Wekowanie zup kojarzy się z przestarzałymi metodami rodem z babcinej kuchni? Nic bardziej mylnego! Powinni być z nim za pan brat wszyscy kucharze, ceniący praktyczne rozwiązania. W ciągu zabieganego tygodnia brakuje czasu na gotowanie? A może lubicie różnorodność i jedzenie kilka dni z rzędu tej samej zupy, by się nie zmarnowała, nie brzmi zbyt kusząco? W takim razie koniecznie wypróbujcie pasteryzowanie zup! Niezależnie od powodów, warto dowiedzieć się, jak zawekować zupę, by zawsze mieć pod ręką domowy posiłek.
Jakie zupy można wekować?
Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująco prosta: wszystkie! Zadowoleni będą zarówno fani pomidorowej, jarzynowej, jak i ogórkowej. Jedynym ograniczeniem w wekowaniu i pasteryzowaniu zup jest obecność śmietany, jogurtu lub mleka. Jeśli lubicie zabielane potrawy, wstrzymajcie się z włączeniem tych składników do receptury. Dodajcie je tuż przed podaniem, gdyż to, ile może stać zawekowana zupa, będzie zależeć również od obecności śmietany w składzie.
Jak wekować zupy?
Nie musicie wertować zakurzonych książek kucharskich w poszukiwaniu szczegółowych informacji. Wekowanie zup to prosta sprawa, choć należy kierować się kilkoma uniwersalnymi zasadami. Pasteryzowanie zup krok po kroku
- Kluczowe w wekowaniu zup jest przygotowanie słoików. Należy wyparzyć je wrzątkiem, następnie wytrzeć do sucha. Można również umieścić je na 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Obejrzyjcie nakrętki. Warunkiem udanego wekowania zup jest ich szczelność. Powyginane lub lekko rdzewiejące nie będą się do tego nadawać. Jeśli są w porządku, również należy je wyparzyć i wysuszyć.
- Jak pasteryzować zupy w słoikach, by zachowały świeżość jak najdłużej? Przede wszystkim pamiętajcie, że słoiki i pokrywki muszą być umyte tuż przed wekowaniem – powinny być nadal gorące.
- Ta sama zasada dotyczy zupy. Do słoików należy wlewać świeżo zagotowaną potrawę.
- Nie wlewajcie do pełna – zostawcie przestrzeń około 2-3 cm.
- Przed zakręceniem słoików, upewnijcie się, że są suche i czyste.
- W celu sprawdzenia szczelnego zamknięcia słoików, ustawcie je do góry dnem.
- Zapasteryzujcie słoiki.
- Gdy ostygną, przełóżcie zawekowane zupy w słoikach do lodówki.
- Ile czasu może stać zawekowana zupa? Nawet około 10 dni. Jeśli chcecie przedłużyć jej termin przydatności do 2 tygodni, przed przelaniem do słoików usuńcie z niej mięso.
Rosół – król niedzielnych obiadów. Czy możliwe jest wekowanie rosołu?
Czasami trudno jest się powstrzymać przed przygotowaniem wielkiego garnka tej wyjątkowej zupy. Wtedy pojawia się pytanie: co zrobić z nadwyżką? Wekowanie rosołu umożliwi sięgnięcie po ulubiony przysmak bez konieczności czasochłonnego gotowania go od podstaw.
Zasady wekowania rosołu pozostają niezmienne. W tym wypadku szczególnie istotne jest wyjęcie z rosołu mięsa oraz warzyw. Podobnie jak w przypadku innych zup, nie poleca się wekować go razem z makaronem, ryżem i kaszą. Dodatki szybko pęcznieją, tracąc swoje walory – pamiętajcie o tym, gdy będziecie zastanawiać się jak wekować zupy z dodatkami.
Zapasy na długi czas, czyli jak pasteryzować zupy w słoikach?
Pasteryzowanie zup to zabieg, dzięki któremu można je przechować nawet przez kilka miesięcy. Cała metoda polega na gotowaniu zawekowanych słoików w dużym garnku. Czas trwania to około 20-30 minut w zależności od wielkości słoików.
Zupa na każdy dzień
Dla niektórych zupa jest obowiązkowym pierwszym daniem obiadowym, dla innych pomysłem na szybką kolację lub sposobem na rozgrzanie się w chłodne dni. Skorzystajcie z naszych wskazówek na to, jak zawekować zupę i zawsze miejcie pod ręką rosół z kury w wersji domowej. Dzięki wekowaniu zup i ich prawidłowej pasteryzacji to możliwe! Nie zapominajcie też o takich klasykach, jak pomidorowa z makaronem, uwielbiana przez smakoszy w każdym wieku.
Macie ochotę na mniej oczywiste dania? Aromatyczna zupa ziemniaczana z chrupiącymi grzankami to świetny sposób na urozmaicenie rodzinnych obiadów. Pójdźcie o krok dalej wraz z kremem z kalafiora. Zastanawiacie się, jak umieścić na jednym talerzu dużą porcję warzyw? Oto pikantna zupa warzywna z soczewicą, w której naprawdę dużo się dzieje.
Komentarze (0)