Burgery wegetariańskie z kaszą i cukinią
łatwe
271 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
50 gramów
1 łyżka
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
4 listków
1 sztuka
4 sztuki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię pokrój w plasterki, chili i suszone pomidory w drobną kosteczkę. Z czerwonej cebuli i pomidorów wykrój 4 plastry, a ich pozostałości pokrój w drobną kosteczkę. Obrane awokado podziel na 4 części.

Krok 2
Na oliwie podsmaż cebulę, cukinię i pomidory. Dodaj kaszę jaglaną i wlej 400 ml wody wymieszanej z Fixem Knorr. Całość zagotuj, a następnie garnek wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na około 20 minut, aż kasza wchłonie płyn.

Krok 3
Gorąca kaszę przełóż do miski, zasyp mąką z ciecierzycy dokładnie wymieszaj, a następnie wystudź. Do masy dodaj jajo, suszone pomidory, kmin rzymski oraz soczewicę. Z masy uformuj grube na około 1,5 cm okrągłe kotlety – hamburgery.

Krok 4
Kotlety smaż na rozgrzanej oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. W piekarniku lub na patelni zapiecz połówki bułek. Posmaruj je sosem Hellmann's, dolną połówkę wyłóż kotletem, umieść na nim liść sałaty lodowej, plaster cebuli, pomidora oraz ćwiartkę awokado. Całość przykryj górną częścią bułki i lekko dociśnij.


Dobra rada:
Na kotleta możesz położyć plaster sera, najlepiej halloumi lub oscypka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Knorr Pomidorowe Kaszotto z cukinią i papryką
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burgery wegetariańskie z kaszą i cukinią
Czy dieta wegetariańska lub wegańska musi oznaczać rezygnację z klasycznych oraz pysznych potraw? Oczywiście, że nie! Tradycyjne przepisy można nieco urozmaicić i pokazać ich nową odsłonę. Również w przypadku burgerów! Te w wersji wegańskiej smakują równie dobrze, jak te bez mięsa. Zgłodniałeś? Czas zabrać się za przyrządzanie! Oto przepis na burgery wegańskie, obok którego nie przejdziesz obojętnie!
Dla kogo?
Dla miłośników różnorodnych składników zamkniętych w chrupiącej bułce. Awokado, cukinia, pomidory, sałata, cebula, a to wszystko zmiksowane z kaszą. Kulinarne szaleństwo!
Na jaką okazję?
To świetna propozycja na pomysłowy obiad, jak i smaczną kolację. Każda okazja jest dobra, aby zjeść wegańskiego burgera!
Czy wiesz, że?
Burgery wegańskie stanowią obowiązkową pozycję w menu w niemal każdej burgerowni. A co ważniejsze, cieszą się dużą popularnością, nawet przez osoby jedzące mięso.
Dla urozmaicenia:
Do hamburgera możesz dołożyć trochę hummusu. Nada on całości wyrazistości i pysznego, kremowego smaku.



































