Burgery wegetariańskie z kaszą i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burgery wegetariańskie z kaszą i cukinią

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

130 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

50 gramów

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

4 listków

1 sztuka

4 sztuki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój w plasterki, chili i suszone pomidory w drobną kosteczkę. Z czerwonej cebuli i pomidorów wykrój 4 plastry, a ich pozostałości pokrój w drobną kosteczkę. Obrane awokado podziel na 4 części.

Burgery wegetariańskie z kaszą i cukinią - Krok 1

Krok 2

Na oliwie podsmaż cebulę, cukinię i pomidory. Dodaj kaszę jaglaną i wlej 400 ml wody wymieszanej z Fixem Knorr. Całość zagotuj, a następnie garnek wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na około 20 minut, aż kasza wchłonie płyn.

Burgery wegetariańskie z kaszą i cukinią - Krok 2

Krok 3

Gorąca kaszę przełóż do miski, zasyp mąką z ciecierzycy dokładnie wymieszaj, a następnie wystudź. Do masy dodaj jajo, suszone pomidory, kmin rzymski oraz soczewicę. Z masy uformuj grube na około 1,5 cm okrągłe kotlety – hamburgery.

Burgery wegetariańskie z kaszą i cukinią - Krok 3

Krok 4

Kotlety smaż na rozgrzanej oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. W piekarniku lub na patelni zapiecz połówki bułek. Posmaruj je sosem Hellmann’s, dolną połówkę wyłóż kotletem, umieść na nim liść sałaty lodowej, plaster cebuli, pomidora oraz ćwiartkę awokado. Całość przykryj górną częścią bułki i lekko dociśnij.

Burgery wegetariańskie z kaszą i cukinią - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Na kotleta możesz położyć plaster sera, najlepiej halloumi lub oscypka.

2

Opinie o przepisie

  • Wege

    Wege , 21.06.2021

    To w końcu z dynia czy z cukinia?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery wegetariańskie z kaszą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery wegetariańskie z kaszą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery wegetariańskie z kaszą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery wegetariańskie z kaszą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery wegetariańskie z kaszą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery wegetariańskie z kaszą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery wegetariańskie z kaszą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgery wegetariańskie z kaszą i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Krokiety z mozzarellą
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery wegetariańskie z kaszą i cukiniąBurgery wegetariańskie z kaszą i cukinią

Czy dieta wegetariańska lub wegańska musi oznaczać rezygnację z klasycznych oraz pysznych potraw? Oczywiście, że nie! Tradycyjne przepisy można nieco urozmaicić i pokazać ich nową odsłonę. Również w przypadku burgerów! Te w wersji wegańskiej smakują równie dobrze, jak te bez mięsa. Zgłodniałeś? Czas zabrać się za przyrządzanie! Oto przepis na burgery wegańskie, obok którego nie przejdziesz obojętnie!

Dla kogo?

Dla miłośników różnorodnych składników zamkniętych w chrupiącej bułce. Awokado, cukinia, pomidory, sałata, cebula, a to wszystko zmiksowane z kaszą. Kulinarne szaleństwo!

Na jaką okazję?

To świetna propozycja na pomysłowy obiad, jak i smaczną kolację. Każda okazja jest dobra, aby zjeść wegańskiego burgera!

Czy wiesz, że?

Burgery wegańskie stanowią obowiązkową pozycję w menu w niemal każdej burgerowni. A co ważniejsze, cieszą się dużą popularnością, nawet przez osoby jedzące mięso.

Dla urozmaicenia:

Do hamburgera możesz dołożyć trochę hummusu. Nada on całości wyrazistości i pysznego, kremowego smaku.