Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
1179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

339 osób wydrukowało

Pobierz pdf

600 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

25 dekagramów

250 gramów

1 opakowanie

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz suszone grzyby przez 20 minut we wrzątku. Jeśli zdecydujesz się użyć świeże pieczarki, to pokrój je w dużą kostkę i obsmaż.

Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj mięso z jajem, posiekanym czosnkiem i 1 łyżką bułki tartej. Dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli, następnie dodaj grzyby.

Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj 6 niedużych kotlecików. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na patelni na złoty kolor.

Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - Krok 3

Krok 4

Zalej je 500 mililitrami wody, wsyp zawartość torebki zupy Knorr. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Następnie dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z makaronem oraz odrobiną śmietany położoną na kotleciku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowymKarminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym

Jeśli lubisz kotlety mielone, ale chcesz przełamać rutynę i sięgnąć po wariant nieco bardziej urozmaicony, przedstawiamy ci karminadle w grzybowym sosie. Ta tajemnicza nazwa wywodzi się ze Śląska i oznacza kotleciki mielone przygotowywane z mięsa wieprzowego. Pierwotnie pieczono je z mięsa króliczego. Karminadle są podawane jako mięsny składnik drugiego dania, najczęściej w sosie, ale również jako dodatek do kanapek. Dawniej żony górników karminadle wkładały między dwie pajdy chleba i pakowały swoim mężom w papier śniadaniowy, aby mieli pod ręką coś pożywnego podczas szychty w kopalni. Możesz zainspirować się dawnym obyczajem i przygotować na obiad więcej karminadli, aby następnego dnia móc wziąć ich część na lunch do pracy, i dodać je do kanapek zamiast szynki. Będą pysznie smakowały z jakimś warzywnym dodatkiem, na przykład świeżym lub konserwowym ogórkiem.