Pieczone żeberka w sosie własnym - z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Żeberka pieczone w sosie własnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

1043 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

238 osób wydrukowało

Pobierz pdf

529 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Żeberka pokrój w mniejsze kawałki.

Żeberka pieczone w sosie własnym - Krok 1

Krok 2

Mięso oprósz przyprawą Knorr, a następnie natrzyj ketchupem i sosem sojowym.

Żeberka pieczone w sosie własnym - Krok 2

Krok 3

Żeberka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz pod przykryciem przez 80 minut w temperaturze 190 °C. Żeberka podawaj z pieczonymi ziemniaczkami.

Żeberka pieczone w sosie własnym - Krok 3
52

Opinie o przepisie

  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 16.06.2016

    No no no super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miłosz Syrek

    Miłosz Syrek , 15.02.2015

    A czy można zastąpić żeberka wieprzowe żeberkami wołowymi?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata K. Dryl

    Beata K. Dryl , 14.11.2014

    uwielbiam żeberka!! mmmmm,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Szwed

    Izabela Szwed , 13.11.2014

    Mniam! Jutro biegnę po żeberka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Janicka

    Bożena Janicka , 12.11.2014

    Myślę,że paluszki lizac :

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Rogozinska

    Agnieszka Rogozinska , 12.11.2014

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Macieja

    Basia Macieja , 12.11.2014

    zrobiłam - wyszły smaczniusie :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Jędras

    Kazimierz Jędras , 12.11.2014

    Proste przepisy - to jest to. Mam już dośc takich wymyślnych jak prezentują w TV - często osoby nie majace zbyt wiele do powiedzenia w tym temacie a chca olsnic widzów np. egzotycznymi składnikami nieosiagalnymi u nas.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Studzinska

    Anna Studzinska , 12.11.2014

    Pysznie to wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Murawski

    Andrzej Murawski , 12.11.2014

    O i to jest jedzenie a nie jakieś indyki plastikiem karmione

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elila Woś

    Elila Woś , 12.11.2014

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Dąbrowska

    Bożena Dąbrowska , 12.11.2014

    Slusznie i ja tez sie wpraszam ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Marchlewicz

    Marian Marchlewicz , 12.11.2014

    A moze lepiej zrobic te pysznosci i mnie zaprosic ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zygmunt Mleczak

    Zygmunt Mleczak , 11.11.2014

    To dobre na głodnego cha cha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Piotr Jedrzejewski

    Kazimierz Piotr Jedrzejewski , 11.11.2014

    powiem tak ze sa najlepsze w miodzie marynata przyprawa do zeberek 2lyzki miodu oraz 1/3 szklanki wina bialego pieprz sol ziele angielski lyzeczka musztardy do maryty i piec naprawde pyszne smakowite polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Ogonowski

    Jarek Ogonowski , 11.11.2014

    chyba na niedzielę wyborcza namówię żonę żeby zrobiła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Szreder

    Anita Szreder , 11.11.2014

    nam tez slinka cieknie na zapach i widok zeberek:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Warga

    Anna Warga , 11.11.2014

    no już dawno nie jadlam zeberek pasowalo by zrobić w nie długim czasie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Mogila

    Robert Mogila , 11.11.2014

    W następnym tygodniu sprubuje zrobić pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kozub

    Marek Kozub , 11.11.2014

    Boskie haha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kleszcz

    Barbara Kleszcz , 11.11.2014

    matko! i znowu bede zarla! , nie moge patrzec na smakowitosci -zaraz jestem glodna nooooooo!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Lewandowski

    Zdzisław Lewandowski , 11.11.2014

    córeczko jak tatuś wpadnie następnym razem mogą być teraz żeberka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Rafał

    Rafał Rafał , 11.11.2014

    Ja mam tak na nazwisko... to ktora chętna ? 8-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Betlejewski

    Mieczysław Betlejewski , 11.11.2014

    Jestem po kolacji ale na widok tych żeberek dostałem ślinotoku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Kałwa

    Roman Kałwa , 11.11.2014

    Klikamy i zjadamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Czajka

    Roman Czajka , 11.11.2014

    zeberka to ja uwielbiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Fedak

    Janusz Fedak , 11.11.2014

    Co tam cholesterol, ale jaka pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kociniewska

    Krystyna Kociniewska , 11.11.2014

    A ile to cholesterolu i wiecej w biodrach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Niedopytalska

    Ewa Niedopytalska , 11.11.2014

    ale sosik pyszny :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Chrzanowski

    Jan Chrzanowski , 11.11.2014

    Może i dobre to to ,alr z drugiej strony stawiam pytanie: Co to ja pies ,żeby kości obgryzać?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka pieczone w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka pieczone w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka pieczone w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka pieczone w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka pieczone w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka pieczone w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka pieczone w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka pieczone w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka pieczone w sosie własnymŻeberka pieczone w sosie własnym

Żeberka pieczone w sosie własnym to wspaniały pomysł na niedzielny obiad. Ich przygotowanie zajmuje nieco czasu, jednak cierpliwość zdecydowanie się opłaci. Prezentują się one bowiem pięknie na talerzu, a ich smak jest wyborny. Do przyrządzenia żeberek nie potrzeba wielu składników. Wystarczy mięso, czyli żeberka wieprzowe, przyprawa do mięs Knorr, sos sojowy oraz łagodny ketchup. Oczywiście wedle upodobań można również użyć ostrego. Sos sojowy dostępny jest obecnie niemal w każdym sklepie, znajdziesz go na półkach z żywnością orientalną. Jest słony, wiec nie przesadź z jego ilością. Żeberka marynuje się i piecze w pierniku – i właśnie ten etap trwa najdłużej. Proces pieczenia trwa bowiem 80 minut. W tym czasie możesz jednak zająć się czymś innym np. przygotować świeżą surówkę z kapusty oraz chrupiące ziemniaki, które idealnie będą pasowały do żeberek.