Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
1179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

338 osób wydrukowało

Pobierz pdf

590 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

25 dekagramów

250 gramów

1 opakowanie

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz suszone grzyby przez 20 minut we wrzątku. Jeśli zdecydujesz się użyć świeże pieczarki, to pokrój je w dużą kostkę i obsmaż.

Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj mięso z jajem, posiekanym czosnkiem i 1 łyżką bułki tartej. Dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli, następnie dodaj grzyby.

Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj 6 niedużych kotlecików. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na patelni na złoty kolor.

Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - Krok 3

Krok 4

Zalej je 500 mililitrami wody, wsyp zawartość torebki zupy Knorr. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Następnie dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z makaronem oraz odrobiną śmietany położoną na kotleciku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Piramidka z kurczaka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowymKarminadle, czyli kotleciki w sosie borowikowym

Jeśli lubisz kotlety mielone, ale chcesz przełamać rutynę i sięgnąć po wariant nieco bardziej urozmaicony, przedstawiamy ci karminadle w grzybowym sosie. Ta tajemnicza nazwa wywodzi się ze Śląska i oznacza kotleciki mielone przygotowywane z mięsa wieprzowego. Pierwotnie pieczono je z mięsa króliczego. Karminadle są podawane jako mięsny składnik drugiego dania, najczęściej w sosie, ale również jako dodatek do kanapek. Dawniej żony górników karminadle wkładały między dwie pajdy chleba i pakowały swoim mężom w papier śniadaniowy, aby mieli pod ręką coś pożywnego podczas szychty w kopalni. Możesz zainspirować się dawnym obyczajem i przygotować na obiad więcej karminadli, aby następnego dnia móc wziąć ich część na lunch do pracy, i dodać je do kanapek zamiast szynki. Będą pysznie smakowały z jakimś warzywnym dodatkiem, na przykład świeżym lub konserwowym ogórkiem.