Zupa kwaśno-pikantna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kwaśno-pikantna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

81

418 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

785 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1880 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

550 gramów

8 sztuk

1 opakowanie

1 litr

2 łyżki

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1.5 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetkę Knorr zagotuj z litrem wody. Grzyby namocz, odsącz i posiekaj. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 1

Krok 2

Wodę, w której moczyły się grzyby wlej do bulionu.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 2

Krok 3

Wrzuć grzyby, makaron, posiekane pędy bambusa, pokrojony w kostkę tofu, groszek, imbir, chilli i kurczaka.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 3

Krok 4

Mąkę zmieszaj z 4 łyżkami wody i dodaj do gotującej się zupy.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 4

Krok 5

Jajko roztrzep widelcem i również wlej do zupy ciągle mieszając.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 5

Krok 6

Następnie dodaj olej sezamowy, ocet oraz sok pomidorowy i gotuj dalej.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 6

Krok 7

W tym czasie posiekaj dymki. Zupę zdejmij z ognia, wlej sos sojowy i wrzuć dymkę. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa ramen
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kwaśno-pikantnaZupa kwaśno-pikantna

Jeśli masz ochotę na zupę pełną warzyw, ale jednocześnie szukasz alternatywy dla popularnej jarzynowej, przygotuj jej kwaśno-pikantną wersję. Zacznij od przyrządzenia bulionu. Nabierze on specyficznego smaku dzięki dodaniu do niego wody, w której moczyły się grzyby mun (dostępne są w formie suszonej, dlatego należy je wcześniej namoczyć). Jednym ze składników zupy jest makaron sojowy w postaci charakterystycznych przezroczystych nitek – dodany do zupy będzie chłonął jej smak, podobnie jak makaron ryżowy, który również się sprawdzi. Dodaj także tofu, grzyby, posiekane pędy bambusa oraz groszek. Do tak delikatnych składników i mięsa z kurczaka dobrze pasować będą wyraziste dodatki – świeży korzeń imbiru oraz chili. Całość zagęści się i uzyska odpowiednią konsystencję dzięki dodaniu mąki kukurydzianej i jajka. Dopełnieniem słodko-kwaśnej zupy będzie ocet, sok pomidorowy oraz sos sojowy. Na koniec dołącz posiekaną drobno cebulę dymkę. Zainspiruj się naszym przepisem na pyszną zupę kwaśno-pikantną!