Składniki
500 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
25 dekagramów
250 gramów
1 opakowanie
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz suszone grzyby przez 20 minut we wrzątku. Jeśli zdecydujesz się użyć świeże pieczarki, to pokrój je w dużą kostkę i obsmaż.
Krok 2
Wymieszaj mięso z jajem, posiekanym czosnkiem i 1 łyżką bułki tartej. Dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli, następnie dodaj grzyby.
Krok 3
Z powstałej masy uformuj 6 niedużych kotlecików. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na patelni na złoty kolor.
Krok 4
Zalej je 500 mililitrami wody, wsyp zawartość torebki zupy Knorr. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Następnie dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
Dobra rada:
Podawaj z makaronem oraz odrobiną śmietany położoną na kotleciku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym
Jeśli lubisz kotlety mielone, ale chcesz przełamać rutynę i sięgnąć po wariant nieco bardziej urozmaicony, przedstawiamy ci karminadle w grzybowym sosie. Ta tajemnicza nazwa wywodzi się ze Śląska i oznacza kotleciki mielone przygotowywane z mięsa wieprzowego. Pierwotnie pieczono je z mięsa króliczego. Karminadle są podawane jako mięsny składnik drugiego dania, najczęściej w sosie, ale również jako dodatek do kanapek. Dawniej żony górników karminadle wkładały między dwie pajdy chleba i pakowały swoim mężom w papier śniadaniowy, aby mieli pod ręką coś pożywnego podczas szychty w kopalni. Możesz zainspirować się dawnym obyczajem i przygotować na obiad więcej karminadli, aby następnego dnia móc wziąć ich część na lunch do pracy, i dodać je do kanapek zamiast szynki. Będą pysznie smakowały z jakimś warzywnym dodatkiem, na przykład świeżym lub konserwowym ogórkiem.