Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką

- Krok 1Ugotowaną kaszę wsyp do miski. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Dodaj do kaszy.
- Krok 2Ogórka pokrój wzdłuż na pół, potem w plasterki. Dodaj do miski.
- Krok 3Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody.
- Krok 4Polej sałatkę, wymieszaj i posyp grzankami Knorr.

Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką
Kasza gryczana świetnie smakuje pod wieloma postaciami, także na zimno. Delikatna sałatka z jej dodatkiem to smaczna propozycja na kolację lub drugie śniadanie. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników. Prócz kaszy należy się zaopatrzyć w ogórka pokrojonego w plastry, startą marchewkę, a także oliwę, na bazie której przyrządza się sos z przyprawą gyros. Potrawę posypuje się grzankami lub można zjeść ją z przyrumienionym w piekarniku chlebem albo świeżym pieczywem. Kasza gryczana świetnie komponuje się z wieloma rodzajami świeżych i gotowanych warzyw. Sałatka będzie więc dobrze smakować urozmaicona pomidorami, papryką w różnych kolorach, oliwkami, brokułami czy kalafiorem lub rzodkiewką. Jej dopełnieniem mogą być też sery. Sprawdzą się zwłaszcza tofu i ser feta. Sałatkę posypuje się świeżymi ziołami – bazylią, natką pietruszki czy kolendrą. Jeśli lubisz delikatne dania z kaszą, ten przepis również przypadnie Ci do gustu. Wypróbuj go i podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.