Żeberka BBQ przepis – Zobacz na przepisy.pl

Żeberka BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

2430 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1059 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

200 mililitrów

1

4 sztuki

2 sztuki

20 gramów

50 gramów

30 mililitrów

10 gramów

20 gramów

20 gramów

10 gramów

10 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj żeberka, oczyść i podziel na mniejsze porcje, na przykład po trzy kostki.

Żeberka BBQ - Krok 1

Krok 2

Zagotuj około 2 litry wody z kostką Knorr.

Żeberka BBQ - Krok 2

Krok 3

Gotuj żeberka w bulionie około 20 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Żeberka BBQ - Krok 3

Krok 4

Pokrój cebule i czosnek w drobną kostkę i podsmaż w dużym garnku. Dodaj cukier i poczekaj do momentu, kiedy lekko się z karmelizuje. Ziarna kolendry rozdrobnij w moździerzu i wrzuć do garnka razem z przyprawą Knorr oraz pozostałymi przyprawami. Następnie dodaj ketchup i duś przez około 15 minut. Pod koniec sos dopraw miodem. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj trochę bulionu, który pozostał z gotowania żeberek. W tak przygotowanym sosie marynuj żeberka co najmniej jeden dzień.

Żeberka BBQ - Krok 4

Krok 5

Opiekaj mięso na średnio rozgrzanym grillu około 30 minut lub piecz w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez około 1 godzinę. Podawaj z kolbami kukurydzy i pieczonymi ziemniakami.

Żeberka BBQ - Krok 5
10

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Nowak

    Krzysztof Nowak , 02.05.2020

    Za dużo przypraw korzennych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Becisław Betula

    Becisław Betula , 19.05.2019

    Pomimo trzymania się przepisu, marynata do żeberek nie smakowała najlepiej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Bochman

    Paweł Bochman , 27.01.2017

    wczoraj zrobilismy je z dziewczyna, mega pyszne Ale polecam dodać coś bardziej ostrego niż ketchup, bardziej wyrazisty smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Poniński

    Krzysztof Poniński , 24.06.2016

    Amerykańskie żeberka to przede wszystkiem żeberka WOŁOWE. I raczej niewiele wspólnego maja z Knorr, czy te inne..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Shiba Kerin

    Shiba Kerin , 05.03.2016

    Pyszne:3 Zmieniłam trochę przyprawy i ich ilość

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Kosztyła

    Jacek Kosztyła , 23.11.2015

    rewelacja :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Kirejczyk

    Łukasz Kirejczyk , 12.10.2015

    ekstra ale polecam nie dzielić żeberka tylko przygotować w całości pasy mięsa :) pozostają bardziej soczyste!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Szymaniak

    Dominik Szymaniak , 17.07.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Kapko

    Maja Kapko , 16.07.2015

    Wygląa Smacznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka BBQŻeberka BBQ

Soczyste żeberka, polane wyrazistym sosem BBQ i podane z odpowiednimi dodatkami sprawdzą się jako przekąska podczas letniego grillowania lub obiad o każdej porze roku. Wybierz dobrej jakości mięso – takie, które będzie soczyste i niezbyt chude. Umyj je i oczyść, po czym podziel na mniejsze kawałki. Następnie przyrządź aromatyczny bulion – właściwy smak i konsystencję uzyskasz dzięki dodatkowi kostki rosołowej. Włóż ją do gotującej się wody, a w otrzymanym bulionie ugotuj żeberka. Kolejną czynnością jest przyrządzenie sosu BBQ. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż w garnku – dodaj do nich cukier, a kiedy się skarmelizuje, wsyp rozdrobnione ziarna kolendry oraz aromatyczną przyprawę. Po chwili dodaj ketchup i duś wszystko przez kilkanaście minut – do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec sos dopraw miodem, a w otrzymanej mieszance marynuj żeberka. Aromatyczne kawałki mięsa wyłóż na ruszcie lub w piekarniku i piecz przez sugerowany w przepisie czas. Mamy nadzieję, że przygotowywanie smacznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!