Smażone warzywa z kaszą jaglaną
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
8 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 sztuka
500 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 łyżka
2 łyżki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę wypłucz w wodzie, przełóż do garnka, zalej 350 ml ciepłej wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli na średnim ogniu przez ok 20 minut. Kasza powinna wchłonąć większość płynu. Odstaw wszystko do ostygnięcia.
Krok 2
Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Szpinak umyj i osusz.
Krok 3
Grzyby podsmaż na oleju na dużej patelni. Dodaj cebulę oraz czosnek.
Krok 4
Jak grzyby będą rumiane dodaj szpinak, przyprawę Knorr i całość smaż jeszcze 1 minutę i natychmiast zdejmij z ognia aby szpinak nie był zbyt wiotki.
Krok 5
Kaszę jaglaną wymieszaj z grzybami i szpinakiem i podawaj sałatkę z serkiem wiejskim.

Dobra rada:
Zamiast serka wiejskiego możesz użyć sera feta.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażone warzywa z kaszą jaglaną
Intensywny aromat grzybów, delikatne warzywne smaki i kasza jaglana, będąca ulubienicą wielu szefów kuchni, to przepis na smakowity, kulinarny sukces. Rozgrzejcie porządnie patelnie – dzisiaj będą w użyciu! Okażą się niezbędne do przygotowania barwnej potrawy, która została skomponowana z bardzo różnorodnych składników – czas na smażone warzywa z kaszą jaglaną.
Dla kogo?
Danie długo będzie utrzymywało się na pierwszym miejscu kuchennej listy przebojów każdego smakosza. Lubicie mięso, ale Waszym postanowieniem jest spożywanie większej liczby warzyw? Ta receptura to strzał w dziesiątkę.
Na jaką okazję?
Smażone warzywa i grzyby z kaszą jaglaną nadają się do jedzenia niezależnie od okoliczności. Receptura przydaje się podczas przeprowadzki lub remontu mieszkania, kiedy kuchnia nie jest jeszcze w pełni wyposażona. Nie potrzeba robotów kuchennych ani nawet piekarnika!
Czy wiesz, że?
Szpinak to zielone warzywo liściaste, którego uprawa jest mało problematyczna ze względu na szybki wzrost rośliny. Apetyczne liście smakują wyśmienicie na surowo i po krótkiej obróbce termicznej.
Dla urozmaicenia:
Zamiast szpinaku można użyć jarmużu, który nawet po podsmażeniu zachowuje charakterystyczną chrupkość.