Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
103 osoby zapisały

Składniki
120 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
120 gramów
70 gramów
2 sztuki
2 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
1 opakowanie
1 łyżka
1 sztuka
150 gramów
75 gramów
25 gramów
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 500 ml wody z kostką Knorr. W takim bulionie ugotuj soczewicę do miękkości.
Krok 2
Rozmroź szpinak, odciśnij nadmiar wody i przełóż do kielicha blendera. Zmiksuj dokładnie z mlekiem.
Krok 3
Do mieszanki mleka i szpinaku dodaj jaja, dwie łyżki oleju oraz mąkę. Wymieszaj aż powstanie klasyczne ciasto naleśnikowe. Następnie smaż naleśniki najlepiej na nieprzywierającej patelni.
Krok 4
Teraz przygotuj salsę. Oberwij listki natki pietruszki i bazylii i posiekaj je. Szalotkę pokrój w drobną kostkę. Kapary posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 5
Pomieszaj wszystko z oliwą i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 6
Umyj świeży szpinak. Rozkrusz ser feta. Posiekaj lekko orzechy. Usmażone naleśniki posyp soczewicą, listkami szpinaku, serem feta i orzechami. Podawaj z salsą verde.

Dobra rada:
Do salsy możesz dodać dowolne zioła i np. szczyptę chili.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szpinakowe naleśniki z serem feta i salsą verde
Potrawie kojarzonej z barami mlecznymi postanowiliśmy zafundować wyjątkowo smaczną metamorfozę. Chwilowo żegnamy standardowe receptury z twarogiem i dżemem. Wytrawne naleśniki szpinakowe z warzywami i wyrazistą fetą doskonale współgrają z zielonym sosem, tworząc mistrzowską kompozycję.
Dla kogo?
Dania mączne takie jak naleśniki ze szpinakiem i soczewicą mają to do siebie, że są niezwykle uniwersalne i trudno trafić na osobę, która za nimi nie przepada. Jednocześnie dają szerokie pole do improwizacji. W kuchni lubicie poszaleć? Droga wolna!
Na jaką okazję?
Od teraz z podniesionym czołem będziecie serwować naleśniki ze szpinakiem i serem feta podczas ważnych uroczystości. Ich kolorowy wygląd przypomni o wakacyjnych miesiącach nawet w środku zimy.
Czy wiesz, że?
Naleśniki pod różnymi postaciami są obecne w kulinariach większości krajów świata. Pierwsze europejskie receptury powstawały prawdopodobnie już w IV w.p.n.e. w starożytnej Grecji.
Dla urozmaicenia:
Zamiast świeżych liści szpinaku w przepisie na naleśniki szpinakowe można użyć jarmużu.