Składniki
300 gramów
1 opakowanie
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 garść
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso, paprykę i cebulę pokrój w kostkę o boku ok.1,5 cm.

Krok 2
W szerokim rondlu rozgrzej olej i podsmaż mięso. Kiedy będzie rumiane, dodaj cebulę, paprykę i przyprawy: papryki mielone Knorr oraz majeranek Knorr. Całość smaż około 5-8 minut.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody oraz koncentratem pomidorowy. Wlej płyn do mięsa i duś całość około 20 minut.

Krok 4
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka.

Krok 5
Kopytka gotuj w lekko osolonej wodzie kilka minut do wypłynięcia. Gotowy gulasz podawaj z kluskami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowy gulasz z kopytkami - VIDEO
Są takie dania, które już samym swoim wyglądem, nie mówiąc już o rewelacyjnym smaku, potrafią przywoływać najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Babcine kopytka z gulaszem, pyzy, pierogi – domowe receptury dla wielu to wciąż tajemnica. Dziś odkrywamy jedną z nich, prezentując przepis na przepyszny domowy gulasz do kopytek!
Dla kogo?
Receptura na gulasz domowy będzie doskonałym pomysłem dla smakoszy kuchni tradycyjnej, ale i dla tych, którzy chcieliby rozpocząć z nią swoją kulinarną przygodę.
Na jaką okazję?
Zawsze wtedy, gdy chcesz przeżyć chwile wspólnie z najbliższymi. Czas spędzony w rodzinnym gronie, mnóstwo śmiechu i radości, a na stole same smakołyki – brzmi jak dobry plan!
Czy wiesz, że?
Mięso na gulasz domowy należy zawsze najpierw podsmażyć przez kilka minut – później będzie zachwycać swoją miękkością.
Dla urozmaicenia
Kopytka możesz łączyć z przeróżnymi sosami, rodzajem mięs, przyprawami na milion sposobów – nie tylko z gulaszem domowym! Przepis na kopytka np. z sosem pieczarkowym to również świetny pomysł.




































