Żeberka z whisky przepis – Zobacz na przepisy.pl

Żeberka z whisky

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

20

216 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

85 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

275 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

75 gramów

3 gramy

3 gramy

50 gramów

5 gramów

1 łyżeczka

3 ziarna

3 sztuki

4 ziarna

1 szczypta

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj i pokrój w pojedyncze kostki. Ugotuj do miękkości w garnku w osolonej wodzie z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach).

Żeberka z whisky - Krok 1

Krok 2

Czosnek i cebulę posiekaj w drobną kostkę. Połowę czosnku podsmaż w garnku na oleju z cebulą, imbirem, cynamonem, gałką oraz tymiankiem i rozmarynem (drugą połowę czosnku odłóż na bok).

Żeberka z whisky - Krok 2

Krok 3

Wszystko razem smaż, aż cebula zarumieni się. Dodaj cukier brązowy, smaż do momentu, gdy ulegnie karmelizacji. Dodaj ocet i Bulionetkę wołową Knorr.

Żeberka z whisky - Krok 3

Krok 4

Ocet zredukuj o połowę gotując. Dodaj ketchup i whisky.

Żeberka z whisky - Krok 4

Krok 5

Resztę marynaty dopraw pozostałym czosnkiem, ewentualnie solą i pieprzem do smaku.

Żeberka z whisky - Krok 5

Krok 6

Ugotowane żeberka wymieszaj z marynatą i pozostaw na 24 godziny.

Żeberka z whisky - Krok 6

Krok 7

Żeberka smaż na grillu z obu stron przez około 4 minut z każdej strony. Część marynaty może ulec delikatnej karmelizacji!

Żeberka z whisky - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • chris filip

    chris filip , 23.12.2016

    przepis super a sos zostawiony do innych potraw. Taki dobry.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Młynkowiak

    Anna Młynkowiak , 02.06.2015

    Bardzo smaczne nawet z piekarnika.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z whisky - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żeberka w kapuście
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka z whiskyŻeberka z whisky

Żeberka z whisky to nawiązanie do tradycyjnej kuchni amerykańskiej, w której danie to często przygotowywane jest w sezonie grillowym. Jeśli lubicie smak wieprzowych żeberek, w aromatycznej marynacie, to nasz przepis z pewnością spełni wasze oczekiwania! Potrzebujecie tylko nieco czasu, aby przygotować mięso i odpowiednio je zamarynować. Bogaty aromat dania zapewniają tymianek, rozmaryn, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon oraz inne przyprawy, tworzące niepowtarzalną kompozycję, doskonale łączącą się ze smakiem wieprzowiny. Żeberka w whisky idealnie sprawdzą się na plenerowym grillu. Jeśli chcecie je przyrządzić również poza sezonem letnim, wykorzystajcie patelnię lub grill elektryczny. W obu przypadkach będzie pysznie!

Dla kogo?

Żeberka w whisky posmakują każdemu, kto ceni mięsa grillowane, inspirowane kuchnią amerykańską.

Na jaką okazję?

Żeberka z whisky idealnie sprawdzą się jako menu plenerowej imprezy grillowej. Przygotowane w domu będą daniem obiadowym lub kolacyjnym.

Czy wiesz, że?

Ocet balsamiczny jest zagęszczonym moszczem winogronowym, który dojrzewa w drewnianych beczkach. Produkowany jest we Włoszech już od czasów średniowiecznych. Aby wyprodukować 1 litr octu według tradycyjnej receptury, należy wykorzystać aż 145 kg winogron!

Dla urozmaicenia:

Żeberka w whisky idealnie komponują się z frytkami lub opiekanymi ziemniakami.