Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

83 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

357 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżka

ciasto:

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

4 sztuki

100 mililitrów

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżeczka

sos:

100 mililitrów

3 łyżki

1 opakowanie

1 cm

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa i grzyby pokrój w długie paseczki. Oprósz je delikatnie mąką ziemniaczaną. W woku rozgrzej olej do temperatury ok. 180°C.

Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - Krok 1

Krok 2

Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj łyżkę cukru i ubij na sztywną pianę.W misce połącz obie mąki, sól, proszek do pieczenia, sezam oraz wodę gazowaną. Do gęstego ciasta powoli dodawaj białka, cały czas dokładnie mieszając, aby było dość gęste i puszyste.

Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - Krok 2

Krok 3

Ciasto połącz z warzywami. Nakładaj warzywa pałeczkami i smaż je w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - Krok 3

Krok 4

Zetrzyj na tarce imbir, ananas i czosnek. Wyciśnij sok z limonki. Połącz ananas, czosnek, sok z limonki, przyprawę Koreański Grill Knorr, sos sojowy oraz olej sezamowy. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos podawaj na zimno do warzyw smażonych w cieście tempura.

Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Usmażone warzywa musisz szybko serwować inaczej pochłoną wilgoć z powietrza i nie będą już chrupiące.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa smażone w cieście tempura z sezamemWarzywa smażone w cieście tempura z sezamem

Mimo tego, że Korea słynie z tysiąca różnych pomysłów na przyprawianie kurczaka, wołowiny i wieprzowiny, to stanowi również źródło inspiracji dla wegetarian. Oryginalne ciasto tempura, kojarzone zazwyczaj z Japonią i sushi, świetnie nadaje się również do tego, by przygotować w nim smażone warzywa. Dla fanów bezmięsnej diety jest to okazja, by spróbować naturalnych, charakterystycznych dla Korei Południowej smaków i wprowadzić je do własnego jadłospisu!

Dla kogo?

Wegetarian, którzy szukają nowych przepisów, a także dla osób, które mają ochotę na smaczną przekąskę.

Na jakie okazje?

Warzywa w tempurze z sezamem świetnie nadadzą się na śniadanie i kolację albo jako danie poboczne do obiadu.

Czy wiesz, że?

W kalendarzu świąt nietypowych 7 stycznia jest obchodzony jako Narodowy Dzień Tempury.

Dla urozmaicenia:

Zamiast sosu sojowego możesz użyć klasycznego koreańskiego sosu barbecue. Jest odpowiednio intensywniejszy i słodszy w smaku – smażone warzywa będą równie wyborne.