Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku
łatwe
640 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
2 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
3 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pałki umyj i osusz. Następnie wyluzuj z kości i ścięgien. Mięso pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2
Papryki oraz cebule pokrój w 2 cm wielkości kawałki.

Krok 3
W misce umieść oliwki, czosnek, oliwę oraz przyprawę Knorr. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę.

Krok 4
Kolendrę upraż na suchej patelni i dodaj do marynaty. Kawałki mięsa obtocz w powstałej paście, a następnie nabijaj na patyki na przemian z warzywami.

Krok 5
Tak przygotowane szaszłyki kładź na rozgrzanym grillu i piecz przez 15 minut obracając co jakiś czas. Gotowe skrop sokiem z limonki i podawaj z sosem Hellmann's Sweet&Sour.


Dobra rada:
Patyki do szaszłyków namocz przed grillowanie w wodzie, dzięki temu a nie będą się palić na grillu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku
Jeżeli masz ochotę na mięsno-warzywne danie z grilla, przygotuj grillowane kurczaki po meksykańsku. Do ich przyrządzenia użyj pałek drobiowych. Ich mięso jest delikatne, dzięki czemu – pokrojone na niewielkie kawałki – szybko się upiecze. Aby danie nie tylko dobrze smakowało, ale także apetycznie wyglądało, wykorzystaj papryki w różnych kolorach. Oprócz barw, papryka czerwona i zielona różnią się także nieco smakiem. Zielona odmiana jest bardziej gorzka i mniej soczysta, natomiast czerwona nada potrawie słodki posmak – obydwie wersje świetnie skomponują się z grillowanym kurczakiem. Całość uzyska odpowiedni efekt dzięki marynacie, którą przygotujesz na bazie oliwy, z dodatkiem czosnku, oliwek i przypraw. Wszystkie składniki zmiksuj, aż utworzą masę o gładkiej konsystencji, i dodaj do niej uprażone ziarna kolendry (dzięki prażeniu nabiorą wyrazistszego smaku). Obtocz kawałki mięsa w marynacie i nabij przygotowane składniki na patyczki. Gotowe szaszłyki podawaj skropione sokiem z limonki, z dodatkiem sosu czosnkowego.