Żeberka BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

2413 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1044 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

200 mililitrów

1

4 sztuki

2 sztuki

20 gramów

50 gramów

30 mililitrów

10 gramów

20 gramów

20 gramów

10 gramów

10 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj żeberka, oczyść i podziel na mniejsze porcje, na przykład po trzy kostki.

Żeberka BBQ - Krok 1

Krok 2

Zagotuj około 2 litry wody z kostką Knorr.

Żeberka BBQ - Krok 2

Krok 3

Gotuj żeberka w bulionie około 20 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Żeberka BBQ - Krok 3

Krok 4

Pokrój cebule i czosnek w drobną kostkę i podsmaż w dużym garnku. Dodaj cukier i poczekaj do momentu, kiedy lekko się z karmelizuje. Ziarna kolendry rozdrobnij w moździerzu i wrzuć do garnka razem z przyprawą Knorr oraz pozostałymi przyprawami. Następnie dodaj ketchup i duś przez około 15 minut. Pod koniec sos dopraw miodem. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj trochę bulionu, który pozostał z gotowania żeberek. W tak przygotowanym sosie marynuj żeberka co najmniej jeden dzień.

Żeberka BBQ - Krok 4

Krok 5

Opiekaj mięso na średnio rozgrzanym grillu około 30 minut lub piecz w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez około 1 godzinę. Podawaj z kolbami kukurydzy i pieczonymi ziemniakami.

Żeberka BBQ - Krok 5
10

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Nowak

    Krzysztof Nowak, 02.05.2020

    Za dużo przypraw korzennych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Becisław Betula

    Becisław Betula, 19.05.2019

    Pomimo trzymania się przepisu, marynata do żeberek nie smakowała najlepiej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Bochman

    Paweł Bochman, 27.01.2017

    wczoraj zrobilismy je z dziewczyna, mega pyszne Ale polecam dodać coś bardziej ostrego niż ketchup, bardziej wyrazisty smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Poniński

    Krzysztof Poniński, 24.06.2016

    Amerykańskie żeberka to przede wszystkiem żeberka WOŁOWE. I raczej niewiele wspólnego maja z Knorr, czy te inne..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Shiba Kerin

    Shiba Kerin, 05.03.2016

    Pyszne:3 Zmieniłam trochę przyprawy i ich ilość

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Kosztyła

    Jacek Kosztyła, 23.11.2015

    rewelacja :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Kirejczyk

    Łukasz Kirejczyk, 12.10.2015

    ekstra ale polecam nie dzielić żeberka tylko przygotować w całości pasy mięsa :) pozostają bardziej soczyste!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Szymaniak

    Dominik Szymaniak, 17.07.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Kapko

    Maja Kapko, 16.07.2015

    Wygląa Smacznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Żeberka w kapuście
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka BBQŻeberka BBQ

Soczyste żeberka, polane wyrazistym sosem BBQ i podane z odpowiednimi dodatkami sprawdzą się jako przekąska podczas letniego grillowania lub obiad o każdej porze roku. Wybierz dobrej jakości mięso – takie, które będzie soczyste i niezbyt chude. Umyj je i oczyść, po czym podziel na mniejsze kawałki. Następnie przyrządź aromatyczny bulion – właściwy smak i konsystencję uzyskasz dzięki dodatkowi kostki rosołowej. Włóż ją do gotującej się wody, a w otrzymanym bulionie ugotuj żeberka. Kolejną czynnością jest przyrządzenie sosu BBQ. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż w garnku – dodaj do nich cukier, a kiedy się skarmelizuje, wsyp rozdrobnione ziarna kolendry oraz aromatyczną przyprawę. Po chwili dodaj ketchup i duś wszystko przez kilkanaście minut – do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec sos dopraw miodem, a w otrzymanej mieszance marynuj żeberka. Aromatyczne kawałki mięsa wyłóż na ruszcie lub w piekarniku i piecz przez sugerowany w przepisie czas. Mamy nadzieję, że przygotowywanie smacznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!