Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem
łatwe
570 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
1 pęczek
1 sztuka
1 łyżka
ciasto:
100 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
4 sztuki
100 mililitrów
1 łyżka
1 szklanka
1 łyżeczka
sos:
100 mililitrów
3 łyżki
1 opakowanie
1 cm
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa i grzyby pokrój w długie paseczki. Oprósz je delikatnie mąką ziemniaczaną. W woku rozgrzej olej do temperatury ok. 180°C.

Krok 2
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj łyżkę cukru i ubij na sztywną pianę.W misce połącz obie mąki, sól, proszek do pieczenia, sezam oraz wodę gazowaną. Do gęstego ciasta powoli dodawaj białka, cały czas dokładnie mieszając, aby było dość gęste i puszyste.

Krok 3
Ciasto połącz z warzywami. Nakładaj warzywa pałeczkami i smaż je w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Krok 4
Zetrzyj na tarce imbir, ananas i czosnek. Wyciśnij sok z limonki. Połącz ananas, czosnek, sok z limonki, przyprawę Koreański Grill Knorr, sos sojowy oraz olej sezamowy. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos podawaj na zimno do warzyw smażonych w cieście tempura.


Dobra rada:
Usmażone warzywa musisz szybko serwować inaczej pochłoną wilgoć z powietrza i nie będą już chrupiące.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem
Mimo tego, że Korea słynie z tysiąca różnych pomysłów na przyprawianie kurczaka, wołowiny i wieprzowiny, to stanowi również źródło inspiracji dla wegetarian. Oryginalne ciasto tempura, kojarzone zazwyczaj z Japonią i sushi, świetnie nadaje się również do tego, by przygotować w nim smażone warzywa. Dla fanów bezmięsnej diety jest to okazja, by spróbować naturalnych, charakterystycznych dla Korei Południowej smaków i wprowadzić je do własnego jadłospisu!
Dla kogo?
Wegetarian, którzy szukają nowych przepisów, a także dla osób, które mają ochotę na smaczną przekąskę.
Na jakie okazje?
Warzywa w tempurze z sezamem świetnie nadadzą się na śniadanie i kolację albo jako danie poboczne do obiadu.
Czy wiesz, że?
W kalendarzu świąt nietypowych 7 stycznia jest obchodzony jako Narodowy Dzień Tempury.
Dla urozmaicenia:
Zamiast sosu sojowego możesz użyć klasycznego koreańskiego sosu barbecue. Jest odpowiednio intensywniejszy i słodszy w smaku – smażone warzywa będą równie wyborne.