
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Żeberka pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 2
Mięso oprósz przyprawą Knorr, a następnie natrzyj ketchupem i sosem sojowym.

Krok 3
Żeberka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz pod przykryciem przez 80 minut w temperaturze 190 °C. Żeberka podawaj z pieczonymi ziemniaczkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka pieczone w sosie własnym
Żeberka pieczone w sosie własnym to wspaniały pomysł na niedzielny obiad. Ich przygotowanie zajmuje nieco czasu, jednak cierpliwość zdecydowanie się opłaci. Prezentują się one bowiem pięknie na talerzu, a ich smak jest wyborny. Do przyrządzenia żeberek nie potrzeba wielu składników. Wystarczy mięso, czyli żeberka wieprzowe, przyprawa do mięs Knorr, sos sojowy oraz łagodny ketchup. Oczywiście wedle upodobań można również użyć ostrego. Sos sojowy dostępny jest obecnie niemal w każdym sklepie, znajdziesz go na półkach z żywnością orientalną. Jest słony, wiec nie przesadź z jego ilością. Żeberka marynuje się i piecze w pierniku – i właśnie ten etap trwa najdłużej. Proces pieczenia trwa bowiem 80 minut. W tym czasie możesz jednak zająć się czymś innym np. przygotować świeżą surówkę z kapusty oraz chrupiące ziemniaki, które idealnie będą pasowały do żeberek.