Żeberka z miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka z miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

592 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

225 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżki

200 mililitrów

50 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj ketchup, miód, sos sojowy i przyprawę Knorr. 

Krok 2

Zanurz żeberka w marynacie i pozostaw w lodówce na jeden dzień. 

Krok 3

Po wyjęciu z lodówki zawiń je w folię i piecz przez około 70-80 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni.

Krok 4

Gdy żeberka będą już upieczone, usuń folię i opiecz je dodatkowo z wierzchu. Podawaj.

6

Opinie o przepisie

  • Piotr Kaszkowski

    Piotr Kaszkowski , 13.12.2020

    Jaki jest czas i temperatura pieczenia? To jest najistotniejsze w pieczeniu mięsa. Nie muszę nikomu tłumaczyć, że przesuszone mieso jest bez smaku. Lubię gotować i się uczę, ale bolączka portali do gotowania jest brak właśnie zero informacji. Jak długo i jak ciepło.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Piotr Kaszkowski

    Piotr Kaszkowski , 13.12.2020

    Zabrakło najważniejszej rzeczy? Jaka jest temperatura pieczenia i czas, to są

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata wojciechowska

    Małgorzata wojciechowska , 29.08.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Witam, Grill powinien być z mocno rozgrzany, a żeberka zawinięte w folię aluminiową i ułożone dodatkowo na tacce aluminiowej. Jeśli dysponujemy grillem przykrywanym, temperatura jest w nim wyższa niż w przypadku pieczenia ich w piekarniku - wtedy mięso jest gotowe szybciej. Jeśli żeberka chcę robić na grillu to przykręcam nieco temperaturę. Żeberka w folii, ustawione pionowo powinny się piec przez około 60 minut (ale to zależy od grilla), potem dopiekam je już bez folii przez 10 – 20 minut, w zależności od ich grubości. Ja osobiście żeberka na grilla przygotowuję nieco inaczej: marynuję je np. w przyprawie do mięs i piekę 1,5 godziny w temperaturze 150- 160⁰C pod przykryciem, potem jeszcze gorące zanurzam w marynacie (może być taka jak w przepisie, tylko już nie dawałbym drugi raz przyprawy do mięsa – była użyta w pierwszej fazie). Po wystygnięciu, na drugi dzień układam żeberka na grillu i piekę tylko kilka minut, tak aby były gorące w środku i chrupiące z zewnątrz. Ale trzeba uważać, bo kiedy używamy miodu łatwo przypalić potrawę. Ale mój sposób jest trochę bardziej pracochłonny. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agniesza Wozniak

    Agniesza Wozniak , 27.09.2015

    Jaka powinna być temperatura na grillu?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka z miodem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka z miodemŻeberka z miodem

Jeśli szukasz inspiracji do przyrządzenia smacznych żeberek, ta propozycja jest doskonała dla Ciebie. Żeberka z miodem to połączenie wyrazistego w smaku mięsa ze słodkim miodem. Ich przygotowanie jest naprawdę proste i składa się z zaledwie trzech kroków. Aby wyszły doskonałe niezbędna jest odpowiednia marynata. Jej bazą powinien być sos sojowy i miód, skontrastowane z ketchupem (dowolnie – ostrym lub łagodnym) oraz mieszanką przypraw do mięs o dominującej nucie czosnku, natki pietruszki, rozmarynu, oregano, tymianku i majeranku. W powstałej marynacie żeberka powinny moczyć się około doby, aby zyskały odpowiedni smak i pozostały po przygotowaniu soczyste. Wstaw je do piekarnika bądź grilluj. Podawaj na ciepło, dekorując np. świeżymi liśćmi sałaty lub plastrami słodkich pomidorów. Żeberka z miodem okażą się smaczne w połączeniu z chrupiącym pieczywem oraz frytkami. Możesz serwować je także z łagodnym sosem pomidorowym, czosnkowym lub musztardowym. Koniecznie zainspiruj się poniższym przepisem. Jaki jest Twój sposób na smaczne żeberka?