Żeberka z miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka z miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

599 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżki

200 mililitrów

50 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj ketchup, miód, sos sojowy i przyprawę Knorr. 

Krok 2

Zanurz żeberka w marynacie i pozostaw w lodówce na jeden dzień. 

Krok 3

Po wyjęciu z lodówki zawiń je w folię i piecz przez około 70-80 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni.

Krok 4

Gdy żeberka będą już upieczone, usuń folię i opiecz je dodatkowo z wierzchu. Podawaj.

6

Opinie o przepisie

  • Piotr Kaszkowski

    Piotr Kaszkowski , 13.12.2020

    Jaki jest czas i temperatura pieczenia? To jest najistotniejsze w pieczeniu mięsa. Nie muszę nikomu tłumaczyć, że przesuszone mieso jest bez smaku. Lubię gotować i się uczę, ale bolączka portali do gotowania jest brak właśnie zero informacji. Jak długo i jak ciepło.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Piotr Kaszkowski

    Piotr Kaszkowski , 13.12.2020

    Zabrakło najważniejszej rzeczy? Jaka jest temperatura pieczenia i czas, to są

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata wojciechowska

    Małgorzata wojciechowska , 29.08.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Witam, Grill powinien być z mocno rozgrzany, a żeberka zawinięte w folię aluminiową i ułożone dodatkowo na tacce aluminiowej. Jeśli dysponujemy grillem przykrywanym, temperatura jest w nim wyższa niż w przypadku pieczenia ich w piekarniku - wtedy mięso jest gotowe szybciej. Jeśli żeberka chcę robić na grillu to przykręcam nieco temperaturę. Żeberka w folii, ustawione pionowo powinny się piec przez około 60 minut (ale to zależy od grilla), potem dopiekam je już bez folii przez 10 – 20 minut, w zależności od ich grubości. Ja osobiście żeberka na grilla przygotowuję nieco inaczej: marynuję je np. w przyprawie do mięs i piekę 1,5 godziny w temperaturze 150- 160⁰C pod przykryciem, potem jeszcze gorące zanurzam w marynacie (może być taka jak w przepisie, tylko już nie dawałbym drugi raz przyprawy do mięsa – była użyta w pierwszej fazie). Po wystygnięciu, na drugi dzień układam żeberka na grillu i piekę tylko kilka minut, tak aby były gorące w środku i chrupiące z zewnątrz. Ale trzeba uważać, bo kiedy używamy miodu łatwo przypalić potrawę. Ale mój sposób jest trochę bardziej pracochłonny. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agniesza Wozniak

    Agniesza Wozniak , 27.09.2015

    Jaka powinna być temperatura na grillu?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka z miodem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka z miodemŻeberka z miodem

Jeśli szukasz inspiracji do przyrządzenia smacznych żeberek, ta propozycja jest doskonała dla Ciebie. Żeberka z miodem to połączenie wyrazistego w smaku mięsa ze słodkim miodem. Ich przygotowanie jest naprawdę proste i składa się z zaledwie trzech kroków. Aby wyszły doskonałe niezbędna jest odpowiednia marynata. Jej bazą powinien być sos sojowy i miód, skontrastowane z ketchupem (dowolnie – ostrym lub łagodnym) oraz mieszanką przypraw do mięs o dominującej nucie czosnku, natki pietruszki, rozmarynu, oregano, tymianku i majeranku. W powstałej marynacie żeberka powinny moczyć się około doby, aby zyskały odpowiedni smak i pozostały po przygotowaniu soczyste. Wstaw je do piekarnika bądź grilluj. Podawaj na ciepło, dekorując np. świeżymi liśćmi sałaty lub plastrami słodkich pomidorów. Żeberka z miodem okażą się smaczne w połączeniu z chrupiącym pieczywem oraz frytkami. Możesz serwować je także z łagodnym sosem pomidorowym, czosnkowym lub musztardowym. Koniecznie zainspiruj się poniższym przepisem. Jaki jest Twój sposób na smaczne żeberka?