Prosta zapiekanka z Hajfy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Prosta zapiekanka z Hajfy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

null

300 gramów

null

null szczypt

2 łyżki

300 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w osolonej wodzie.

Krok 2

Mięso pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj. Składniki wymieszaj i usmaż na rozgrzanym oleju.

Krok 3

Pomidory pokrój w ćwiartki.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, włóż ryż, cebulę z mięsem, pomidory i posyp solą i gałka muszkatołową.

Krok 5

Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prosta zapiekanka z Hajfy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prosta zapiekanka z Hajfy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prosta zapiekanka z Hajfy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prosta zapiekanka z Hajfy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prosta zapiekanka z Hajfy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prosta zapiekanka z Hajfy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prosta zapiekanka z Hajfy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prosta zapiekanka z Hajfy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej