Zupa kwaśno-pikantna – pekińska: przepis z jajkiem | Przepisy.pl pixel

Zupa kwaśno-pikantna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

101

heart
445 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

971 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2450 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

550 gramów

8 sztuk

1 opakowanie

1 litr

2 łyżki

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1.5 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetkę Knorr zagotuj z litrem wody. Grzyby namocz, odsącz i posiekaj. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 1

Krok 2

Wodę, w której moczyły się grzyby wlej do bulionu.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 2

Krok 3

Wrzuć grzyby, makaron, posiekane pędy bambusa, pokrojony w kostkę tofu, groszek, imbir, chilli i kurczaka.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 3

Krok 4

Mąkę zmieszaj z 4 łyżkami wody i dodaj do gotującej się zupy.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 4

Krok 5

Jajko roztrzep widelcem i również wlej do zupy ciągle mieszając.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 5

Krok 6

Następnie dodaj olej sezamowy, ocet oraz sok pomidorowy i gotuj dalej.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 6

Krok 7

W tym czasie posiekaj dymki. Zupę zdejmij z ognia, wlej sos sojowy i wrzuć dymkę. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Barszcz ze śliwkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kwaśno-pikantnaZupa kwaśno-pikantna

Jeśli masz ochotę na zupę pełną warzyw, a jednocześnie szukasz alternatywy dla popularnej jarzynowej, przygotuj jej kwaśno-pikantną wersję. Nie pożałujesz, a z każdą łyżką będziesz odkrywać kolejne smaki. Zainspiruj się naszym przepisem na pyszną zupę kwaśno-pikantną!

Dla kogo?

Do zupy chińskiej pikantno-kwaśnej dodaj tofu, grzyby, posiekane pędy bambusa oraz groszek. Smakosze, którzy lubią, gdy w ich potrawach dużo się dzieje na pewno będą zadowoleni! Do tak delikatnych składników i mięsa z kurczaka dobrze pasować będą wyraziste dodatki – świeży korzeń imbiru oraz chili. Bez tych przypraw zupa kwaśno-pikantna nie smakowałaby tak samo dobrze.

Na jaką okazję?

Całość zupy pekińskiej kwaśno-pikantnej zagęści się i uzyska odpowiednią konsystencję dzięki dodaniu mąki kukurydzianej i jajka. Bogactwo składników sprawia, że jest idealną propozycją obiadową – nie trzeba nawet planować drugiego dania! Dopełnieniem słodko-kwaśnej zupy będą ocet, sok pomidorowy oraz sos sojowy. Na koniec dołącz posiekaną drobno cebulę dymkę. 

Czy wiesz, że?

Pracę nad zupą pikantno-kwaśną zacznij od przyrządzenia bulionu. Nabierze on specyficznego smaku dzięki dodaniu do niego wody, w której moczyły się grzyby mun (dostępne są w formie suszonej, dlatego należy je wcześniej namoczyć). 

Dla urozmaicenia:

Jednym ze składników zupy pikantno-kwaśnej chińskiej jest makaron sojowy w postaci charakterystycznych przezroczystych nitek – dodany do zupy będzie chłonął jej smak, podobnie jak makaron ryżowy, który również się sprawdzi.