Karkówka w sosie własnym - duszona z cebulą | Przepisy.pl pixel

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

896

3840 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10281 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 litr

1 łyżeczka

3 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

2 ziarna

2 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz i pokrój na kotlety grubości 2 cm.

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - Krok 1

Krok 2

Każdy rozbij lekko tłuczkiem, posyp pieprzem i oprósz mąką.

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - Krok 2

Krok 3

W następnej kolejności obsmaż je z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - Krok 3

Krok 4

Cebule pokrój w piórka i przesmaż w garnku na rozgrzanym oleju, dodaj majeranek, liść laurowy oraz ziele.

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - Krok 4

Krok 5

Gdy cebula nabierze złotego koloru, wsyp pozostałą mąkę i przesmaż razem. Następnie dodaj 1 l wrzącej wody.

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - Krok 5

Krok 6

Włóż mięso, Sos do pieczeni z cebulką Knorr i duś na małym ogniu do momentu, gdy karkówka będzie miękka. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - Krok 6
49

Opinie o przepisie

  • Wiki

    Wiki , 20.09.2023

    Mmmm dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wojtekj

    wojtekj , 16.06.2022

    A kiedy sol dodac trrzeba , czy joz na gotowe danie?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Gość

    Gość , 13.05.2022

    A jaka robisz marynatę?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 30.12.2021

    TAK. Bardzo lubię ten przepis ale czasami mocno go modyfikuję - podczas podsmażania karkówki na oliwie (nie opruszonej jeszcze niczym) posypuję ją świeżo zmielonym pieprzem ziarnistym, do tego dodaję pokrojoną średnią cebulkę, liść laurowy i ziele angielskie chwilkę podsmażam, po chwili nalewam w jedno miejsce na patelni łyżkę gorącej wody, mieszam w tym miejscu wodę z olejem i w to miejsce daję poszatkowany czosnek, wtedy mi się nie spala. Po jakichś 30 sekundach dodaję 2 łyżki sosu sojowego jasnego i maczam w nich mięso, a po kolejnych 30/40 sekundach 2 szklanki wody. Ilość wody sprawdzam, czasem uzupełniam jeżeli odparuje. Duszę pod przykryciem aż do miękkości mięsa. Polecam wypróbować :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta

    Danuta , 28.12.2021

    TAK Ja przede wszystkim marynuje mięso w przyprawach, ziołach oraz czosnek. Sama robię marynatę i przechowuje mięso w lodówce 12 godzin.Po tym czasie dopiero kroje mięso na kotlety lub piekę w całości.Mięsko wyśmienite i soczyste w środku.Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga

    Olga , 15.12.2021

    Tak. Robię bardzo prostą modyfikację, która znacząco zmienia smak. A mianowicie cebulę kroję w piórka i je smażę jej osobno, tylko wrzucamna podsmażoną karkówkę, solę i pieprze i nakrywam pokrywką. Daje wszystko na minimalny ogień. Wtedy cebula puszczą sok i karkówka dusi się w soku z cebuli. Jak już wszystko będzie miękkie, wtedy daje duży ogień cebula się karmelizuje. Wykańczam tak jak w przepisie, dodając wodę resztę składników

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga

    Kinga , 07.12.2021

    Karkówkę podsmażam tylko tak aby sie,, ścięło bialko,, po obu stronach nastepnie przekladam do brytfanki, na tym samym oleju podsmażam 2-3duze cebulę i także przekladam do brytfanki, skrapiam odrobina wina czerwonego wytrawnego osobno robie sos pieczeniowy z dodatkiem barszczu czerwonego dla ( dla koloru) zalewam sosem mieso i wkladam do piekarnika na poczatku bez pokrywki a pitem dusze do miekkosci (ok 60-70min)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ceglak

    Ceglak , 15.11.2021

    Na dobrą karkówke potrzeba czasu, przede wszystkim w piekarniku.Polecam zamacerować w soli, pieprzu, czosnku, papryce słodkiej, maggi, majeranku w brytfanie, a potem na 8h do piekarnika na 100 stopni celsjusza. To jest inna galaktyka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • fifi

    fifi , 20.05.2020

    Świetny przepis :) Wychodzi niesamowicie! jedyne co zmieniłam to ilość oleju do przesmażenia mięsa. Użyłam porostu taki w aerozolu z oli oli . Pekinie się przysmażyło a nie ociekało niepotrzebnie tłuszczem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Schwoebel

    Bozena Schwoebel , 11.02.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Baranowska

    Aneta Baranowska , 17.12.2019

    Witam... Mam pytanko. Nie solic? Tylko pieprz i mąka?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • pawel skoneczny

    pawel skoneczny , 11.11.2019

    ja rowniez zamiast esencji dodalem kostke knorr i znakomicie sie nadaje w zastepstwo podalem z kasza gryczaną...petarda palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mielecka

    Magda Mielecka , 14.05.2019

    Czym można zastąpić esencję do duszonych mies Knorr??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krystyna Czarnik

    Krystyna Czarnik , 14.01.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Czarnik

    Krystyna Czarnik , 14.01.2018

    pyszny obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Błażejewski

    Piotr Błażejewski , 15.10.2017

    Zaraz spróbujemy . Pachnie dobrze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Buba Zalech

    Natalia Buba Zalech , 07.01.2017

    mniam i bardzo proste w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Syrowatka

    Anna Syrowatka , 27.09.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Olczyk Matukić

    Edyta Olczyk Matukić , 24.02.2016

    pyszna! łatwa w przygotowaniu ale zaskakuje smakiem! Podałam z kaszą pęczak i kapustą kiszoną :) Rodzina zachwycona. A dodam, ze często robię sosy. Tym razem smak idealny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Schwoebel

    Bozena Schwoebel , 17.02.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Stomski

    Tomasz Stomski , 05.12.2015

    łatwy sposób przygotowania, bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Blachura

    Joanna Blachura , 22.11.2015

    Bardzo proste a zarazem smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 02.10.2014

    Pyszne karkówki upieczone , dac sos jasny pieczony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Stadler

    Dorota Stadler , 01.10.2014

    To kiedy ten Dzień Chłopaka, dzisiaj?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Romaniec

    Iwona Romaniec , 01.10.2014

    a ja mam dietę :( :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Herominek

    Paweł Herominek , 01.10.2014

    Mniamnuśne;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Ceglarska

    Halina Ceglarska , 30.09.2014

    Jak ma dzień chłopaka to powinien mnie zaprosić do dobrej knajpki a nie kazać karkówke robić! No sorry...

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona karkówka w sosie własnym z cebuląDuszona karkówka w sosie własnym z cebulą

Karkówka jest to ceniona część mięsa wieprzowego, wołowego czy baraniny, którą możemy zarówno ugotować, usmażyć oraz udusić. Tutaj wykorzystaj wieprzowinę. Sprawdzony przepis na karkówkę duszoną w cebuli to kulinarny as z rękawa każdego szefa kuchni! Nie zawahaj się go użyć, gdy przyjdzie ochota na rozpływające się w ustach danie obiadowe.

Dla kogo? Żaden miłośnik mięsnych potraw nie przejdzie obok karkówki duszonej w sosie. Idealnie wyważone dodatki gwarantują wyborną ucztę. Bez majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego ani rusz!

Na jaką okazję? Gdy zbliża się niedzielny, uroczysty obiad dla rodziny, zachwyć podniebienia swoich gości i przyrządź duszoną karkówkę w sosie własnym z cebulą posiekaną w duże pióra. Niech twoja pomysłowość nie ogranicza się wyłącznie do kotletów schabowych i mielonych.

Czy wiesz, że? Aby karkówka została poddana duszeniu, najpierw powinna być obtoczona mąką i lekko podsmażona na patelni, by mięso po obróbce termicznej pozostało soczyste. Gdy mięso nabierze złocistego koloru, dopiero wtedy możesz przejść do duszenia go w garnku z wodą i cebulą pokrojoną grubo w duże pióra. Cebula duszona nabierze charakterystycznego zapachu i uzyska wyrazisty smak – po tym rozpoznasz, że karkówka duszona w sosie jest gotowa do podania.

Dla urozmaicenia: Karkówka duszona w sosie idealnie skomponuje się z frytkami pieczonymi w piekarniku, puree ziemniaczanym lub gotowanymi na parze warzywami strączkowymi. Świetnie będzie pasowała także do kaszy i surówki z marchewki i jabłka. Z każdym dodatkiem karkówka duszona w sosie z cebulą smakuje wyśmienicie.