Smażone warzywa z kaszą jaglaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone warzywa z kaszą jaglaną

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

500 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

2 łyżki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę wypłucz w wodzie, przełóż do garnka, zalej 350 ml ciepłej wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli na średnim ogniu przez ok 20 minut. Kasza powinna wchłonąć większość płynu. Odstaw wszystko do ostygnięcia.

Krok 2

Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Szpinak umyj i osusz.

Krok 3

Grzyby podsmaż na oleju na dużej patelni. Dodaj cebulę oraz czosnek.

Krok 4

Jak grzyby będą rumiane dodaj szpinak, przyprawę Knorr i całość smaż jeszcze 1 minutę i natychmiast zdejmij z ognia aby szpinak nie był zbyt wiotki.

Krok 5

Kaszę jaglaną wymieszaj z grzybami i szpinakiem i podawaj sałatkę z serkiem wiejskim.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast serka wiejskiego możesz użyć sera feta.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone warzywa z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone warzywa z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone warzywa z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone warzywa z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone warzywa z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone warzywa z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone warzywa z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone warzywa z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone warzywa z kaszą jaglanąSmażone warzywa z kaszą jaglaną

Intensywny aromat grzybów, delikatne warzywne smaki i kasza jaglana, będąca ulubienicą wielu szefów kuchni, to przepis na smakowity, kulinarny sukces. Rozgrzejcie porządnie patelnie – dzisiaj będą w użyciu! Okażą się niezbędne do przygotowania barwnej potrawy, która została skomponowana z bardzo różnorodnych składników – czas na smażone warzywa z kaszą jaglaną. 

Dla kogo?

Danie długo będzie utrzymywało się na pierwszym miejscu kuchennej listy przebojów każdego smakosza. Lubicie mięso, ale Waszym postanowieniem jest spożywanie większej liczby warzyw? Ta receptura to strzał w dziesiątkę.

Na jaką okazję?

Smażone warzywa i grzyby z kaszą jaglaną nadają się do jedzenia niezależnie od okoliczności. Receptura przydaje się podczas przeprowadzki lub remontu mieszkania, kiedy kuchnia nie jest jeszcze w pełni wyposażona. Nie potrzeba robotów kuchennych ani nawet piekarnika!

Czy wiesz, że?

Szpinak to zielone warzywo liściaste, którego uprawa jest mało problematyczna ze względu na szybki wzrost rośliny. Apetyczne liście smakują wyśmienicie na surowo i po krótkiej obróbce termicznej.

Dla urozmaicenia:

Zamiast szpinaku można użyć jarmużu, który nawet po podsmażeniu zachowuje charakterystyczną chrupkość.