Gulasz paprykowy z kluskami na parze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz paprykowy z kluskami na parze

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

700 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

200 mililitrów

3 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kroimy w małą kostkę i obsmażamy na oleju. Wlewamy wodę, dodajemy posiekaną cebulę, pieprz, sól i gotujemy około 60 minut.

Krok 2

Do mięsa dodajemy posiekaną paprykę i gotujemy kolejne 30 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i fix i gotujemy jeszcze 10 minut.

Krok 3

Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Doprawiamy do smaku.

Krok 4

Kluski parujemy 12 minut i gorące polewamy sosem. Serwujemy natychmiast.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz paprykowy z kluskami na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz paprykowy z kluskami na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz paprykowy z kluskami na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz paprykowy z kluskami na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz paprykowy z kluskami na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz paprykowy z kluskami na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz paprykowy z kluskami na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz paprykowy z kluskami na parze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej