Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

565 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

270 osób wydrukowało

Pobierz pdf

427 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki umyj i osusz. Następnie wyluzuj z kości i ścięgien. Mięso pokrój na mniejsze kawałki.

Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - Krok 1

Krok 2

Papryki oraz cebule pokrój w 2 cm wielkości kawałki.

Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - Krok 2

Krok 3

W misce umieść oliwki, czosnek, oliwę oraz przyprawę Knorr. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę.

Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - Krok 3

Krok 4

Kolendrę upraż na suchej patelni i dodaj do marynaty. Kawałki mięsa obtocz w powstałej paście, a następnie nabijaj na patyki na przemian z warzywami.

Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowane szaszłyki kładź na rozgrzanym grillu i piecz przez 15 minut obracając co jakiś czas. Gotowe skrop sokiem z limonki i podawaj z sosem Hellmann’s Czosnkowym.

Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Patyki do szaszłyków namocz przed grillowanie w wodzie, dzięki temu a nie będą się palić na grillu.

17

Opinie o przepisie

  • Beata Skuza

    Beata Skuza

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Garden Bar

    Garden Bar

    Prosto na ruszt :)!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Filipkowski

    Janusz Filipkowski

    Z miłą chęcią...- czekam na sponsorów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Piątkowska

    Cecylia Piątkowska

    SMACZNEGO B-)<3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Osmanski

    Mariusz Osmanski

    A jest taki cha cha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kożlak

    Teresa Kożlak

    Mniam, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Malicka

    Regina Malicka

    lubie to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Bednarek

    Sławomir Bednarek

    Ay ay ay Puerto Rico

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Małgorzata Głuch

    Stanisław Małgorzata Głuch

    ślinka leci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Wróblewski

    Ryszard Wróblewski

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Cuellar Tarczewska

    Alicja Cuellar Tarczewska

    mam codziennie taką podróż :) meksykański mąż świetnie gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Nikodem

    Mirosław Nikodem

    smacznego ,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Michael

    Michał Michael

    Wooooo...takie klimaty lubię :-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Kolinska

    Helena Kolinska

    Przyszłam z kijków głodna czy moge się poczestowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Baran

    Ryszard Baran

    O tak jestem za tym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Śpilkowska

    Barbara Śpilkowska

    TO KIEDY LECIMY ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Gliksman

    Basia Gliksman

    pycha....sezon otwarty ...

    Odpowiedz Odpowiedz

Sos Hellmann's Czosnkowy z jogurtem

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos Hellmann's Czosnkowy z jogurtem

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku

Jeżeli masz ochotę na mięsno-warzywne danie z grilla, przygotuj grillowane kurczaki po meksykańsku. Do ich przyrządzenia użyj pałek drobiowych. Ich mięso jest delikatne, dzięki czemu – pokrojone na niewielkie kawałki – szybko się upiecze. Aby danie nie tylko dobrze smakowało, ale także apetycznie wyglądało, wykorzystaj papryki w różnych kolorach. Oprócz barw, papryka czerwona i zielona różnią się także nieco smakiem. Zielona odmiana jest bardziej gorzka i mniej soczysta, natomiast czerwona nada potrawie słodki posmak – obydwie wersje świetnie skomponują się z grillowanym kurczakiem. Całość uzyska odpowiedni efekt dzięki marynacie, którą przygotujesz na bazie oliwy, z dodatkiem czosnku, oliwek i przypraw. Wszystkie składniki zmiksuj, aż utworzą masę o gładkiej konsystencji, i dodaj do niej uprażone ziarna kolendry (dzięki prażeniu nabiorą wyrazistszego smaku). Obtocz kawałki mięsa w marynacie i nabij przygotowane składniki na patyczki. Gotowe szaszłyki podawaj skropione sokiem z limonki, z dodatkiem sosu czosnkowego.