
Składniki
200 gramów
1 sztuka
550 gramów
8 sztuk
1 opakowanie
1 litr
2 łyżki
100 gramów
2 sztuki
1 łyżka
1.5 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bulionetkę Knorr zagotuj z litrem wody. Grzyby namocz, odsącz i posiekaj. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki.
Krok 2
Wodę, w której moczyły się grzyby wlej do bulionu.
Krok 3
Wrzuć grzyby, makaron, posiekane pędy bambusa, pokrojony w kostkę tofu, groszek, imbir, chilli i kurczaka.
Krok 4
Mąkę zmieszaj z 4 łyżkami wody i dodaj do gotującej się zupy.
Krok 5
Jajko roztrzep widelcem i również wlej do zupy ciągle mieszając.
Krok 6
Następnie dodaj olej sezamowy, ocet oraz sok pomidorowy i gotuj dalej.
Krok 7
W tym czasie posiekaj dymki. Zupę zdejmij z ognia, wlej sos sojowy i wrzuć dymkę. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kwaśno-pikantna
Jeśli masz ochotę na zupę pełną warzyw, ale jednocześnie szukasz alternatywy dla popularnej jarzynowej, przygotuj jej kwaśno-pikantną wersję. Zacznij od przyrządzenia bulionu. Nabierze on specyficznego smaku dzięki dodaniu do niego wody, w której moczyły się grzyby mun (dostępne są w formie suszonej, dlatego należy je wcześniej namoczyć). Jednym ze składników zupy jest makaron sojowy w postaci charakterystycznych przezroczystych nitek – dodany do zupy będzie chłonął jej smak, podobnie jak makaron ryżowy, który również się sprawdzi. Dodaj także tofu, grzyby, posiekane pędy bambusa oraz groszek. Do tak delikatnych składników i mięsa z kurczaka dobrze pasować będą wyraziste dodatki – świeży korzeń imbiru oraz chili. Całość zagęści się i uzyska odpowiednią konsystencję dzięki dodaniu mąki kukurydzianej i jajka. Dopełnieniem słodko-kwaśnej zupy będzie ocet, sok pomidorowy oraz sos sojowy. Na koniec dołącz posiekaną drobno cebulę dymkę. Zainspiruj się naszym przepisem na pyszną zupę kwaśno-pikantną!