zyskała trochę słodyczy i kolorów, dodaj do niej również kukurydzę z puszki.
Czy wiesz, że? Tortellini to małe włoskie pierożki, przypominające nieco polskie uszka, które wypełnia się różnymi nadzieniami. Popularne są szczególnie z ricottą, szpinakiem czy szynką, dlatego, jeśli chcesz – użyj ich w tym przepisie na sałatkę tortellini zamiast grzybowych.
Dla urozmaicenia: Tuż przed podaniem, sałatkę z tortellini z grzybami posyp startym żółtym serem. Może to być gouda, ale dobre będą też inne gatunki, np. pikantny cheddar. Sałatka z tortellini grzybowymi nie potrzebuje już żadnych dodatków, jeśli jednak serwujesz ją na przyjęciu, dodaj do niej talerz wędlin lub serów.