Kofte przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kofte

Kotleciki z mielonej jagnięciny

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

21

121 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszkę bulgur zalej osolonym wrzątkiem wedle przepisu na opakowaniu. Przykryj i odstaw, aż kaszka wchłonie wodę i zmięknie.

 Kofte - Krok 1

Krok 2

Orzeszki piniowe przełóż na suchą patelnię i upraż, aż nabiorą lekko złotego koloru.

 Kofte - Krok 2

Krok 3

Do miski przełóż zmieloną jagnięcinę. Dodaj kaszkę bulgur, uprażone orzeszki, startą na drobnym sitku cebulę, rodzynki, przyprawy i posiekane zioła. Wyrób na jednolitą masę, soląc do smaku.

 Kofte - Krok 3

Krok 4

Mokrymi dłońmi nabieraj porcje mięsa wielkości małych mandarynek. Formuj okrągłe spłaszczone kotleciki.

 Kofte - Krok 4

Krok 5

Na patelni rozgrzej olej. Smaż partiami kofte z obu stron na rumiano.

 Kofte - Krok 5

Krok 6

Usmażone przekładaj do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, umieszczając w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Podawaj na gorąco z naturalnym jogurtem albo bliskowschodnim sosem pomidorowym.

 Kofte - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej