Małże w pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Małże w pomidorach

z ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Muszle umyj.

Krok 2

W szerokim garnku przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj gałązkę tymianku. Następnie dodaj rozdrobnione pomidory wraz z zalewą.

Krok 3

Dopraw do smaku pokruszoną przyprawą w Mini kostce Knorr oraz pieprzem. Sos gotuj chwilę na małym ogniu.

Krok 4

Następnie do gotującego się sosu wsyp umyte muszle. Garnek przykryj i całość gotuj 5 minut.

Krok 5

W tym czasie masło wymieszaj w miseczce z posiekaną natką, czosnkiem i solą. Bagietkę pokrój, posmaruj masłem i zapiecz w piekarniku.

Krok 6

Gotowe muszle nałóż na talerze i posyp pokrojonym szczypiorkiem. Danie podawaj z chrupiącymi grzankami i sałatą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Małże w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Małże w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Małże w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Małże w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Małże w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Małże w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Małże w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej