Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

666

3033 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8273 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15869 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 litr

1 łyżeczka

3 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

2 ziarna

2 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso opłucz i pokrój na kotlety grubości 2 cm.

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - Krok 1

Krok 2

Każdy rozbij lekko tłuczkiem, posyp pieprzem i oprósz mąką.

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - Krok 2

Krok 3

W następnej kolejności obsmaż je z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - Krok 3

Krok 4

Cebule pokrój w piórka i przesmaż w garnku na rozgrzanym oleju, dodaj majeranek, liść laurowy oraz ziele.

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - Krok 4

Krok 5

Gdy cebula nabierze złotego koloru, wsyp pozostałą mąkę i przesmaż razem. Następnie dodaj 1 l wrzącej wody.

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - Krok 5

Krok 6

Włóż mięso, Sos do pieczeni z cebulką Knorr i duś na małym ogniu do momentu, gdy karkówka będzie miękka. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - Krok 6
39

Opinie o przepisie

  • fifi

    fifi , 20.05.2020

    Świetny przepis :) Wychodzi niesamowicie! jedyne co zmieniłam to ilość oleju do przesmażenia mięsa. Użyłam porostu taki w aerozolu z oli oli . Pekinie się przysmażyło a nie ociekało niepotrzebnie tłuszczem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Schwoebel

    Bozena Schwoebel , 11.02.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Baranowska

    Aneta Baranowska , 17.12.2019

    Witam... Mam pytanko. Nie solic? Tylko pieprz i mąka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • pawel skoneczny

    pawel skoneczny , 11.11.2019

    ja rowniez zamiast esencji dodalem kostke knorr i znakomicie sie nadaje w zastepstwo podalem z kasza gryczaną...petarda palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mielecka

    Magda Mielecka , 14.05.2019

    Czym można zastąpić esencję do duszonych mies Knorr??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krystyna Czarnik

    Krystyna Czarnik , 14.01.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Czarnik

    Krystyna Czarnik , 14.01.2018

    pyszny obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Błażejewski

    Piotr Błażejewski , 15.10.2017

    Zaraz spróbujemy . Pachnie dobrze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Buba Zalech

    Natalia Buba Zalech , 07.01.2017

    mniam i bardzo proste w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Syrowatka

    Anna Syrowatka , 27.09.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Olczyk Matukić

    Edyta Olczyk Matukić , 24.02.2016

    pyszna! łatwa w przygotowaniu ale zaskakuje smakiem! Podałam z kaszą pęczak i kapustą kiszoną :) Rodzina zachwycona. A dodam, ze często robię sosy. Tym razem smak idealny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Schwoebel

    Bozena Schwoebel , 17.02.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Stomski

    Tomasz Stomski , 05.12.2015

    łatwy sposób przygotowania, bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Blachura

    Joanna Blachura , 22.11.2015

    Bardzo proste a zarazem smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 02.10.2014

    Pyszne karkówki upieczone , dac sos jasny pieczony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Stadler

    Dorota Stadler , 01.10.2014

    To kiedy ten Dzień Chłopaka, dzisiaj?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Romaniec

    Iwona Romaniec , 01.10.2014

    a ja mam dietę :( :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Herominek

    Paweł Herominek , 01.10.2014

    Mniamnuśne;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Ceglarska

    Halina Ceglarska , 30.09.2014

    Jak ma dzień chłopaka to powinien mnie zaprosić do dobrej knajpki a nie kazać karkówke robić! No sorry...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Musiał

    Danuta Musiał , 30.09.2014

    Jolu, Twojej Mamusi karkóweczka bardziej mi pasuje :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Krutul

    Dariusz Krutul , 30.09.2014

    HAHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Góralskie Jadło

    Góralskie Jadło , 30.09.2014

    wow ale pyszności:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Flakiewicz

    Izabela Flakiewicz , 30.09.2014

    Jeśli w sosie własnym, to po co bulionetka??????????????????????/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Skotnicka

    Joanna Skotnicka , 30.09.2014

    Wiedziałam że ci się spodoba prezent i te pyszne winko :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Bogdał

    Małgorzata Bogdał , 30.09.2014

    Pyszota!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Skotnicka

    Joanna Skotnicka , 30.09.2014

    Szwagier smakowała ci karkówka od Basieńki na dzień chłopaka :) mniam :) smacznego Darek .....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Anna Balkowska

    Katarzyna Anna Balkowska , 30.09.2014

    może być mniam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kwietniewska

    Anna Kwietniewska , 30.09.2014

    Ja zapraszam na sote , bez soli tylko z majerankiem ,pyszna,można popieprzyć...Posypać papryką...cebulkę dodać na patelnię obok w plastrach ..i wszystko bez tłuszczu oczywiście..jako dodatek zielona sałata z cytryną....pychotka...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Borucka

    Zofia Borucka , 30.09.2014

    mniam uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona karkówka w sosie własnym z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona karkówka w sosie własnym z cebuląDuszona karkówka w sosie własnym z cebulą

Gdy zbliża się niedzielny, uroczysty obiad dla rodziny, zachwyć podniebienia swoich gości i przyrządź duszoną karkówkę w sosie własnym z cebulą posiekaną w duże pióra. Karkówka jest to ceniona część mięsa wieprzowego, wołowego czy baraniny, którą możemy zarówno ugotować, usmażyć czy udusić. Tutaj wykorzystaj wieprzowinę, dodatkowo wzmacniając jej smak esencją do duszonych mięs Knorr. Aby karkówka została poddana duszeniu, najpierw powinna być obtoczona mąką i lekko podsmażona na patelni, by mięso po duszeniu pozostało soczyste. Gdy mięso nabierze złocistego koloru, dopiero wtedy możesz przejść do duszenia go w garnku z wodą i cebulą pokrojoną grubo w duże pióra. Cebula duszona nabierze charakterystycznego zapachu i uzyska wyrazisty smak!  Karkówka w sosie idealnie skomponuje się z frytkami pieczonymi w piekarniku, puree ziemniaczanym lub gotowanymi na parze warzywami strączkowymi. Świetnie będzie pasowała także do kaszy i surówki z marchewki i jabłka. Z każdym dodatkiem będzie wyśmienita!