Żeberka z whisky przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka z whisky

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

22

heart
248 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

400 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

85 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

275 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

75 gramów

3 gramy

3 gramy

50 gramów

5 gramów

1 łyżeczka

3 ziarna

3 sztuki

4 ziarna

1 szczypta

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj i pokrój w pojedyncze kostki. Ugotuj do miękkości w garnku w osolonej wodzie z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach).

Żeberka z whisky - Krok 1

Krok 2

Czosnek i cebulę posiekaj w drobną kostkę. Połowę czosnku podsmaż w garnku na oleju z cebulą, imbirem, cynamonem, gałką oraz tymiankiem i rozmarynem (drugą połowę czosnku odłóż na bok).

Żeberka z whisky - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem smaż, aż cebula zarumieni się. Dodaj cukier brązowy, smaż do momentu, gdy ulegnie karmelizacji. Dodaj ocet i Bulionetkę wołową Knorr.

Żeberka z whisky - Krok 3

Krok 4

Ocet zredukuj o połowę gotując. Dodaj ketchup i whisky.

Żeberka z whisky - Krok 4

Krok 5

Resztę marynaty dopraw pozostałym czosnkiem, ewentualnie solą i pieprzem do smaku.

Żeberka z whisky - Krok 5

Krok 6

Ugotowane żeberka wymieszaj z marynatą i pozostaw na 24 godziny.

Żeberka z whisky - Krok 6

Krok 7

Żeberka smaż na grillu z obu stron przez około 4 minut z każdej strony. Część marynaty może ulec delikatnej karmelizacji!

Żeberka z whisky - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • chris filip

    chris filip , 23.12.2016

    przepis super a sos zostawiony do innych potraw. Taki dobry.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Młynkowiak

    Anna Młynkowiak , 02.06.2015

    Bardzo smaczne nawet z piekarnika.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żeberka w kapuście
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka z whiskyŻeberka z whisky

Żeberka z whisky to nawiązanie do tradycyjnej kuchni amerykańskiej, w której danie to często przygotowywane jest w sezonie grillowym. Jeśli lubicie smak wieprzowych żeberek, w aromatycznej marynacie, to nasz przepis z pewnością spełni wasze oczekiwania! Potrzebujecie tylko nieco czasu, aby przygotować mięso i odpowiednio je zamarynować. Bogaty aromat dania zapewniają tymianek, rozmaryn, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon oraz inne przyprawy, tworzące niepowtarzalną kompozycję, doskonale łączącą się ze smakiem wieprzowiny. Żeberka w whisky idealnie sprawdzą się na plenerowym grillu. Jeśli chcecie je przyrządzić również poza sezonem letnim, wykorzystajcie patelnię lub grill elektryczny. W obu przypadkach będzie pysznie!

Dla kogo?

Żeberka w whisky posmakują każdemu, kto ceni mięsa grillowane, inspirowane kuchnią amerykańską.

Na jaką okazję?

Żeberka z whisky idealnie sprawdzą się jako menu plenerowej imprezy grillowej. Przygotowane w domu będą daniem obiadowym lub kolacyjnym.

Czy wiesz, że?

Ocet balsamiczny jest zagęszczonym moszczem winogronowym, który dojrzewa w drewnianych beczkach. Produkowany jest we Włoszech już od czasów średniowiecznych. Aby wyprodukować 1 litr octu według tradycyjnej receptury, należy wykorzystać aż 145 kg winogron!

Dla urozmaicenia:

Żeberka w whisky idealnie komponują się z frytkami lub opiekanymi ziemniakami.