Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

26

heart
298 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

240 osób wydrukowało

Pobierz pdf

639 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

1 pęczek

1 sztuka

8 łyżek

1 łyżka

ciasto:

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

4 sztuki

100 mililitrów

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywa: ziemniaka i cukinię umyj, a następnie pokrój w długie paseczki. Grzyby oczyść i podziel podobnie jak inne warzywa. Wszystkie jarzyny oprósz delikatnie mąką ziemniaczaną. W woku lub rondlu rozgrzej olej do temperatury ok. 180°C.

Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - Krok 1

Krok 2

Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj łyżkę cukru i ubij na sztywną pianę. W misce połącz obie mąki, sól, proszek do pieczenia, sezam oraz wodę gazowaną. Całość wymieszaj, dbając o to, żeby nie pozostały żadne grudki, a ciasto uzyskało jednolitą konsystencję. Następnie dodawaj powoli białka, cały czas dokładnie mieszając, póki ciasto nie stanie się gęste i puszyste.

Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - Krok 2

Krok 3

Do ciasta wkładaj warzywa, lekko mieszaj, by całe się zanurzyły, a następnie wkładaj pałeczkami do rozgrzanego tłuszczu i smaż na złoty kolor, obracając od czasu do czasu. Gotowe frytki wykładaj na papierowy ręcznik, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Warzywa ułóż na talerzu, a obok ustaw miseczkę z sosem Hellmann's Sweet&Sour.

Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Usmażone warzywa musisz serwować od razu po upieczeniu, w przeciwnym razie pochłoną wilgoć z powietrza i stracą swoją chrupkość. W tempurze możesz również smażyć inne warzywa jak np. podzielony na mniejsze różyczki brokuł, kawałki kalafiora, a nawet pokrojoną na kształt frytek marchewkę. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tacos z krewetkami
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa smażone w cieście tempura z sezamemWarzywa smażone w cieście tempura z sezamem

Mimo tego, że Korea słynie z tysiąca różnych pomysłów na przyprawianie kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny, to stanowi również źródło inspiracji dla wegetarian. Oryginalne ciasto tempura, kojarzone zazwyczaj z Japonią i sushi, świetnie nadaje się również do tego, by przygotować w nim smażone warzywa. Dla fanów bezmięsnej diety jest to okazja, by spróbować naturalnych, charakterystycznych dla Korei Południowej smaków i wprowadzić je do własnego jadłospisu!

Dla kogo?

Warzywa w tempurze z sezamem to danie idealnie nie tylko dla wegetarian, którzy szukają nowych przepisów, ale także osób, mających ochotę na smaczną, chrupiącą przekąskę zamaczaną w pikantnym sosie.

Na jaką okazję?

Złociste smażone warzywa z sezamem świetnie nadadzą się jako składnik obiadu w stylu azjatyckim. Mogą być również znakomitą przekąską podczas luźnego spotkania z przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Choć tempura jest kojarzona przede wszystkim z Japonią, tak naprawdę ten sposób przygotowywania potraw w cieście wynaleźli Portugalczycy, a na wyspy japońskie trafiła w XVI wieku, dzięki jezuickim misjonarzom. W kalendarzu świąt nietypowych 7 stycznia jest obchodzony jako Narodowy Dzień Tempury.

Dla urozmaicenia:

Zamiast sosu sojowego możesz użyć klasycznego koreańskiego sosu barbecue. Jest odpowiednio intensywniejszy i słodszy w smaku – smażone warzywa będą równie wyborne. Życzymy smacznego!