Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotowaną kaszę wsyp do miski. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Dodaj do kaszy.

Krok 2

Ogórka pokrój wzdłuż na pół, potem w plasterki. Dodaj do miski.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody.

Krok 4

Polej sałatkę, wymieszaj i posyp grzankami Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewkąSałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i marchewką

Kasza gryczana świetnie smakuje pod wieloma postaciami, także na zimno. Delikatna sałatka z jej dodatkiem to smaczna propozycja na kolację lub drugie śniadanie. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników. Prócz kaszy należy się zaopatrzyć w ogórka pokrojonego w plastry, startą marchewkę, a także oliwę, na bazie której przyrządza się sos z przyprawą gyros. Potrawę posypuje się grzankami lub można zjeść ją z przyrumienionym w piekarniku chlebem albo świeżym pieczywem. Kasza gryczana świetnie komponuje się z wieloma rodzajami świeżych i gotowanych warzyw. Sałatka będzie więc dobrze smakować urozmaicona pomidorami, papryką w różnych kolorach, oliwkami, brokułami czy kalafiorem lub rzodkiewką. Jej dopełnieniem mogą być też sery. Sprawdzą się zwłaszcza tofu i ser feta. Sałatkę posypuje się świeżymi ziołami – bazylią, natką pietruszki czy kolendrą. Jeśli lubisz delikatne dania z kaszą, ten przepis również przypadnie Ci do gustu. Wypróbuj go i podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.