Kofte przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kofte

Kotleciki z mielonej jagnięciny

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

21

heart
127 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

148 osób wydrukowało

Pobierz pdf

238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszkę bulgur zalej osolonym wrzątkiem wedle przepisu na opakowaniu. Przykryj i odstaw, aż kaszka wchłonie wodę i zmięknie.

 Kofte - Krok 1

Krok 2

Orzeszki piniowe przełóż na suchą patelnię i upraż, aż nabiorą lekko złotego koloru.

 Kofte - Krok 2

Krok 3

Do miski przełóż zmieloną jagnięcinę. Dodaj kaszkę bulgur, uprażone orzeszki, startą na drobnym sitku cebulę, rodzynki, przyprawy i posiekane zioła. Wyrób na jednolitą masę, soląc do smaku.

 Kofte - Krok 3

Krok 4

Mokrymi dłońmi nabieraj porcje mięsa wielkości małych mandarynek. Formuj okrągłe spłaszczone kotleciki.

 Kofte - Krok 4

Krok 5

Na patelni rozgrzej olej. Smaż partiami kofte z obu stron na rumiano.

 Kofte - Krok 5

Krok 6

Usmażone przekładaj do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, umieszczając w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Podawaj na gorąco z naturalnym jogurtem albo bliskowschodnim sosem pomidorowym.

 Kofte - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Kofte - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej