
Składniki
1.5 kilograma
200 mililitrów
1
4 sztuki
2 sztuki
20 gramów
50 gramów
30 mililitrów
10 gramów
20 gramów
20 gramów
10 gramów
10 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj żeberka, oczyść i podziel na mniejsze porcje, na przykład po trzy kostki.

Krok 2
Zagotuj około 2 litry wody z kostką Knorr.

Krok 3
Gotuj żeberka w bulionie około 20 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 4
Pokrój cebule i czosnek w drobną kostkę i podsmaż w dużym garnku. Dodaj cukier i poczekaj do momentu, kiedy lekko się z karmelizuje. Ziarna kolendry rozdrobnij w moździerzu i wrzuć do garnka razem z przyprawą Knorr oraz pozostałymi przyprawami. Następnie dodaj ketchup i duś przez około 15 minut. Pod koniec sos dopraw miodem. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj trochę bulionu, który pozostał z gotowania żeberek. W tak przygotowanym sosie marynuj żeberka co najmniej jeden dzień.

Krok 5
Opiekaj mięso na średnio rozgrzanym grillu około 30 minut lub piecz w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez około 1 godzinę. Podawaj z kolbami kukurydzy i pieczonymi ziemniakami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka BBQ
Do grilla, gotowi, start! Wyraziste w smaku żeberka BBQ to danie, bez którego ani rusz, gdy chcesz zorganizować garden party z przytupem. Przyjrzyj się dokładnie liście potrzebnych składników do przygotowania żeberek w sosie BBQ, by niczego nie pominąć! Każdy element marynaty jest ważny dla uzyskania bogatych w smaku żeberek w sosie barbecue. Palce lizać – to już nie tylko przenośnia!
Dla kogo? Przepis na żeberka BBQ to absolutny mus, gdy mowa o przyjęciu na świeżym powietrzu przy rozgrzanym grillu. Do tej pory najbardziej wymyślną potrawą na twoim ruszcie były swojskie kiełbaski? Czas na odmianę! Co trzeba wiedzieć, przygotowując żeberka w sosie BBQ? Wybierz dobrej jakości mięso – takie, które będzie soczyste i niezbyt chude. To podstawa w przepisie na żeberka w sosie BBQ!
Na jaką okazję? Soczyste żeberka, polane wyrazistym sosem BBQ i podane z odpowiednimi dodatkami sprawdzą się jako przekąska podczas letniego grillowania lub obiad o każdej porze roku. Jak to możliwe? Bez problemu przygotujesz żeberka BBQ z piekarnika, więc nie musisz czekać z degustacją do lata. Od czego zacząć przygotowanie żeberek w barbecue? Mięso umyj i oczyść, po czym podziel na mniejsze kawałki. Następnie przyrządź aromatyczny bulion – właściwy smak i konsystencję uzyskasz dzięki dodatkowi kostki rosołowej. Włóż ją do gotującej się wody, a w otrzymanym bulionie ugotuj żeberka.
Czy wiesz, że? Sekretem żeberek barbecue, oprócz dobrego mięsa, jest oczywiście sos. Jak go przyrządzić? Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż w garnku – dodaj do nich cukier, a kiedy się skarmelizuje, wsyp rozdrobnione ziarna kolendry oraz aromatyczną przyprawę. Po chwili dodaj ketchup i duś wszystko przez kilkanaście minut – do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec sos dopraw miodem, a w otrzymanej mieszance marynuj żeberka.
Dla urozmaicenia: Aromatyczne kawałki mięsa wyłóż na ruszcie lub w piekarniku i piecz przez sugerowany w przepisie na żeberka BBQ czas. Podawaj z frytkami albo pieczonymi ziemniakami, przyprawionymi ostrą papryką. Mamy nadzieję, że przygotowywanie smacznych dań takich jak żeberka w sosie BBQ z naszymi przepisami będzie dla ciebie przyjemnością!