Zupa kwaśno-pikantna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

322 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

674 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1481 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

550 gramów

8 sztuk

1 opakowanie

1 litr

2 łyżki

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1.5 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetkę Knorr zagotuj z litrem wody. Grzyby namocz, odsącz i posiekaj. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 1

Krok 2

Wodę, w której moczyły się grzyby wlej do bulionu.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 2

Krok 3

Wrzuć grzyby, makaron, posiekane pędy bambusa, pokrojony w kostkę tofu, groszek, imbir, chilli i kurczaka.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 3

Krok 4

Mąkę zmieszaj z 4 łyżkami wody i dodaj do gotującej się zupy.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 4

Krok 5

Jajko roztrzep widelcem i również wlej do zupy ciągle mieszając.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 5

Krok 6

Następnie dodaj olej sezamowy, ocet oraz sok pomidorowy i gotuj dalej.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 6

Krok 7

W tym czasie posiekaj dymki. Zupę zdejmij z ognia, wlej sos sojowy i wrzuć dymkę. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

Zupa kwaśno-pikantna - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kwaśno-pikantna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa kalafiorowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kwaśno-pikantnaZupa kwaśno-pikantna

Jeśli masz ochotę na zupę pełną warzyw, ale jednocześnie szukasz alternatywy dla popularnej jarzynowej, przygotuj jej kwaśno-pikantną wersję. Zacznij od przyrządzenia bulionu. Nabierze on specyficznego smaku dzięki dodaniu do niego wody, w której moczyły się grzyby mun (dostępne są w formie suszonej, dlatego należy je wcześniej namoczyć). Jednym ze składników zupy jest makaron sojowy w postaci charakterystycznych przezroczystych nitek – dodany do zupy będzie chłonął jej smak, podobnie jak makaron ryżowy, który również się sprawdzi. Dodaj także tofu, grzyby, posiekane pędy bambusa oraz groszek. Do tak delikatnych składników i mięsa z kurczaka dobrze pasować będą wyraziste dodatki – świeży korzeń imbiru oraz chili. Całość zagęści się i uzyska odpowiednią konsystencję dzięki dodaniu mąki kukurydzianej i jajka. Dopełnieniem słodko-kwaśnej zupy będzie ocet, sok pomidorowy oraz sos sojowy. Na koniec dołącz posiekaną drobno cebulę dymkę. Zainspiruj się naszym przepisem na pyszną zupę kwaśno-pikantną!