Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

507 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

319 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

0 gramów

4 łyżki

8 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

0 gramów

0 gramów

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem natnij mięso wzdłuż kości i usuń je wraz ze ścięgnami.

Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą - Krok 1

Krok 2

Miód podgrzej w rondelku z płatkami chilli oraz kuminem. Następnie połącz z sosem Hellmann’s Steak, przyprawą Knorr, skórką z limonki oraz oliwą. Powstałą marynatą posmaruj płaty mięsa, zwiń je w roladki i odłóż w chłodne miejsce na 30 minut.

Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie każdą z porcji zawiń w folię aluminiową posmarowaną lekko oliwą i uformuj jednakowej wielkości „batony”.

Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowane mięso połóż na rozgrzanym grillu i piecz przez 20 minut obracając co jakiś czas.

Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą - Krok 4

Krok 5

Ogórka oraz cebulę pokrój w drobną kostkę, połącz z jogurtem, sokiem z limonki oraz posiekanymi listkami mięty. Dopraw do smaku. Gotowe roladki odwiń z folii, przekrój pod skosem na połówki i podawaj z ogórkową salsą oraz pieczywem.

Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do tego dania będzie kukurydza z grilla.

11

Opinie o przepisie

  • Sylwia FK

    Sylwia FK

    Pikantne oki, ale ja mam lepszy plan :) i potrzebuję chętnych do testowania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Kałowski

    Stanisław Kałowski

    A te kobiety tylko o żarciu,a gdzie idee,demo-cracja ,trybunały i in,figle?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Czarski

    Włodzimierz Czarski

    a gdzie zaproszenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Czechowicz

    Danuta Czechowicz

    Lubie to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabella Rzońca

    Izabella Rzońca

    udo?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Erland Faszcza

    Erland Faszcza

    smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tymon Tymon

    Tymon Tymon

    kłócić się na stronie dedykowanej przepisom kulinarnym, masakra ;) porażka i ubogi hejt,a administrator ślepy... gratuluję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Woźna

    Barbara Woźna

    Zapisałam do wypróbowania :) Stary capie wart jesteś swego nicku z tą swoją krytyką :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stary Cap

    Stary Cap

    bardzo polecasz, a nie umiesz zrobić sosu i sama przyprawić mięsa tylko kupujesz gotowce , pisda z ciebie nie kucharka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Dąbrowska

    Katarzyna Dąbrowska

    bardzo smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mariola talar

    mariola talar

    pysznie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsąExtra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą

Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą to propozycja dla każdego miłośnika wyrazistych połączeń kulinarnych. Serwowane z odpowiednimi dodatkami, sprawdzą się jako propozycja na rodzinny obiad przy grillu. Od czego zacząć? Na początek oczyść mięso ze ścięgien i umyj je pod bieżącą wodą. Następnie stwórz marynatę, łącząc w misce takie składniki jak: sos do steków, skórka limonki i oliwa. Obtocz dokładnie mięso w powstałej mieszance i odstaw do lodówki, aby wszystkie smaki się przeniknęły. Potem owiń je w wysmarowaną oliwą folię spożywczą – dzięki temu nie przywrze do niej i będzie miękkie oraz soczyste. Udka z kurczaka w takiej postaci połóż na ruszcie, pamiętając, żeby często je obracać. Jakie propozycje polecamy na dodatki? Podawaj je z ogórkową salsą, której sposób przygotowania znajdziesz w przepisie (możesz zastąpić ją salsą z awokado). Odpowiednie będą również świeże pieczywo lub pieczone ziemniaki. Pamiętaj o tym przepisie podczas kolejnego grillowania ze znajomymi lub rodziną. Smacznego!