Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą
średnie
465 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem natnij mięso wzdłuż kości i usuń je wraz ze ścięgnami.

Krok 2
Miód podgrzej w rondelku z płatkami chilli oraz kuminem. Następnie połącz z sosem Hellmann's Steak, przyprawą Knorr, skórką z limonki oraz oliwą. Powstałą marynatą posmaruj płaty mięsa, zwiń je w roladki i odłóż w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 3
Po tym czasie każdą z porcji zawiń w folię aluminiową posmarowaną lekko oliwą i uformuj jednakowej wielkości „batony”.

Krok 4
Tak przygotowane mięso połóż na rozgrzanym grillu i piecz przez 30 minut obracając co jakiś czas.

Krok 5
Ogórka oraz cebulę pokrój w drobną kostkę, połącz z jogurtem, sokiem z limonki oraz posiekanymi listkami mięty. Dopraw do smaku. Gotowe roladki odwiń z folii, przekrój pod skosem na połówki i podawaj z ogórkową salsą oraz pieczywem.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do tego dania będzie kukurydza z grilla.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą
Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą to propozycja dla każdego miłośnika wyrazistych połączeń kulinarnych. Serwowane z odpowiednimi dodatkami, sprawdzą się jako propozycja na rodzinny obiad przy grillu. Od czego zacząć? Na początek oczyść mięso ze ścięgien i umyj je pod bieżącą wodą. Następnie stwórz marynatę, łącząc w misce takie składniki jak: sos do steków, skórka limonki i oliwa. Obtocz dokładnie mięso w powstałej mieszance i odstaw do lodówki, aby wszystkie smaki się przeniknęły. Potem owiń je w wysmarowaną oliwą folię spożywczą – dzięki temu nie przywrze do niej i będzie miękkie oraz soczyste. Udka z kurczaka w takiej postaci połóż na ruszcie, pamiętając, żeby często je obracać. Jakie propozycje polecamy na dodatki? Podawaj je z ogórkową salsą, której sposób przygotowania znajdziesz w przepisie (możesz zastąpić ją salsą z awokado). Odpowiednie będą również świeże pieczywo lub pieczone ziemniaki. Pamiętaj o tym przepisie podczas kolejnego grillowania ze znajomymi lub rodziną. Smacznego!



































