Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 litr
1 łyżeczka
3 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
2 ziarna
2 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso opłucz i pokrój na kotlety grubości 2 cm.
Krok 2
Każdy rozbij lekko tłuczkiem, posyp pieprzem i oprósz mąką.
Krok 3
W następnej kolejności obsmaż je z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Krok 4
Cebule pokrój w piórka i przesmaż w garnku na rozgrzanym oleju, dodaj majeranek, liść laurowy oraz ziele.
Krok 5
Gdy cebula nabierze złotego koloru, wsyp pozostałą mąkę i przesmaż razem. Następnie dodaj 1 l wrzącej wody.
Krok 6
Włóż mięso, Sos do pieczeni z cebulką Knorr i duś na małym ogniu do momentu, gdy karkówka będzie miękka. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą
Karkówka jest to ceniona część mięsa wieprzowego, wołowego czy baraniny, którą możemy zarówno ugotować, usmażyć oraz udusić. Tutaj wykorzystaj wieprzowinę. Sprawdzony przepis na karkówkę duszoną w cebuli to kulinarny as z rękawa każdego szefa kuchni! Nie zawahaj się go użyć, gdy przyjdzie ochota na rozpływające się w ustach danie obiadowe.
Dla kogo? Żaden miłośnik mięsnych potraw nie przejdzie obok karkówki duszonej w sosie. Idealnie wyważone dodatki gwarantują wyborną ucztę. Bez majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego ani rusz!
Na jaką okazję? Gdy zbliża się niedzielny, uroczysty obiad dla rodziny, zachwyć podniebienia swoich gości i przyrządź duszoną karkówkę w sosie własnym z cebulą posiekaną w duże pióra. Niech twoja pomysłowość nie ogranicza się wyłącznie do kotletów schabowych i mielonych.
Czy wiesz, że? Aby karkówka została poddana duszeniu, najpierw powinna być obtoczona mąką i lekko podsmażona na patelni, by mięso po obróbce termicznej pozostało soczyste. Gdy mięso nabierze złocistego koloru, dopiero wtedy możesz przejść do duszenia go w garnku z wodą i cebulą pokrojoną grubo w duże pióra. Cebula duszona nabierze charakterystycznego zapachu i uzyska wyrazisty smak – po tym rozpoznasz, że karkówka duszona w sosie jest gotowa do podania.
Dla urozmaicenia: Karkówka duszona w sosie idealnie skomponuje się z frytkami pieczonymi w piekarniku, puree ziemniaczanym lub gotowanymi na parze warzywami strączkowymi. Świetnie będzie pasowała także do kaszy i surówki z marchewki i jabłka. Z każdym dodatkiem karkówka duszona w sosie z cebulą smakuje wyśmienicie.