Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem
łatwe
426 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
1 pęczek
1 sztuka
1 łyżka
ciasto:
100 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
4 sztuki
100 mililitrów
1 łyżka
1 szklanka
1 łyżeczka
sos:
100 mililitrów
3 łyżki
1 opakowanie
1 cm
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa i grzyby pokrój w długie paseczki. Oprósz je delikatnie mąką ziemniaczaną. W woku rozgrzej olej do temperatury ok. 180°C.
Krok 2
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj łyżkę cukru i ubij na sztywną pianę.W misce połącz obie mąki, sól, proszek do pieczenia, sezam oraz wodę gazowaną. Do gęstego ciasta powoli dodawaj białka, cały czas dokładnie mieszając, aby było dość gęste i puszyste.
Krok 3
Ciasto połącz z warzywami. Nakładaj warzywa pałeczkami i smaż je w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Krok 4
Zetrzyj na tarce imbir, ananas i czosnek. Wyciśnij sok z limonki. Połącz ananas, czosnek, sok z limonki, przyprawę Koreański Grill Knorr, sos sojowy oraz olej sezamowy. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos podawaj na zimno do warzyw smażonych w cieście tempura.
Dobra rada:
Usmażone warzywa musisz szybko serwować inaczej pochłoną wilgoć z powietrza i nie będą już chrupiące.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa smażone w cieście tempura z sezamem
Mimo tego, że Korea słynie z tysiąca różnych pomysłów na przyprawianie kurczaka, wołowiny i wieprzowiny, to stanowi również źródło inspiracji dla wegetarian. Oryginalne ciasto tempura, kojarzone zazwyczaj z Japonią i sushi, świetnie nadaje się również do tego, by przygotować w nim smażone warzywa. Dla fanów bezmięsnej diety jest to okazja, by spróbować naturalnych, charakterystycznych dla Korei Południowej smaków i wprowadzić je do własnego jadłospisu!
Dla kogo?
Wegetarian, którzy szukają nowych przepisów, a także dla osób, które mają ochotę na smaczną przekąskę.
Na jakie okazje?
Warzywa w tempurze z sezamem świetnie nadadzą się na śniadanie i kolację albo jako danie poboczne do obiadu.
Czy wiesz, że?
W kalendarzu świąt nietypowych 7 stycznia jest obchodzony jako Narodowy Dzień Tempury.
Dla urozmaicenia:
Zamiast sosu sojowego możesz użyć klasycznego koreańskiego sosu barbecue. Jest odpowiednio intensywniejszy i słodszy w smaku – smażone warzywa będą równie wyborne.