Imbirowy pstrąg z pomarańczami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Imbirowy pstrąg z pomarańczami

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

4 szczypty

20 gramów

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pstrągi umyć, osuszyć i natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą ziołową. Pomarańczę pokroić na plasterki. Do wewnątrz ryby włożyć kilka plasterków pomarańczy, pokrojony w plasterki imbir i zioła.

Krok 2

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę żaroodporną wysmarować masłem. Ryby umieścić w naczyniu i polać stopionym masłem.

Krok 3

Do kubka wlać wino i wymieszać z miodem, imbirem, cynamonem i sokiem pomarańczowym. Następnie dodać sos pomidorowy i płatki migdałowe.

Krok 4

Rybę wstawić do piekarnika na 8 minut i po tym czasie przewrócić ją na drugą stronę i polać przygotowaną zalewą. Piec razem 15 minut.

Angie

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Imbirowy pstrąg z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Imbirowy pstrąg z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Imbirowy pstrąg z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Imbirowy pstrąg z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Imbirowy pstrąg z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Imbirowy pstrąg z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Imbirowy pstrąg z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Imbirowy pstrąg z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej