Składniki
8 sztuk
2 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
3 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pałki umyj i osusz. Następnie wyluzuj z kości i ścięgien. Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Papryki oraz cebule pokrój w 2 cm wielkości kawałki.
Krok 3
W misce umieść oliwki, czosnek, oliwę oraz przyprawę Knorr. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę.
Krok 4
Kolendrę upraż na suchej patelni i dodaj do marynaty. Kawałki mięsa obtocz w powstałej paście, a następnie nabijaj na patyki na przemian z warzywami.
Krok 5
Tak przygotowane szaszłyki kładź na rozgrzanym grillu i piecz przez 15 minut obracając co jakiś czas. Gotowe skrop sokiem z limonki i podawaj z sosem Hellmann’s Garlic & Herb.
Dobra rada:
Patyki do szaszłyków namocz przed grillowanie w wodzie, dzięki temu a nie będą się palić na grillu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku
Jeżeli masz ochotę na mięsno-warzywne danie z grilla, przygotuj grillowane kurczaki po meksykańsku. Do ich przyrządzenia użyj pałek drobiowych. Ich mięso jest delikatne, dzięki czemu – pokrojone na niewielkie kawałki – szybko się upiecze. Aby danie nie tylko dobrze smakowało, ale także apetycznie wyglądało, wykorzystaj papryki w różnych kolorach. Oprócz barw, papryka czerwona i zielona różnią się także nieco smakiem. Zielona odmiana jest bardziej gorzka i mniej soczysta, natomiast czerwona nada potrawie słodki posmak – obydwie wersje świetnie skomponują się z grillowanym kurczakiem. Całość uzyska odpowiedni efekt dzięki marynacie, którą przygotujesz na bazie oliwy, z dodatkiem czosnku, oliwek i przypraw. Wszystkie składniki zmiksuj, aż utworzą masę o gładkiej konsystencji, i dodaj do niej uprażone ziarna kolendry (dzięki prażeniu nabiorą wyrazistszego smaku). Obtocz kawałki mięsa w marynacie i nabij przygotowane składniki na patyczki. Gotowe szaszłyki podawaj skropione sokiem z limonki, z dodatkiem sosu czosnkowego.