
Składniki
2 sztuki
3 ziarna
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
1 szklanka
1 opakowanie
1 łyżeczka
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 minut.
Krok 2
Cebule pokrój w ćwiartki. Zagotuj wodę, dodaj cebule, liść laurowy, goździki, ziele angielskie oraz przyprawę do ryb, dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Do gotującego się wywaru włóż rybę i gotuj na małym ogniu 15 minut. Przestudź ją w wywarze.
Krok 4
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody, by napęczniała.
Krok 5
Chłodną rybę wyjmij łyżką cedzakową i pokrój na kawałki, każdy dokładnie obierz z ości. Odsącz groszek.
Krok 6
Odlej 2 szklanki wywaru, zagotuj, a następnie wymieszaj z żelatyna i sokiem pomidorowym.
Krok 7
Rybę zalej tężejącą galaretą i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























