Żeberka z whisky

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

20

206 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 mililitrów

5 gramów

75 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

100 mililitrów

85 gramów

1 kilogram

50 gramów

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj i pokrój w pojedyncze kostki. Ugotuj do miękkości w garnku w osolonej wodzie z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach).

Żeberka z whisky - Krok 1

Krok 2

Czosnek i cebulę posiekaj w drobną kostkę. Połowę czosnku podsmaż w garnku na oleju z cebulą, imbirem, cynamonem, gałką oraz tymiankiem i rozmarynem (drugą połowę czosnku odłóż na bok).

Żeberka z whisky - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem smaż, aż cebula zarumieni się. Dodaj cukier brązowy, smaż do momentu, gdy ulegnie karmelizacji. Dodaj ocet i Bulionetkę wołową Knorr.

Żeberka z whisky - Krok 3

Krok 4

Ocet zredukuj o połowę gotując. Dodaj ketchup i whisky.

Żeberka z whisky - Krok 4

Krok 5

Resztę marynaty dopraw pozostałym czosnkiem, ewentualnie solą i pieprzem do smaku.

Żeberka z whisky - Krok 5

Krok 6

Ugotowane żeberka wymieszaj z marynatą i pozostaw na 24 godziny.

Żeberka z whisky - Krok 6

Krok 7

Żeberka smaż na grillu z obu stron przez około 4 minut z każdej strony. Część marynaty może ulec delikatnej karmelizacji!

Żeberka z whisky - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • chris filip

    chris filip

    przepis super a sos zostawiony do innych potraw. Taki dobry.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Młynkowiak

    Anna Młynkowiak

    Bardzo smaczne nawet z piekarnika.

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej