Kofte przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kofte

Kotleciki z mielonej jagnięciny

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

19

59 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

212 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszkę bulgur zalej osolonym wrzątkiem wedle przepisu na opakowaniu. Przykryj i odstaw, aż kaszka wchłonie wodę i zmięknie.

 Kofte - Krok 1

Krok 2

Orzeszki piniowe przełóż na suchą patelnię i upraż, aż nabiorą lekko złotego koloru.

 Kofte - Krok 2

Krok 3

Do miski przełóż zmieloną jagnięcinę. Dodaj kaszkę bulgur, uprażone orzeszki, startą na drobnym sitku cebulę, rodzynki, przyprawy i posiekane zioła. Wyrób na jednolitą masę, soląc do smaku.

 Kofte - Krok 3

Krok 4

Mokrymi dłońmi nabieraj porcje mięsa wielkości małych mandarynek. Formuj okrągłe spłaszczone kotleciki.

 Kofte - Krok 4

Krok 5

Na patelni rozgrzej olej. Smaż partiami kofte z obu stron na rumiano.

 Kofte - Krok 5

Krok 6

Usmażone przekładaj do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, umieszczając w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Podawaj na gorąco z naturalnym jogurtem albo bliskowschodnim sosem pomidorowym.

 Kofte - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej