
Składniki
1 kilogram
85 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
275 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
75 gramów
3 gramy
3 gramy
50 gramów
5 gramów
1 łyżeczka
3 ziarna
3 sztuki
4 ziarna
1 szczypta
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka umyj i pokrój w pojedyncze kostki. Ugotuj do miękkości w garnku w osolonej wodzie z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach).

Krok 2
Czosnek i cebulę posiekaj w drobną kostkę. Połowę czosnku podsmaż w garnku na oleju z cebulą, imbirem, cynamonem, gałką oraz tymiankiem i rozmarynem (drugą połowę czosnku odłóż na bok).

Krok 3
Wszystko razem smaż, aż cebula zarumieni się. Dodaj cukier brązowy, smaż do momentu, gdy ulegnie karmelizacji. Dodaj ocet i Bulionetkę wołową Knorr.

Krok 4
Ocet zredukuj o połowę gotując. Dodaj ketchup i whisky.

Krok 5
Resztę marynaty dopraw pozostałym czosnkiem, ewentualnie solą i pieprzem do smaku.

Krok 6
Ugotowane żeberka wymieszaj z marynatą i pozostaw na 24 godziny.

Krok 7
Żeberka smaż na grillu z obu stron przez około 4 minut z każdej strony. Część marynaty może ulec delikatnej karmelizacji!

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka z whisky
Żeberka z whisky to nawiązanie do tradycyjnej kuchni amerykańskiej, w której danie to często przygotowywane jest w sezonie grillowym. Jeśli lubicie smak wieprzowych żeberek, w aromatycznej marynacie, to nasz przepis z pewnością spełni wasze oczekiwania! Potrzebujecie tylko nieco czasu, aby przygotować mięso i odpowiednio je zamarynować. Bogaty aromat dania zapewniają tymianek, rozmaryn, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon oraz inne przyprawy, tworzące niepowtarzalną kompozycję, doskonale łączącą się ze smakiem wieprzowiny. Żeberka w whisky idealnie sprawdzą się na plenerowym grillu. Jeśli chcecie je przyrządzić również poza sezonem letnim, wykorzystajcie patelnię lub grill elektryczny. W obu przypadkach będzie pysznie!
Dla kogo?
Żeberka w whisky posmakują każdemu, kto ceni mięsa grillowane, inspirowane kuchnią amerykańską.
Na jaką okazję?
Żeberka z whisky idealnie sprawdzą się jako menu plenerowej imprezy grillowej. Przygotowane w domu będą daniem obiadowym lub kolacyjnym.
Czy wiesz, że?
Ocet balsamiczny jest zagęszczonym moszczem winogronowym, który dojrzewa w drewnianych beczkach. Produkowany jest we Włoszech już od czasów średniowiecznych. Aby wyprodukować 1 litr octu według tradycyjnej receptury, należy wykorzystać aż 145 kg winogron!
Dla urozmaicenia:
Żeberka w whisky idealnie komponują się z frytkami lub opiekanymi ziemniakami.



































