Sałatka ziemniaczana ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana ze szparagami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

1 łyżka

1 szklanka

2 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

0.5 pęczka

2 łyżki

0.5 kilograma

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w posolonym wrzątku ok. 10 min (by były miękkie ale pozostały jędrne i nie rozpadające się).

Krok 2

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy.

Krok 3

W rondelku zagotowujemy mleko z wodą, cukrem i solą. Szparagi obieramy do ¾ wysokości, kroimy w ukośne kawałki i gotujemy w wodzie z mlekiem ok 5 min. Odcedzamy.

Krok 4

Sos rozrabiamy z oliwą i białym winem.

Krok 5

Odcedzone ziemniaki wkładamy do miski ze szparagami oraz jajkami pokrojonymi w ćwiartki. Polewamy sosem i bardzo delikatnie mieszamy. Posypujemy posiekaną natka kopru włoskiego oraz grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej