Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem
łatwe
645 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
1 pęczek
1 sztuka
8 łyżek
1 łyżka
ciasto:
100 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
4 sztuki
100 mililitrów
1 łyżka
1 szklanka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywa: ziemniaka i cukinię umyj, a następnie pokrój w długie paseczki. Grzyby oczyść i podziel podobnie jak inne warzywa. Wszystkie jarzyny oprósz delikatnie mąką ziemniaczaną. W woku lub rondlu rozgrzej olej do temperatury ok. 180°C.

Krok 2
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj łyżkę cukru i ubij na sztywną pianę. W misce połącz obie mąki, sól, proszek do pieczenia, sezam oraz wodę gazowaną. Całość wymieszaj, dbając o to, żeby nie pozostały żadne grudki, a ciasto uzyskało jednolitą konsystencję. Następnie dodawaj powoli białka, cały czas dokładnie mieszając, póki ciasto nie stanie się gęste i puszyste.

Krok 3
Do ciasta wkładaj warzywa, lekko mieszaj, by całe się zanurzyły, a następnie wkładaj pałeczkami do rozgrzanego tłuszczu i smaż na złoty kolor, obracając od czasu do czasu. Gotowe frytki wykładaj na papierowy ręcznik, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Warzywa ułóż na talerzu, a obok ustaw miseczkę z sosem Hellmann's Sweet&Sour.


Dobra rada:
Usmażone warzywa musisz serwować od razu po upieczeniu, w przeciwnym razie pochłoną wilgoć z powietrza i stracą swoją chrupkość. W tempurze możesz również smażyć inne warzywa jak np. podzielony na mniejsze różyczki brokuł, kawałki kalafiora, a nawet pokrojoną na kształt frytek marchewkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem
Mimo tego, że Korea słynie z tysiąca różnych pomysłów na przyprawianie kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny, to stanowi również źródło inspiracji dla wegetarian. Oryginalne ciasto tempura, kojarzone zazwyczaj z Japonią i sushi, świetnie nadaje się również do tego, by przygotować w nim smażone warzywa. Dla fanów bezmięsnej diety jest to okazja, by spróbować naturalnych, charakterystycznych dla Korei Południowej smaków i wprowadzić je do własnego jadłospisu!
Dla kogo?
Warzywa w tempurze z sezamem to danie idealnie nie tylko dla wegetarian, którzy szukają nowych przepisów, ale także osób, mających ochotę na smaczną, chrupiącą przekąskę zamaczaną w pikantnym sosie.
Na jaką okazję?
Złociste smażone warzywa z sezamem świetnie nadadzą się jako składnik obiadu w stylu azjatyckim. Mogą być również znakomitą przekąską podczas luźnego spotkania z przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Choć tempura jest kojarzona przede wszystkim z Japonią, tak naprawdę ten sposób przygotowywania potraw w cieście wynaleźli Portugalczycy, a na wyspy japońskie trafiła w XVI wieku, dzięki jezuickim misjonarzom. W kalendarzu świąt nietypowych 7 stycznia jest obchodzony jako Narodowy Dzień Tempury.
Dla urozmaicenia:
Zamiast sosu sojowego możesz użyć klasycznego koreańskiego sosu barbecue. Jest odpowiednio intensywniejszy i słodszy w smaku – smażone warzywa będą równie wyborne. Życzymy smacznego!