Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą
łatwe
16912 osób zapisało
Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 litr
1 łyżeczka
3 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
2 ziarna
2 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso opłucz i pokrój na kotlety grubości 2 cm.
Krok 2
Każdy rozbij lekko tłuczkiem, posyp pieprzem i oprósz mąką.
Krok 3
W następnej kolejności obsmaż je z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Krok 4
Cebule pokrój w piórka i przesmaż w garnku na rozgrzanym oleju, dodaj majeranek, liść laurowy oraz ziele.
Krok 5
Gdy cebula nabierze złotego koloru, wsyp pozostałą mąkę i przesmaż razem. Następnie dodaj 1 l wrzącej wody.
Krok 6
Włóż mięso, Sos do pieczeni z cebulką Knorr i duś na małym ogniu do momentu, gdy karkówka będzie miękka. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą
Gdy zbliża się niedzielny, uroczysty obiad dla rodziny, zachwyć podniebienia swoich gości i przyrządź duszoną karkówkę w sosie własnym z cebulą posiekaną w duże pióra. Karkówka jest to ceniona część mięsa wieprzowego, wołowego czy baraniny, którą możemy zarówno ugotować, usmażyć czy udusić. Tutaj wykorzystaj wieprzowinę, dodatkowo wzmacniając jej smak esencją do duszonych mięs Knorr. Aby karkówka została poddana duszeniu, najpierw powinna być obtoczona mąką i lekko podsmażona na patelni, by mięso po duszeniu pozostało soczyste. Gdy mięso nabierze złocistego koloru, dopiero wtedy możesz przejść do duszenia go w garnku z wodą i cebulą pokrojoną grubo w duże pióra. Cebula duszona nabierze charakterystycznego zapachu i uzyska wyrazisty smak! Karkówka w sosie idealnie skomponuje się z frytkami pieczonymi w piekarniku, puree ziemniaczanym lub gotowanymi na parze warzywami strączkowymi. Świetnie będzie pasowała także do kaszy i surówki z marchewki i jabłka. Z każdym dodatkiem będzie wyśmienita!