Sałatka gyros z kurczakiem i ogórkiem - VIDEO
łatwe
841 osób zapisało
Składniki
250 gramów
1 opakowanie
0.5 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka opłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym, następnie oczyść i pokrój w kostkę. Pokrojonego kurczaka zamarynuj lekko w soli i pieprzu.

Krok 2
Zamarynowanego kurczaka usmaż na rozgrzanym oleju lub oliwie na złoty kolor. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 3
Kapustę pekińską pokrój w paseczki, oprósz cukrem i odstaw na bok na sicie, aby puściła soki.

Krok 4
Ogórki konserwowe i cebulę pokrój w drobną kostkę, kukurydzę odcedź z zalewy.

Krok 5
Czosnek wyciśnij przez praskę do miseczki, dodaj ketchup i majonez oraz sos sałatkowy Knorr. Połącz, mieszając do uzyskania jednolitego koloru i konsystencji.

Krok 6
Składniki układaj warstwami w dużej szklanej misie, polewając sosem każdą warstwę. Na końcu udekoruj kawałkami cykorii i posyp usmażonym kurczakiem. Sałatkę odstaw na 2 godziny do lodówki. Podawaj schłodzoną i posypaną grzankami Knorr.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy 2w1 Sałatka Gyros Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka gyros z kurczakiem i ogórkiem - VIDEO
Sałatka nie musi kojarzyć się jedynie z imieninami, świętami czy inną rodzinną uroczystością. Wystarczy nieco kreatywności, a ciekawa kompozycja smakowa sprawi, że to proste danie może zagościć w waszym menu na stałe. Propozycją na urozmaicenie codziennych posiłków jest sałatka gyros z kurczakiem, ogórkiem konserwowym i kapustą pekińską. Wiecie, co ją wyróżnia? Łatwość przygotowania i różnorodność składników. Sałatka gyros z kurczakiem ma również nieco egzotyczny smak, za sprawą aromatycznego sosu. Spróbujcie koniecznie!
Dla kogo?
Sałatka z kurczakiem gyros i ogórkiem konserwowym to doskonałe danie dla każdego! Zadowoli szczególnie miłośników nowoczesnych dań, które łączą w sobie bogaty smak. Warzywa z dodatkiem aromatycznego mięsa będą doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają nowych inspiracji.
Na jaką okazję?
Przepis na sałatkę gyros z kurczakiem i ogórkiem świetnie wpisze się w menu imprezowe. Jest także smacznym pomysłem na lunch do pracy. Jeśli chcecie, aby sałatka wystarczyła wam na dłużej, przygotujcie nieco więcej składników. Z powodzeniem możecie zjeść ją na drugi dzień.
Czy wiesz, że?
Gyros ma pochodzenie typowo greckie. Jest to danie oparte na mięsie opiekanym na rożnie. Sposób przyrządzania i krojenia przypomina nieco znany wszystkim kebab, jednak potrawy te znacznie się różnią, przede wszystkim smakiem i kompozycją przypraw.
Dla urozmaicenia:
Sałatka gyros z kurczakiem doskonale komponuje się z grzankami. Przepis z ogórkiem konserwowym łączy w sobie smak świeżych warzyw, lekko kwaśnych ogórków oraz aromatycznego mięsa. Wszystko to, uwieńczone dobrze skomponowanym sosem, stanowi idealną propozycję na szybki posiłek w ciągu dnia.