Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

102 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

402 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżka

ciasto:

100 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

4 sztuki

100 mililitrów

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżeczka

sos:

100 mililitrów

3 łyżki

1 opakowanie

1 cm

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa i grzyby pokrój w długie paseczki. Oprósz je delikatnie mąką ziemniaczaną. W woku rozgrzej olej do temperatury ok. 180°C.

Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - Krok 1

Krok 2

Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj łyżkę cukru i ubij na sztywną pianę.W misce połącz obie mąki, sól, proszek do pieczenia, sezam oraz wodę gazowaną. Do gęstego ciasta powoli dodawaj białka, cały czas dokładnie mieszając, aby było dość gęste i puszyste.

Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - Krok 2

Krok 3

Ciasto połącz z warzywami. Nakładaj warzywa pałeczkami i smaż je w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - Krok 3

Krok 4

Zetrzyj na tarce imbir, ananas i czosnek. Wyciśnij sok z limonki. Połącz ananas, czosnek, sok z limonki, przyprawę Koreański Grill Knorr, sos sojowy oraz olej sezamowy. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos podawaj na zimno do warzyw smażonych w cieście tempura.

Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Usmażone warzywa musisz szybko serwować inaczej pochłoną wilgoć z powietrza i nie będą już chrupiące.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa smażone w cieście tempura z sezamemWarzywa smażone w cieście tempura z sezamem

Mimo tego, że Korea słynie z tysiąca różnych pomysłów na przyprawianie kurczaka, wołowiny i wieprzowiny, to stanowi również źródło inspiracji dla wegetarian. Oryginalne ciasto tempura, kojarzone zazwyczaj z Japonią i sushi, świetnie nadaje się również do tego, by przygotować w nim smażone warzywa. Dla fanów bezmięsnej diety jest to okazja, by spróbować naturalnych, charakterystycznych dla Korei Południowej smaków i wprowadzić je do własnego jadłospisu!

Dla kogo?

Wegetarian, którzy szukają nowych przepisów, a także dla osób, które mają ochotę na smaczną przekąskę.

Na jakie okazje?

Warzywa w tempurze z sezamem świetnie nadadzą się na śniadanie i kolację albo jako danie poboczne do obiadu.

Czy wiesz, że?

W kalendarzu świąt nietypowych 7 stycznia jest obchodzony jako Narodowy Dzień Tempury.

Dla urozmaicenia:

Zamiast sosu sojowego możesz użyć klasycznego koreańskiego sosu barbecue. Jest odpowiednio intensywniejszy i słodszy w smaku – smażone warzywa będą równie wyborne.