
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Żeberka pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 2
Mięso oprósz przyprawą Knorr, a następnie natrzyj ketchupem i sosem sojowym.

Krok 3
Żeberka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz pod przykryciem przez 80 minut w temperaturze 190 °C. Żeberka podawaj z pieczonymi ziemniaczkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka pieczone w sosie własnym
Żeberka pieczone w sosie własnym to wspaniały pomysł na niedzielny obiad. Ich przygotowanie zajmuje nieco czasu, jednak cierpliwość zdecydowanie się opłaci. Prezentują się one bowiem pięknie na talerzu, a ich smak jest wyborny. Do przyrządzenia żeberek nie potrzeba wielu składników. Wystarczy mięso, czyli żeberka wieprzowe, przyprawa do mięs Knorr, sos sojowy oraz łagodny ketchup. Oczywiście wedle upodobań można również użyć ostrego. Sos sojowy dostępny jest obecnie niemal w każdym sklepie, znajdziesz go na półkach z żywnością orientalną. Jest słony, wiec nie przesadź z jego ilością. Żeberka marynuje się i piecze w pierniku – i właśnie ten etap trwa najdłużej. Proces pieczenia trwa bowiem 80 minut. W tym czasie możesz jednak zająć się czymś innym np. przygotować świeżą surówkę z kapusty oraz chrupiące ziemniaki, które idealnie będą pasowały do żeberek.



































