Zupa kwaśno-pikantna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kwaśno-pikantna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

86

430 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

847 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

550 gramów

8 sztuk

1 opakowanie

1 litr

2 łyżki

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1.5 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetkę Knorr zagotuj z litrem wody. Grzyby namocz, odsącz i posiekaj. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 1

Krok 2

Wodę, w której moczyły się grzyby wlej do bulionu.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 2

Krok 3

Wrzuć grzyby, makaron, posiekane pędy bambusa, pokrojony w kostkę tofu, groszek, imbir, chilli i kurczaka.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 3

Krok 4

Mąkę zmieszaj z 4 łyżkami wody i dodaj do gotującej się zupy.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 4

Krok 5

Jajko roztrzep widelcem i również wlej do zupy ciągle mieszając.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 5

Krok 6

Następnie dodaj olej sezamowy, ocet oraz sok pomidorowy i gotuj dalej.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 6

Krok 7

W tym czasie posiekaj dymki. Zupę zdejmij z ognia, wlej sos sojowy i wrzuć dymkę. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kwaśno-pikantnaZupa kwaśno-pikantna

Jeśli masz ochotę na zupę pełną warzyw, a jednocześnie szukasz alternatywy dla popularnej jarzynowej, przygotuj jej kwaśno-pikantną wersję. Nie pożałujesz, a z każdą łyżką będziesz odkrywać kolejne smaki. Zainspiruj się naszym przepisem na pyszną zupę kwaśno-pikantną!

Dla kogo?

Do zupy chińskiej pikantno-kwaśnej dodaj tofu, grzyby, posiekane pędy bambusa oraz groszek. Smakosze, którzy lubią, gdy w ich potrawach dużo się dzieje na pewno będą zadowoleni! Do tak delikatnych składników i mięsa z kurczaka dobrze pasować będą wyraziste dodatki – świeży korzeń imbiru oraz chili. Bez tych przypraw zupa kwaśno-pikantna nie smakowałaby tak samo dobrze.

Na jaką okazję?

Całość zupy pekińskiej kwaśno-pikantnej zagęści się i uzyska odpowiednią konsystencję dzięki dodaniu mąki kukurydzianej i jajka. Bogactwo składników sprawia, że jest idealną propozycją obiadową – nie trzeba nawet planować drugiego dania! Dopełnieniem słodko-kwaśnej zupy będą ocet, sok pomidorowy oraz sos sojowy. Na koniec dołącz posiekaną drobno cebulę dymkę. 

Czy wiesz, że?

Pracę nad zupą pikantno-kwaśną zacznij od przyrządzenia bulionu. Nabierze on specyficznego smaku dzięki dodaniu do niego wody, w której moczyły się grzyby mun (dostępne są w formie suszonej, dlatego należy je wcześniej namoczyć). 

Dla urozmaicenia:

Jednym ze składników zupy pikantno-kwaśnej chińskiej jest makaron sojowy w postaci charakterystycznych przezroczystych nitek – dodany do zupy będzie chłonął jej smak, podobnie jak makaron ryżowy, który również się sprawdzi.