Kotlety z polędwicy wieprzowej w sosie - kotleciki | Przepisy.pl pixel

Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
134 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

1 łyżeczka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 300 ml zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut.

Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oczyść z błon i pokrój na kotlety o grubości około 2-3 cm, a następnie każdy rozbij lekko tłuczkiem.

Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - Krok 2

Krok 3

Kawałki mięsa oprósz ulubionymi przyprawami i wymieszaj z oliwą. Następnie grilluj je po 2 minuty z każdej strony. Gotowe kotleciki podawaj polane sosem i posypane natką pietruszki.

Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowymGrillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym

Wieprzowina świetnie komponuje się z rozmaitymi sosami. Jeśli podasz ją w takiej postaci z dodatkiem młodych ziemniaków lub klusek śląskich, zyskasz doskonałą propozycję na codzienny obiad. Przygotowanie dania zacznij od dokładnego oczyszczenia polędwiczek wieprzowych. Następnie pokrój je w dość grube plastry i delikatnie rozbij. Ważnym elementem są przyprawy, dlatego dobierz swoje ulubione. Sprawdzą się m.in. świeżo zmielony pieprz, kminek czy tymianek. Oprósz nimi – wedle uznania – kotlety i skrop mięso oliwą, a następnie grilluj. Kiedy już położysz je na ruszcie, przygotuj sos myśliwski z cebulką. Jego aksamitna konsystencja i delikatny wędzony posmak doskonale podkreślą charakter całego dania. Polej nim gotowe kotlety, posyp je posiekaną natką pietruszki albo świeżym tymiankiem. Potrawa będzie wyśmienita także z ziemniaczanym purée lub kaszą gryczaną. Podawaj ją z surówką z czerwonej kapusty lub selera. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na znakomite grillowane kotleciki wieprzowe.