
Składniki
200 gramów
1 sztuka
550 gramów
8 sztuk
1 opakowanie
1 litr
2 łyżki
100 gramów
2 sztuki
1 łyżka
1.5 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bulionetkę Knorr zagotuj z litrem wody. Grzyby namocz, odsącz i posiekaj. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki.

Krok 2
Wodę, w której moczyły się grzyby wlej do bulionu.

Krok 3
Wrzuć grzyby, makaron, posiekane pędy bambusa, pokrojony w kostkę tofu, groszek, imbir, chilli i kurczaka.

Krok 4
Mąkę zmieszaj z 4 łyżkami wody i dodaj do gotującej się zupy.

Krok 5
Jajko roztrzep widelcem i również wlej do zupy ciągle mieszając.

Krok 6
Następnie dodaj olej sezamowy, ocet oraz sok pomidorowy i gotuj dalej.

Krok 7
W tym czasie posiekaj dymki. Zupę zdejmij z ognia, wlej sos sojowy i wrzuć dymkę. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kwaśno-pikantna
Jeśli masz ochotę na zupę pełną warzyw, a jednocześnie szukasz alternatywy dla popularnej jarzynowej, przygotuj jej kwaśno-pikantną wersję. Nie pożałujesz, a z każdą łyżką będziesz odkrywać kolejne smaki. Zainspiruj się naszym przepisem na pyszną zupę kwaśno-pikantną!
Dla kogo?
Do zupy chińskiej pikantno-kwaśnej dodaj tofu, grzyby, posiekane pędy bambusa oraz groszek. Smakosze, którzy lubią, gdy w ich potrawach dużo się dzieje na pewno będą zadowoleni! Do tak delikatnych składników i mięsa z kurczaka dobrze pasować będą wyraziste dodatki – świeży korzeń imbiru oraz chili. Bez tych przypraw zupa kwaśno-pikantna nie smakowałaby tak samo dobrze.
Na jaką okazję?
Całość zupy pekińskiej kwaśno-pikantnej zagęści się i uzyska odpowiednią konsystencję dzięki dodaniu mąki kukurydzianej i jajka. Bogactwo składników sprawia, że jest idealną propozycją obiadową – nie trzeba nawet planować drugiego dania! Dopełnieniem słodko-kwaśnej zupy będą ocet, sok pomidorowy oraz sos sojowy. Na koniec dołącz posiekaną drobno cebulę dymkę.
Czy wiesz, że?
Pracę nad zupą pikantno-kwaśną zacznij od przyrządzenia bulionu. Nabierze on specyficznego smaku dzięki dodaniu do niego wody, w której moczyły się grzyby mun (dostępne są w formie suszonej, dlatego należy je wcześniej namoczyć).
Dla urozmaicenia:
Jednym ze składników zupy pikantno-kwaśnej chińskiej jest makaron sojowy w postaci charakterystycznych przezroczystych nitek – dodany do zupy będzie chłonął jej smak, podobnie jak makaron ryżowy, który również się sprawdzi.