Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
531 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

248 osób wydrukowało

Pobierz pdf

457 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem natnij mięso wzdłuż kości i usuń je wraz ze ścięgnami.

Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą - Krok 1

Krok 2

Miód podgrzej w rondelku z płatkami chilli oraz kuminem. Następnie połącz z sosem Hellmann’s Steak, przyprawą Knorr, skórką z limonki oraz oliwą. Powstałą marynatą posmaruj płaty mięsa, zwiń je w roladki i odłóż w chłodne miejsce na 30 minut.

Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie każdą z porcji zawiń w folię aluminiową posmarowaną lekko oliwą i uformuj jednakowej wielkości „batony”.

Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowane mięso połóż na rozgrzanym grillu i piecz przez 30 minut obracając co jakiś czas.

Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą - Krok 4

Krok 5

Ogórka oraz cebulę pokrój w drobną kostkę, połącz z jogurtem, sokiem z limonki oraz posiekanymi listkami mięty. Dopraw do smaku. Gotowe roladki odwiń z folii, przekrój pod skosem na połówki i podawaj z ogórkową salsą oraz pieczywem.

Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do tego dania będzie kukurydza z grilla.

11

Opinie o przepisie

  • Sylwia FK

    Sylwia FK , 22.07.2016

    Pikantne oki, ale ja mam lepszy plan :) i potrzebuję chętnych do testowania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Kałowski

    Stanisław Kałowski , 22.07.2016

    A te kobiety tylko o żarciu,a gdzie idee,demo-cracja ,trybunały i in,figle?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Czarski

    Włodzimierz Czarski , 22.07.2016

    a gdzie zaproszenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Czechowicz

    Danuta Czechowicz , 22.07.2016

    Lubie to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabella Rzońca

    Izabella Rzońca , 22.07.2016

    udo?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Erland Faszcza

    Erland Faszcza , 22.07.2016

    smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tymon Tymon

    Tymon Tymon , 22.07.2016

    kłócić się na stronie dedykowanej przepisom kulinarnym, masakra ;) porażka i ubogi hejt,a administrator ślepy... gratuluję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Woźna

    Barbara Woźna , 19.06.2016

    Zapisałam do wypróbowania :) Stary capie wart jesteś swego nicku z tą swoją krytyką :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stary Cap

    Stary Cap , 04.05.2016

    bardzo polecasz, a nie umiesz zrobić sosu i sama przyprawić mięsa tylko kupujesz gotowce , pisda z ciebie nie kucharka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Dąbrowska

    Katarzyna Dąbrowska , 03.05.2016

    bardzo smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mariola talar

    mariola talar , 24.06.2015

    pysznie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsąExtra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą

Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą to propozycja dla każdego miłośnika wyrazistych połączeń kulinarnych. Serwowane z odpowiednimi dodatkami, sprawdzą się jako propozycja na rodzinny obiad przy grillu. Od czego zacząć? Na początek oczyść mięso ze ścięgien i umyj je pod bieżącą wodą. Następnie stwórz marynatę, łącząc w misce takie składniki jak: sos do steków, skórka limonki i oliwa. Obtocz dokładnie mięso w powstałej mieszance i odstaw do lodówki, aby wszystkie smaki się przeniknęły. Potem owiń je w wysmarowaną oliwą folię spożywczą – dzięki temu nie przywrze do niej i będzie miękkie oraz soczyste. Udka z kurczaka w takiej postaci połóż na ruszcie, pamiętając, żeby często je obracać. Jakie propozycje polecamy na dodatki? Podawaj je z ogórkową salsą, której sposób przygotowania znajdziesz w przepisie (możesz zastąpić ją salsą z awokado). Odpowiednie będą również świeże pieczywo lub pieczone ziemniaki. Pamiętaj o tym przepisie podczas kolejnego grillowania ze znajomymi lub rodziną. Smacznego!