Gulasz wieprzowy ze śmietanką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy ze śmietanką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
173 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

160 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

20 gramów

2 sztuki

1 szklanka

1 łyżka

0.5 szklanki

0.5 pęczka

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz. Następnie odcedź, wodę zachowaj, a grzyby pokrój w paski. Mięso pokrój w dużą kostkę o boku około 2 cm. Oprósz mąką i obsmaż w garnku. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.

Gulasz wieprzowy ze śmietanką - Krok 1

Krok 2

Następnie wlej 500 ml wody oraz wywar z grzybów wraz z pokrojonymi grzybami i zagotuj. Aby potrawa nabrała wyrazistego smaku, dodaj Bulionetkę wołową Knorr.

Gulasz wieprzowy ze śmietanką - Krok 2

Krok 3

Gulasz duś około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj groszek, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Gotowy gulasz podawaj z kaszą.

Gulasz wieprzowy ze śmietanką - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy ze śmietanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy ze śmietanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy ze śmietanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy ze śmietanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy ze śmietanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy ze śmietanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy ze śmietanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy ze śmietanką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy ze śmietankąGulasz wieprzowy ze śmietanką

Grzyby namocz. Następnie odcedź, wodę zachowaj, a grzyby pokrój w paski. Mięso pokrój w dużą kostkę o boku około 2 cm. Oprósz mąką i obsmaż w garnku. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.