
Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od brokuła. Dzielimy go na mniejsze kawałki i gotujemy ok. 5 minut. Oczywiście wrzucamy na wrzącą wodę. Po ugotowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Krok 2
Do blendera wrzucamy: fetę pokrojoną w kostkę, brokuła, zarodki pszenne i otręby. Blendujemy ok. 2 minut. Uzyskaną masę przekładamy do miski, dodajemy mąkę, pesto i jajko. Całość dokładnie mieszamy, można drewnianą łyżką, ale ja proponuje tak po prostu ręką.
Krok 3
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Formujemy małe kotleciki i układamy je na patelni. Smażymy ok. 8-10 minut na wolnym ogniu. Ja zjadłam je tak po prostu bez dodatków, ale myślę, że będą dobrze pasować do kurczaka ;)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej