Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

126 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

1 łyżeczka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 300 ml zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut.

Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oczyść z błon i pokrój na kotlety o grubości około 2-3 cm, a następnie każdy rozbij lekko tłuczkiem.

Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - Krok 2

Krok 3

Kawałki mięsa oprósz ulubionymi przyprawami i wymieszaj z oliwą. Następnie grilluj je po 2 minuty z każdej strony. Gotowe kotleciki podawaj polane sosem i posypane natką pietruszki.

Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowymGrillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym

Wieprzowina świetnie komponuje się z rozmaitymi sosami. Jeśli podasz ją w takiej postaci z dodatkiem młodych ziemniaków lub klusek śląskich, zyskasz doskonałą propozycję na codzienny obiad. Przygotowanie dania zacznij od dokładnego oczyszczenia polędwiczek wieprzowych. Następnie pokrój je w dość grube plastry i delikatnie rozbij. Ważnym elementem są przyprawy, dlatego dobierz swoje ulubione. Sprawdzą się m.in. świeżo zmielony pieprz, kminek czy tymianek. Oprósz nimi – wedle uznania – kotlety i skrop mięso oliwą, a następnie grilluj. Kiedy już położysz je na ruszcie, przygotuj sos myśliwski z cebulką. Jego aksamitna konsystencja i delikatny wędzony posmak doskonale podkreślą charakter całego dania. Polej nim gotowe kotlety, posyp je posiekaną natką pietruszki albo świeżym tymiankiem. Potrawa będzie wyśmienita także z ziemniaczanym purée lub kaszą gryczaną. Podawaj ją z surówką z czerwonej kapusty lub selera. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na znakomite grillowane kotleciki wieprzowe.