Sałatka ziemniaczana ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana ze szparagami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

1 łyżka

1 szklanka

2 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

0.5 pęczka

2 łyżki

0.5 kilograma

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w posolonym wrzątku ok. 10 min (by były miękkie ale pozostały jędrne i nie rozpadające się).

Krok 2

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy.

Krok 3

W rondelku zagotowujemy mleko z wodą, cukrem i solą. Szparagi obieramy do ¾ wysokości, kroimy w ukośne kawałki i gotujemy w wodzie z mlekiem ok 5 min. Odcedzamy.

Krok 4

Sos rozrabiamy z oliwą i białym winem.

Krok 5

Odcedzone ziemniaki wkładamy do miski ze szparagami oraz jajkami pokrojonymi w ćwiartki. Polewamy sosem i bardzo delikatnie mieszamy. Posypujemy posiekaną natka kopru włoskiego oraz grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej