Zupy zaliczają się do najbardziej uniwersalnych dań, dostępnych dla każdego. Z dużą ilością dodatków pełnią funkcję sycącego posiłku. Można wyczarować z nich bardzo szykowny poczęstunek albo potraktować jako niezawodny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki. Wiedza na temat ich odpowiedniego przechowywania umożliwi zrobienie zapasów, dzięki którym codzienne gotowanie od podstaw nie będzie konieczne. Ile można trzymać zupę w lodówce, a ile może stać zupa bez lodówki? Wyjaśniamy!

Zupa na świeżo, czyli ile może stać zupa w lodówce od momentu ugotowania

Przygotowanie zupy w dużym garnku to rozwiązanie, które pozwala zaoszczędzić sporo czasu spędzanego w kuchni, zwłaszcza jeśli gotujecie dla całej rodziny. Po skończonym posiłku, gdy zupa ostygnie, należy przechowywać ją w warunkach chłodniczych. Ile może stać zupa w lodówce? Zależy to w głównej mierze od rodzaju potrawy i wykorzystanych składników, lecz zazwyczaj sprowadza się to do 2-3 dni. Tak jest np. w przypadku rosołu albo zupy warzywnej. Istnieją też metody, umożliwiające przedłużenie trwałości domowych przysmaków – by przekonać się, że warto je wykorzystywać, wystarczy odkryć, ile może stać zupa w słoiku w odróżnieniu od tej pozostawionej w garnku.

Wekowanie zup

To bardzo dobry sposób na to, by zachować świeżość nadprogramowej porcji zupy. Rozwiązanie idealne dla zajętych szefów kuchni. Zamiast gotować codziennie, na tę czynność można poświęcić jeden dzień i przygotować zapasy nawet na kilka następnych tygodni. Warto pamiętać, że wekowanie zawsze powinno być połączone z procesem pasteryzacji.

Ile może stać zupa w słoiku?

Jeśli nie dodacie do niej śmietany, jogurtu albo mleka, zupa wytrzyma 7-9 dni. Jeśli natomiast dodatkowo usuniecie z niej kawałki mięsa i warzyw (zwłaszcza cebuli), czas ten wydłuży się do nawet 2-3 tygodni. Zawekowane zupy w słoikach polecamy przechowywać w lodówce. Jeśli chodzi o rozmiar, dobrze jest wybierać słoiki, które pomieszczą tyle zupy, ile będziecie w stanie zjeść tuż po ich otwarciu.

Pasteryzacja zup – dlaczego warto?

Zabieg ten pozwala maksymalnie wydłużyć trwałoś zup w słoikach. Zawekowane słoiki z zupami należy ugotować. Procesy zachodzące pod wpływem wysokiej temperatury maksymalnie ograniczają ryzyko psucia się żywności. Po ostygnięciu, słoiki przechowujcie w lodówce. Ile może stać zupa w słoiku po tak przeprowadzonym procesie pasteryzacji? Szczelnie zamknięte słoiki pozwolą na przechowywanie zupy do 2 miesięcy. By uniknąć wszelkich wątpliwości przed jedzeniem, słoiki polecamy oznaczyć kartką z datą zamknięcia.

Łyżki w dłoń! Pomysły na smaczne zupy

O przechowywaniu zup i o tym, ile może stać zupa w lodówce, a ile poza nią, powiedziano już sporo. Zatem czas na najbardziej przyjemny dla każdego kucharza moment, czyli odkrywanie nowych receptur. Zacznijcie spokojnie od zupy ogórkowej na wędzonce, ponieważ powroty do klasycznych przepisów też mogą przynieść dużo satysfakcji. Pora przekroczyć kulinarne granice. Indyjska zupa pomidorowa zachwyca złożonym aromatem hojnej porcji przypraw. Toskańska zupa fasolowa prezentuje się dużo szykowniej niż popularna grochówka żołnierska, więc śmiało można podawać ją na specjalne okazje. Podobnie zresztą jak tajską zupę krewetkową, która jest sprawdzonym sposobem na zaimponowanie gościom. Gęsta i kolorowa zupa meksykańska z ogórkiem i papryką to kapitalny pomysł na uraczenie znajomych gorącym daniem podczas wieczornej imprezy. Uff, zrobiło się gorąco! Nie studźcie swoich kucharskich zapędów, ponieważ zupa gulaszowa też czeka na wypróbowanie. Jeśli macie ochotę na delikatniejsze doznania, krem z brokułów będzie jak znalazł. Warto przygotować większą porcję nawet na kilka dni – zwłaszcza, gdy wiecie już ile może stać zupa w lodówce.