Sałatka ziemniaczana ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana ze szparagami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

1 łyżka

1 szklanka

2 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

0.5 pęczka

2 łyżki

0.5 kilograma

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w posolonym wrzątku ok. 10 min (by były miękkie ale pozostały jędrne i nie rozpadające się).

Krok 2

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy.

Krok 3

W rondelku zagotowujemy mleko z wodą, cukrem i solą. Szparagi obieramy do ¾ wysokości, kroimy w ukośne kawałki i gotujemy w wodzie z mlekiem ok 5 min. Odcedzamy.

Krok 4

Sos rozrabiamy z oliwą i białym winem.

Krok 5

Odcedzone ziemniaki wkładamy do miski ze szparagami oraz jajkami pokrojonymi w ćwiartki. Polewamy sosem i bardzo delikatnie mieszamy. Posypujemy posiekaną natka kopru włoskiego oraz grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej