Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

744 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

354 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

618 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki umyj i osusz. Następnie wyluzuj z kości i ścięgien. Mięso pokrój na mniejsze kawałki.

Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - Krok 1

Krok 2

Papryki oraz cebule pokrój w 2 cm wielkości kawałki.

Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - Krok 2

Krok 3

W misce umieść oliwki, czosnek, oliwę oraz przyprawę Knorr. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę.

Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - Krok 3

Krok 4

Kolendrę upraż na suchej patelni i dodaj do marynaty. Kawałki mięsa obtocz w powstałej paście, a następnie nabijaj na patyki na przemian z warzywami.

Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowane szaszłyki kładź na rozgrzanym grillu i piecz przez 15 minut obracając co jakiś czas. Gotowe skrop sokiem z limonki i podawaj z sosem Hellmann’s Garlic & Herb.

Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Patyki do szaszłyków namocz przed grillowanie w wodzie, dzięki temu a nie będą się palić na grillu.

17

Opinie o przepisie

  • Beata Skuza

    Beata Skuza , 01.05.2016

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Garden Bar

    Garden Bar , 04.05.2015

    Prosto na ruszt :)!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Filipkowski

    Janusz Filipkowski , 03.05.2015

    Z miłą chęcią...- czekam na sponsorów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Piątkowska

    Cecylia Piątkowska , 03.05.2015

    SMACZNEGO B-)<3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Osmanski

    Mariusz Osmanski , 03.05.2015

    A jest taki cha cha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kożlak

    Teresa Kożlak , 02.05.2015

    Mniam, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Malicka

    Regina Malicka , 02.05.2015

    lubie to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Bednarek

    Sławomir Bednarek , 02.05.2015

    Ay ay ay Puerto Rico

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Małgorzata Głuch

    Stanisław Małgorzata Głuch , 02.05.2015

    ślinka leci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Wróblewski

    Ryszard Wróblewski , 02.05.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Cuellar Tarczewska

    Alicja Cuellar Tarczewska , 02.05.2015

    mam codziennie taką podróż :) meksykański mąż świetnie gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Nikodem

    Mirosław Nikodem , 02.05.2015

    smacznego ,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Michael

    Michał Michael , 02.05.2015

    Wooooo...takie klimaty lubię :-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Kolinska

    Helena Kolinska , 02.05.2015

    Przyszłam z kijków głodna czy moge się poczestowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Baran

    Ryszard Baran , 02.05.2015

    O tak jestem za tym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Śpilkowska

    Barbara Śpilkowska , 02.05.2015

    TO KIEDY LECIMY ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Gliksman

    Basia Gliksman , 02.05.2015

    pycha....sezon otwarty ...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku

Jeżeli masz ochotę na mięsno-warzywne danie z grilla, przygotuj grillowane kurczaki po meksykańsku. Do ich przyrządzenia użyj pałek drobiowych. Ich mięso jest delikatne, dzięki czemu – pokrojone na niewielkie kawałki – szybko się upiecze. Aby danie nie tylko dobrze smakowało, ale także apetycznie wyglądało, wykorzystaj papryki w różnych kolorach. Oprócz barw, papryka czerwona i zielona różnią się także nieco smakiem. Zielona odmiana jest bardziej gorzka i mniej soczysta, natomiast czerwona nada potrawie słodki posmak – obydwie wersje świetnie skomponują się z grillowanym kurczakiem. Całość uzyska odpowiedni efekt dzięki marynacie, którą przygotujesz na bazie oliwy, z dodatkiem czosnku, oliwek i przypraw. Wszystkie składniki zmiksuj, aż utworzą masę o gładkiej konsystencji, i dodaj do niej uprażone ziarna kolendry (dzięki prażeniu nabiorą wyrazistszego smaku). Obtocz kawałki mięsa w marynacie i nabij przygotowane składniki na patyczki. Gotowe szaszłyki podawaj skropione sokiem z limonki, z dodatkiem sosu czosnkowego.