Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

134 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

4 łyżki

1 łyżeczka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 300 ml zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut.

Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oczyść z błon i pokrój na kotlety o grubości około 2-3 cm, a następnie każdy rozbij lekko tłuczkiem.

Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - Krok 2

Krok 3

Kawałki mięsa oprósz ulubionymi przyprawami i wymieszaj z oliwą. Następnie grilluj je po 2 minuty z każdej strony. Gotowe kotleciki podawaj polane sosem i posypane natką pietruszki.

Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowymGrillowane kotleciki wieprzowe z sosem pieczeniowym

Wieprzowina świetnie komponuje się z rozmaitymi sosami. Jeśli podasz ją w takiej postaci z dodatkiem młodych ziemniaków lub klusek śląskich, zyskasz doskonałą propozycję na codzienny obiad. Przygotowanie dania zacznij od dokładnego oczyszczenia polędwiczek wieprzowych. Następnie pokrój je w dość grube plastry i delikatnie rozbij. Ważnym elementem są przyprawy, dlatego dobierz swoje ulubione. Sprawdzą się m.in. świeżo zmielony pieprz, kminek czy tymianek. Oprósz nimi – wedle uznania – kotlety i skrop mięso oliwą, a następnie grilluj. Kiedy już położysz je na ruszcie, przygotuj sos myśliwski z cebulką. Jego aksamitna konsystencja i delikatny wędzony posmak doskonale podkreślą charakter całego dania. Polej nim gotowe kotlety, posyp je posiekaną natką pietruszki albo świeżym tymiankiem. Potrawa będzie wyśmienita także z ziemniaczanym purée lub kaszą gryczaną. Podawaj ją z surówką z czerwonej kapusty lub selera. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na znakomite grillowane kotleciki wieprzowe.